Η ξενάγηση που θέμα της θα έχει την μικρασιατική καταστροφή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, 11.30′ π.μ.
Από την Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Όπως είναι γνωστό σαν Εναλλακτική Δράση δώσαμε ιδιαίτερο βάρος για να αναδείξουμε την ιδιαίτερη σημασία που έχουν, όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον) της χώρας μας τα δύο μεγάλα επετειακά ιστορικά γεγονότα (200 Χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή). Με αφορμή τις επετείους αυτές, για δυόμιση χρόνια (από τον Σεπτέμβριο του 2020) εκτός από τον κύκλο πενήντα ειδικών σεμιναρίων με 25 γραπτές εισηγήσεις, πρωτοστάτησε στη διοργάνωση του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου για το 1821, πραγματοποιήσαμε ειδικές θεματικές ξεναγήσεις σε μουσεία και πινακοθήκες και οργανώσαμε ένα ξεχωριστό οδοιπορικό στη Μικρά Ασία με τον συμβολικό τίτλο «Το όραμα της Ιωνίας».
Τώρα που τα σεμινάρια για τα ιστορικά αυτά γεγονότα ολοκληρώνονται και έχοντας την ικανοποίηση ότι συμβάλλει, με τις δυνάμεις που διαθέτουμε, στη διάχυση της γνώσης για τους δύο προαναφερθέντες σταθμούς της νεότερης ιστορίας μας, φυσικά μέσα από το δικό μας πρίσμα της εναλλακτικής θεώρησης της ιστορίας, αποφασίσαμε να κλείσουμε τον κύκλο αυτών των εκδηλώσεων με ξενάγηση στο Μουσείο Μπενάκη, στην ειδική έκθεση για την Μικρασιατική Καταστροφή
Και σε αυτή την ξενάγηση θα αξιοποιήσουμε το πλούσιο υλικό της έκθεσης με περισσότερα από 1.000 εκθέματα και πάνω από 500 φωτογραφίες για να αναλύσουμε το πώς και κυρίως το γιατί έσβησε τόσο άδοξα «Το όραμα της Ιωνίας», το οποίο είχε αρχίσει να σμιλεύεται από την αρχαιότητα και μέχρι τον 20ο αιώνα, πριν από την απόβαση του του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία, αποτελούσε ένα διεθνές πρότυπο με μοναδική οικονομική και πολιτιστική άνθηση σε ένα εξαιρετικό κλίμα φιλικών σχέσεων, και ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών φυλετικών εθνοτήτων, διαφορετικών γλωσσών, διαφορετικών θρησκειών και διαφορετικών πολιτισμών.
Η ξενάγηση ξεκινά με το ταξίδι στη «λάμψη» του ελληνισμού της Μικράς Ασίας από την Ιωνία και τα δυτικά παράλια, προχωρά στην Καππαδοκία και τις νότιες επαρχίες, συνεχίζει διασχίζοντας τον Πόντο για να επιστρέψει προς δυσμάς, γύρω από την Κωνσταντινούπολη και να καταλήξει στην Ανατολική Θράκη. Την εποχή ακμής διαδέχεται η περίοδος της ελληνικής απόβασης και της μικρασιατικής εκστρατείας, η «καταστροφή» του 1922.
Το χρονικό αυτό περιγράφεται μέσα από έργα τέχνης, εικόνες, εκκλησιαστικά, πολεμικά και προσωπικά κειμήλια, ενδυμασίες, κοσμήματα, χειροτεχνήματα, χάρτες, φωτογραφίες, αρχειακό και κινηματογραφικό υλικό, εφημερίδες, επιστολές, κάρτες, και πολλά άλλα τεκμήρια.
Την ξενάγηση θα κάνει ο Μάκης Σταύρου, ιστορικός
Συνάντηση: Σάββατο 28 Ιανουαρίου, 11.30πμ, στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138. (Πλησιέστερος σταθμός μετρό είναι ο σταθμός Κεραμεικός)
Πληροφορίες-Δηλώσεις συμμετοχής
Άννα Καλουμένου 6944207403