*Της Μαρίας Αρίδα
Τον Νοέμβριο του 1971 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας & Τροφίμων του ΟΗΕ (Food and Agriculture Organization of the United Nations – F.A.O.) καθιέρωσε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, με αφορμή τον εορτασμό την εαρινής ισημερίας.
Δείτε ακόμα: Αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα – Ποια η αλήθεια για το «Μακρή» (video)
Το φετινό σύνθημα του εορτασμού είναι «Υγιή δάση για υγιείς ανθρώπους». Ο σκοπός της συμβολικής ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για το δάσος, τα προϊόντα με τα οποία εφοδιάζει τον άνθρωπο και την ανάγκη διατήρησης μιας αρμονικής σχέσης ανάμεσα στα δύο μέρη. Παρά το ότι η διεθνής κοινότητα και η επιστήμη έχουν κατανοήσει τη σημασία των δασών – 52 έτη αργότερα – τα δάση στην πραγματικότητα κινδυνεύουν.
Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία συνεχώς κλιμακώνεται η ανάγκη για προστατευτικά μέτρα απέναντι στις μεγάλες απειλές για τα δάση, όπως η ανεξέλεγκτη αποδάσωση, οι προσβολές ασθενειών και εντόμων, οι δασικές πυρκαγιές, η απώλεια βιοποικιλότητας και η κλιματική αλλαγή.
Διαβάστε και αυτό: Την Παγκόσμια Ημέρα Νερού ψηφίστηκε η ιδιωτικοποίηση του
Τα δάση είναι αναμφισβήτητα οι μεγαλύτεροι χερσαίοι δεσμευτές διοξειδίου του άνθρακα, και άρα πολύτιμα για την ανθρωπότητα στο σημείο καμπής που βρισκόμαστε για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Υπολογίζεται ότι ο περιορισμός της απώλειας δασών μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην μείωση των εκπομπών CO2 και αντιστοιχεί περίπου στο 14% της συνολικής προσπάθειας που χρειάζεται για να διατηρηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 1.5 βαθμούς. Όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, τα δάση έχουν τεράστια οικολογική σημασία καθώς το 75% των πτηνών και το 68% των θηλαστικών απαντώνται σε δασικά ενδιαιτήματα. Ταυτόχρονα, η βιώσιμη δασοπονία και η ένταξή της στην κυκλική οικονομία και την βιοοικονομία συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ευθυγράμμιση της οικονομικής ανάπτυξης με το αναγκαίο πλέον κυκλικό μοντέλο που θέτει τους ανανεώσιμους φυσικούς πόρους στο επίκεντρο του διαλόγου για την προστασία του φυσικού κόσμου.
Χρειάζεται συνεπώς συντονισμένη προσπάθεια σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια προστασίας και διατήρησης των δασών αποτελεί η εκπαίδευση για το δάσος και τις λειτουργίες του. Η εκπαίδευση για το δάσος ορίζεται ως η απόκτηση γνώσεων, ανάπτυξη δεξιοτήτων και διδασκαλία αξιών, για τη σωστή διαχείριση των δασών και τη φροντίδα για τη διατήρηση και προστασία τους.
Μαρία Αρίδα, δασοπόνος
Στέλεχος της Παράταξης «Όραμα για την Αγία Παρασκευή’»
Αρμόδια για το Περιβάλλον /πολιτική Προστασία