Νομοσχέδιο – προάγγελο Ιδιωτικοποίησης του νερού κατάθεσε στις 2 Μαρτίου (μια μέρα μετά το δυστύχημα δηλαδή κι ενώ είχε επίσημα κηρυχθεί εθνικό πένθος για την τραγωδία) ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας – Ανακοίνωση του γραφείου τύπου
Από το γραφείο τύπου της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτης Αριστεράς εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Ενώ όλη η χώρα πενθεί για το έγκλημα στα Τέμπη, ενώ ακόμα δεν έχουν καταμετρηθεί ούτε οι νεκροί, ούτε οι αγνοούμενοι, ενώ ακόμα οικογένειες δίνουν DNA, ελπίζοντας έστω να παραλάβουν τις σορούς και να πενθήσουν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει απτόητη τον νομοθετικό προγραμματισμό διάλυσης της χώρας και της δημόσιας περιουσίας.
Όπως αρμόζει σε έναν οικονομικό δολοφόνο, ο υπουργός περιβάλλοντος Σκρέκας έφερε στην Βουλή προς ψήφιση, νομοσχέδιο που στην πραγματικότητα προετοιμάζει την διαδικασία ώστε το νερό να ακολουθήσει τον δρόμο του ρεύματος, του σιδηροδρόμου και τόσων άλλων κοινωνικών αγαθών που ξεπουλήθηκαν και διαλύθηκαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.
Όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, η ιδιωτικοποίηση του νερού ξεκινάει από τον περιβόητο διαχωρισμό: διαχωρίζεται η διαχείριση του δικτύου από την παροχή του νερού. Εξάλλου, δεν είναι μακριά ο Οκτώβρης του 2022 που το ΣτΕ μπλόκαρε την πλέον πρόσφατη απόπειρα ιδιωτικοποίησης του νερού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη: υπό την μορφή ΣΔΙΤ, ήθελε να παραχωρήσει σε ιδιώτες τα φράγματα Μόρνου, Ευήνου, Υλικής και Μαραθώνα, τις γεωτρήσεις της Πάρνηθας και του Βοιωτικού κάμπου, καθώς και του δικτύου που μεταφέρει το νερό στην Αθήνα!
Το νομοσχέδιο, έρχεται να επιλύσει το πρόβλημα αντισυνταγματικότητας που επέβαλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας να κάνει δεκτή την αίτηση ακύρωσης του ΣΔΙΤ: διαχωρίζει νομοθετικά την ΕΥΔΑΠ Παγίων, την ΕΥΑΘ Παγίων και τον Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) από τους “παρόχους υπηρεσιών ύδατος” (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Δημοτικές ΔΕΥΑ). Ό,τι ακριβώς έγινε με τον ΟΣΕ, που πριν τον ξεπούλησαν τον έσπασαν σε χίλια κομμάτια.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι επικίνδυνη για τον λαό. Αποκλειστικό της πρόγραμμα είναι τα συμφέροντα της ολιγαρχίας ακόμα και αν αυτό γίνεται σε βάρος των ανθρώπινων ζωών.
Να μην περάσει το νομοσχέδιο – προάγγελος της ιδιωτικοποίησης του νερού
Δημόσια ιδιοκτησία, καμία διάσπαση των υποδομών που διαχειρίζονται κοινωνικά αγαθά.
Κρατικοποίηση τώρα όλων των ξεπουλημένων υποδομών της χώρας που χτίστηκαν με το αίμα και τον κόπο του ελληνικού λαού.