Δράση για μια Άλλη Πόλη: Σύντομος απολογισμός μιας τετραετίας

Ξεκίνησε με τον απολογισμό της τετραετίας την προεκλογική εκστρατεία της η Δημοτική Παράταξη “Δράση για μια Άλλη Πόλη – Κίνηση Πολιτών Βριλησσίων”

Συγκεκριμένα, η εισήγηση του εκλεγμένου με την παράταξη Δημοτικού Συμβούλου,Μάρκου Κρητικού που άνοιξε την πρώτη συγκέντρωση των μελών και των φίλων της,ήταν η παρακάτω:

Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας εκδήλωση και θα προσπαθήσουμε να σας παρουσιάσουμε τις σημαντικότερες παρεμβάσεις μας, κυρίως στο Δημοτικό συμβούλιο. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγάλεις το απόσταγμα παρεμβάσεων τεσσάρων ετών και πιθανώς θα αδικήσουμε κάποιες που δεν θα αναφερθούν. Όσο πιο συνοπτικά λοιπόν, τα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο αυτά τα χρόνια ήταν:

Α. Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ

Όλα ξεκίνησαν το Γενάρη του 2020 όταν η ΔΡΑΣΗ με ανάρτησή της με φωτογραφίες, αποκάλυψε ότι στο χώρο γίνονταν εν κρυπτώ εργασίες προδιαλλογής ανακυκλώσιμων απορριμμάτων. Έτσι μετά από πολλές πιέσεις φτάνουμε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Μάιο του 2020, όπου αποφασίσαμε την απομάκρυνση του αμαξοστάσιου από το χώρο της Ναυτικής Βάσης και ανετέθη στη διοίκηση η ανεύρεση άλλου κατάλληλου χώρου εντός προθεσμίας ενός έτους. Ο χρόνος κύλησε, η διοίκηση σε όλο αυτό το διάστημα έφερε μία μόνο πρόταση που στερούνταν όμως στοιχειωδών προϋποθέσεων, κι έτσι τρία σχεδόν χρόνια μετά, βρισκόμαστε εκεί που ξεκινήσαμε.

Η δική μας θέση ήταν εξ αρχής η ανεύρεση ενός χώρου όπου ΝΟΜΙΜΑ μπορεί να εγκατασταθεί το αμαξοστάσιο δεδομένου ότι ο δήμος μας για την παραμονή του αμαξοστάσιου στη Ναυτική βάση αλλά και για τη συνολικότερη εικόνα εγκατάλειψης και υποβάθμισης, πλήρωσε πρόστιμο που του επιβλήθηκε από την Περιφέρεια.

Β. ΣΒΑΚ – ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Το σχέδιο αυτό είναι καθοριστικής σημασίας για τη λειτουργία και προοπτική του προαστίου. Η βασική φιλοσοφία του σχεδίου που μας προτάθηκε είναι η ιδέα της αποτροπής της διαμπερούς κυκλοφορίας. Όπως συμβαίνει πχ στο δήμο Π. Ψυχικού. Για να υπηρετηθεί όμως αυτό το σχέδιο απαιτούνται σχιζοφρενικές παρεμβάσεις σε όλο το Δήμο με αντιδρομήσεις, μονοδρομήσεις, αντίθετες κινήσεις, πεζοδρομήσεις κα που αφενός υποχρεώνουν τους δημότες σε λαβυρινθώδεις διαδρομές για να φτάσουν στα σπίτια τους ή να ικανοποιήσουν καθημερινές ανάγκες αυξάνοντας δραματικά τις διανυόμενες αποστάσεις, κι αφετέρου εκτοξεύουν το ύψος του έργου σε δυσθεώρητα ύψη.

Η δική μας θέση αρχής είναι ότι το προάστιο έχει ανάγκη αρχικά άμεσων παρεμβάσεων σε Α. 10 πχ διασταυρώσεις κλειδιά που παρατηρούνται συνεχώς ατυχήματα και για τα οποία δεν έχει γίνει καμιά προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου. Β. Στην οχύρωση όλων των σχολείων, των παιδικών σταθμών με πεζοδρόμια και μέτρα προστασίας πεζών. Γ. Στην ενίσχυση της δημοτικής συγκοινωνίας για την ευκολότερη πρόσβαση στο κέντρο, στο σταθμό μετρό ,στο Κέντρο υγείας ,στο Δημαρχείο. Δ. Στην προτεραιότητα στους πεζούς με μέτρα για την απρόσκοπτη βαδισιμότητα.

Και στα δύο παραπάνω θέματα, ΣΒΑΚ και Αμαξοστάσιο, οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν διακρίνονταν από προχειρότητα, έλλειψη στοιχείων, όχι σε βάθος έρευνα. Γι’ αυτό και τελικά δεν μπόρεσαν να βρουν λύση.

Για το Αμαξοστάσιο δεν μας ενημέρωσαν πχ. ούτε πόσα οχήματα και μηχανήματα έπρεπε να συντηρούμε στο νέο χώρο, ούτε πόσος χώρος ήταν απαραίτητος (3,4,5 στρέμματα;), ούτε τις υποδομές που απαιτούνται βάσει προδιαγραφών. Κάτι ανάλογο είχαμε και με το ΣΒΑΚ. Ένα Φαραωνικό σχέδιο χωρίς προϋπολογισμό. Και για τα δύο παραπάνω θέματα όμως απαραίτητη προϋπόθεση είναι πριν οποιαδήποτε κίνηση, να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες ενημέρωσης και συνεννόησης με τους δημότες.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Όλα ξεκινούν από τον περίφημο «νόμο Θεοδωρικάκου», περί κυβερνησιμότητας. Βάσει αυτού του νόμου στο Δήμο μας αποκλείονται από κρίσιμες επιτροπές οι 3 από τις 6 παρατάξεις. Προβλέπεται δε ότι θεωρούνται αποφάσεις του Δημοτ. Συμβουλίου όσες έχουν τη σχετική πλειοψηφία. Και μάλιστα τις χαρακτηρίζει κι ομόφωνες. Έτσι στο Δήμο μας η διοικούσα παράταξη με 11 μόλις συμβούλους στο 33μελές δημοτικό Συμβούλιο επιβάλλει την γνώμη της. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα το ΣτΕ κι έκρινε το νόμο αντισυνταγματικό αλλάζοντας έτσι το τοπίο αποφάσεων στους Δήμους. Όμως η λειτουργία του Δ.Σ. είναι καθοριστικής σημασίας για την ποιότητα των αποφάσεων που λαμβάνει αλλά και την παρακίνηση εμπλοκής των πολιτών στα κοινά. Το ΔΣ όλα τα προηγούμενα χρόνια κι απ’ όλες τις διοικήσεις λειτούργησε ΕΡΗΜΗΝ των δημοτών. Τι κι αν προβλέπεται η σύγκληση οργάνων όπως η επιτροπή διαβούλευσης ανά τακτά διαστήματα. Αντ΄ αυτού, η Επιτροπή Διαβούλευσης συνεδριάζει μία μόνο φορά το χρόνο για να εγκρίνει το τεχνικό πρόγραμμα, κι αυτό γιατί είναι υποχρεωτικό εκ του νόμου. Ο όρος δε συνεδριάζει προκαλεί μειδίαμα μιας και συμμετέχουν ελάχιστοι συνδημότες μας (φέτος 6 δημότες) χωρίς να έχει γίνει η παραμικρή προσπάθεια ενδυνάμωσης του ρόλου και της δράσης του.

Αλλά κι άλλες πτυχές λειτουργίας του Δ.Σ. όπως π.χ. ότι συστηματικά έρχονται προς συζήτηση θέματα την τελευταία στιγμή χωρίς έτσι να μπορούν να τύχουν κάποιας επεξεργασίας. Μέτρα δημοκρατικής λειτουργίας όπως π.χ. τοπικά δημοψηφίσματα ή τοπικές συνελεύσεις, είναι άγνωστα στις συστημικές παρατάξεις. Αντ΄ αυτών έχει επιλεγεί η εύκολη και βολική επιλογή της «κυβερνησιμότητας» χωρίς λογοδοσία ή απολογισμό.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Τελευταία βλέπουμε να επιχειρείται προσπάθεια ιδιωτικοποίησης δράσεων αρμοδιότητας των δήμων. Εμείς αντιστεκόμαστε από θέση αρχών σ΄ αυτή την πολιτική. Αυτές είναι τεκτονικές αλλαγές στα θεμέλια της Τ.Α. που μετασχηματίζουν τους Δήμους από όργανα λαϊκής βάσης σε Δήμους ΑΕ που θα μανατζάρουν τους δορυφόρους γύρω του, δηλαδή ιδιώτες εργολάβους, προμηθευτές και ΜΗΚΥΟ, ενώ οι δομές των δήμων αργοπεθαίνουν.

Στο πλαίσιο αυτά, ήμασταν αντίθετοι στην συνεργασία του δήμου με ΜΗΚΥΟ ώστε να εξυπηρετηθούν δομές όπως πχ ο ΟΚΠΑ. Κι ενώ είναι γνωστή η απαράδεκτη κι αντικοινωνική απαγόρευση προσλήψεων από τις κυβερνήσεις, ο δήμος δεν οργάνωσε έγκαιρα, δεν πήρε μέτρα στις υπηρεσίες του ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες. Το ίδιο συνέβη και με την ανάθεση σε ιδιώτη να αντικαταστήσει τους λαμπτήρες φωτισμού των οδών σε λαμπτήρες led επειδή αδυνατούσαν (!) να το αναλάβουν οι υπηρεσίες του δήμου.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε και τις δράσεις του δήμου για την πολυσυζητημένη ανακύκλωση. Εκεί επανειλημμένα με πλαστά ή φουσκωμένα στοιχεία παρουσιάζεται μια παραδεισένια εικόνα του προαστίου με βραβεύσεις και διακρίσεις ενώ έχουμε τεράστια υστέρηση στα βασικά: Εκατοντάδες μισοκατεστραμμένους κάδους απορριμμάτων, μεγάλες ελλείψεις σε κάδους ανακύκλωσης χαρτιών και οργανικών.

Εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται σε δράσεις που ουδείς δημότης ούτε ρωτήθηκε ούτε συναίνεσε. Χαρακτηριστικά μόλις την προηγούμενη Τετάρτη ψηφίστηκε δάνειο για προμήθεια υπογειοποιημένων κάδων ύψους 1.700.000 ευρώ ενώ άλλα τόσα περίπου κόστισαν οι προηγούμενοι. Κι ενώ διανέμονται τόσα χρήματα για κατασκευές, ή προμήθειες μεγάλης κλίμακας, χρήματα πχ για το ανοικτό Πανεπιστήμιο δεν εξασφαλίζονται κι έτσι δεν υπάρχει πιά δραστηριότητα.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις προηγούμενες εκλογές είχαμε σημειώσει οτι μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων μας θα περάσει από τον πολιτισμό. Κι αυτό το υλοποιήσαμε, εν μέσω μάλιστα πολύ δύσκολων συνθηκών(covid). Η δανειστική βιβλιοθήκη της Δράσης με τα βιβλία και τα dvd, δεν σταμάτησε στιγμή τη λειτουργία της, δίνοντας διέξοδο, χαρά και περιεχόμενο τις σκληρές ώρες των απαγορεύσεων. Κι όχι μόνον αυτό, την ίδια περίοδο διοργανώσαμε πλήθος εκδηλώσεων, διαδικτυακών και μη. Στις εκδηλώσεις αυτές παραβρέθηκαν και μίλησαν Καθηγητές Πανεπιστημίου, λογοτέχνες, επιστήμονες, καλλιτέχνες.

Εμπλουτίσαμε τις δραστηριότητές μας και με τη δημιουργία της Πεζοδράσης, με εξορμήσεις και πεζοπορία στη φύση.

Τέλος ενισχύουμε την αδιάκοπη λειτουργία του cine – Δράση που έχει αξιοθαύμαστη συνεισφορά στο προάστιο. Με τις ταινίες του, τη σχολή κινηματογράφου που λειτουργεί αδιάλειπτα, τις εκδηλώσεις του, τη συμμετοχή του σε μεγάλα κινηματογραφικά δρώμενα όπως το φεστιβάλ μικρού μήκους Δράμας και την συνδιοργάνωση του ανιμ φεστ, τις εκδρομές του, την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, τα επιτραπέζια παιχνίδια, την ομάδα παραμυθιών Παραμυθοπαρέα.Τέλος την καθημερινή ενημέρωση- κριτική ταινιών της τηλεόρασης.

ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ

Δεν έχουμε βέβαια καμιά αυταπάτη ότι τα κάναμε όλα καλά ή ότι αυτά που κάναμε ήταν αρκετά. Όχι, δεν ήταν ούτε αρκετά, ούτε όλα καλά φτιαγμένα. Ένα θεμελιακό εμπόδιο που το βρίσκουμε μπροστά μας με διάφορες μορφές είναι η μειωμένη διαθεσιμότητα κι απογοήτευση. Αυτό δεν είναι τοπικό αλλά γενικό πρόβλημα που όμως δεν έχει απαντηθεί ούτε από εμάς. Έτσι πέρυσι, μετά από πολλά χρόνια, δεν καταφέραμε να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα πυροπροστασίας του δάσους Θεόκλητου.

Άλλη πτυχή, είναι η επαφή μας με τη νεολαία, που δεν είναι σε επιθυμητά επίπεδα. Είναι αλήθεια ότι οι νέοι ζουν μεγάλες προσωπικές, οικογενειακές δυσκολίες αλλά και γενικότερα πολιτικά αδιέξοδα που τους απομακρύνουν από τη συλλογική δράση. Εμείς παρότι κάναμε εκδηλώσεις ειδικά για τη νεολαία, δεν μελετήσαμε σε βάθος τα προβλήματά της δεν ήταν στο επίκεντρο της προσοχής μας. Κι ας είμαστε αυτοί που ανησυχούν ουσιαστικά για τη βιβλιοθήκη, την αξιοποίηση χώρων προς όφελός της, που προτείνουν πολιτικές να την κρατήσουν στο προάστιο και να μην «μεταναστεύει» στο κέντρο. Αλλά και γενικότερα η επαφή μας με σας, με όλους τους ενδιαφερόμενους περιορίστηκε. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στον κορονοϊό. Τα γνωρίζουμε και προσπαθούμε να τα αναστρέψουμε. Με πρωτοβουλίες κι εκδηλώσεις που Θα ακολουθήσουν. Θα ενημερωθείτε.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ-ΣΥΜΕΤΟΧΗ

Πολύ συχνά η διοίκηση επικαλείται το επιχείρημα οτι είμαστε στείροι, μόνο άρνηση. Φυσικά σε πάρα πολλά θέματα έχουμε διαφορετική οπτική. Όμως έχουμε αποδείξει ότι συμμετέχουμε επειδή νοιαζόμαστε για τη γειτονιά μας και είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε σε αυτό.

Εκτός των παραπάνω δραστηριοτήτων πολιτιστικού περιεχομένου που κατατέθηκαν, το αποδεικνύουμε με την επί σειρά ετών συμμετοχή μας στην καλοκαιρινή φύλαξη του δάσους Θεόκλητου με δική μας ομάδα πυρασφάλειας, με εξαίρεση την περσινή χρονιά. Με τη συλλογή κι αποστολή ειδών 1ης ανάγκης στους πυρόπληκτους της Β. Ευβοίας. Mε την ανάδειξη της μελέτης της μηχανικού της Κας Σταθοπούλου για την αξιοποίηση της Ναυτικής βάσης η οποία είναι ακόμη θαμμένη στα συρτάρια του Δήμου. Με την πρόταση που απευθύναμε στη διοίκηση εν μέσω πανδημίας να προχωρήσει σε κίνηση για την εξασφάλιση αναπνευστήρων, την εποχή που διαφαινόταν πως ήταν ένα σημαντικό αμυντικό όπλο προστασίας ή επίσης η πρότασή μας να διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις στις δομές του δήμου για την εξυπηρέτηση όσων συμπολιτών μας είχαν ανάγκη. Χωρίς όμως καμία ανταπόκριση από το Δήμο. Δεν είδαν τη διάσταση των ανθρώπων, της μικρής έστω προσφοράς, της εμπλοκής, της αυξημένης έγνοιας στα κοινά. Γιατί εμείς αυτό είμαστε. Οι θώκοι και η πολιτική καριέρα δεν μας ενδιαφέρουν. Οι δημόσιες σχέσεις με κόμματα, οι φωτογραφίσεις και περιοδείες με πολιτικούς ως μέσον επίλυσης των προβλημάτων μας δεν μας αφορά.

Εμείς αντίθετα δεν χρειαζόμαστε κομματικά όρντινα, αισθανόμαστε πολύ όμορφα εδώ, μαζί σας. Δημιουργούμε τη δική μας κοινότητα, που φιλοδοξούμε να γίνει μεγαλύτερη, για να προσπαθούμε μαζί για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της γειτονιάς μας κι όχι μόνο.

Τελειώνοντας: Είναι αρκετά άχαρο να παρακολουθεί κανείς δημοτικά συμβούλια, όπου παίζεται ένα παιχνίδι εντυπώσεων και πολύ συχνά ως δημοτικοί σύμβουλοι αναρωτιόμασταν τι δουλειά έχουμε εμείς εκεί. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε όμως είναι ότι είμασταν εκεί για να ορθώσουμε εμπόδια σε δυσμενείς εξελίξεις ή να αναδείξουμε ζητήματα προς όφελος των δημοτών.

Αυτό κάναμε κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον με την υποστήριξή σας.