Ανακοίνωση της “Δύναμης Ζωής” για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής ]
ο τελευταίος προϋπολογισμός της Διοίκησης Πατούλη
Η Δύναμη Ζωής κατέθεσε και φέτος Εναλλακτικό Προϋπολογισμό για το 2023
Τον τελευταίο προϋπολογισμό της θητείας της ψήφισε χθες η δεξιά Διοίκηση της Περιφέρειας. Έναν προϋπολογισμό που, όπως τόνισε σύσσωμη η δημοκρατική Αντιπολίτευση, σφραγίζει τη διάλυση και τη χρεοκοπία της Περιφέρειας, συνέπεια των πολιτικών της Διοίκησης Πατούλη.
Η Δύναμη Ζωής, και φέτος, κατέθεσε πλήρως τεκμηριωμένο αξιόπιστο Εναλλακτικό Προϋπολογισμό για το έτος 2023 : “μια πλήρης πρόταση για νέα Περιφέρεια Αττικής που το φθινόπωρο, με δημοκρατική, προοδευτική Διοίκηση, θα γίνει παράγοντας ευημερίας, δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου”, υπογράμμισε η Ρένα Δούρου. Εδώ το πλήρες κείμενο του Εναλλακτικού Προϋπολογισμού με τις συγκεκριμένες προτάσεις της Δύναμης Ζωής.
Η Ρ. Δούρου παρατήρησε ότι αυτός “ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την διάλυση και την αποσύνθεση στην οποία έχει φέρει την Περιφέρεια η δεξιά Διοίκηση. Μια Διοίκηση που αντί για “νέα αρχή” όπως ισχυριζόταν ότι θα κάνει, σύντομα αποδείχθηκε αυτό που πραγματικά ήταν: η αρχή του τέλους όσων με κόπο, μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες μνημονιακές συνθήκες, είχε κτίσει η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής. Η αρχή του τέλους των έργων υποδομής, των κοινωνικών έργων και προγραμμάτων στήριξης των τοπικών κοινωνιών”. “Ως Δύναμη Ζωής, από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε τις αντιδημοκρατικές πρακτικές της Διοίκησης Πατούλη, τη χρήση των ακροδεξιών δεκανικιών για την πλειοψηφία της και τις αποφάσεις που τελικά οδήγησαν στη σημερινή διάλυση και χρεοκοπία της Περιφέρειας”.
Από την πλευρά του, εισηγούμενος το Εναλλακτικό Σχέδιο ο Χρίστος Καραμάνος, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, ανέδειξε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η ίδια η συγκρότηση του Εναλλακτικού Σχεδίου ως προοίμιο του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού. Αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στα δύο βασικά χαρακτηριστικά της Διοίκησης Πατούλη: την Χρεοκοπία και την Διάλυση. Με πλήρη τεκμηρίωση απέδειξε ότι το Έλλειμμα του Τεχνικού Προγράμματος έχει εκτοξευθεί στα 156 εκατ. ευρώ, καθώς το Ανεκτέλεστο των Υπογεγραμμένων Συμβάσεων ανέρχεται σε 290 εκατ. ευρώ και τα Ταμειακά Διαθέσιμα σε 134 εκατ. ευρώ (στοιχεία 30/11/2022). Και όταν δεν έχεις χρήματα να πληρώσεις τις Συμβάσεις που έχεις υπογράψει, τότε απλά (και δυστυχώς για τους πολίτες) χρεοκοπείς! Ο ίδιος επισήμανε επίσης την τραγική αδιαφορία της Διοίκησης Πατούλη να απαιτήσει από την πολιτικά ομογάλακτη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τις πιστώσεις που δικαιούται η Περιφέρεια Αττικής από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αττικής (πρώην Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Περιφέρειας Αττικής). Με βάση τον Νόμο (ΦΕΚ Β 6538/31.12.2021), η Περιφέρεια Αττικής όφειλε να έχει εισπράξει 339 εκατ. ευρώ. Κι όμως έχει εισπράξει μόλις 162 εκατομμύρια -ούτε καν τα μισά- με την Διοίκηση Πατούλη… να πετά χαρταετό! Ούτε καν μια επιστολή διεκδίκησης… Θα επρόκειτο για φαρσοκωμωδία, αν δεν ήταν μια ευθεία αντικοινωνική πολιτική που στρέφεται ευθέως κατά της κοινωνίας με τη μη εκτέλεση έργων. Ακόμη, ο εισηγητής της Δύναμης Ζωής ανέδειξε την γενικευμένη Διάλυση που επέφερε η Διοίκηση Πατούλη, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως τις “18 διαλύσεις Συμβάσεων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 157 εκατ. ευρώ, όταν επί Διοίκησης Ρένας Δούρου υπήρξε μόνον μία (λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων) και μάλιστα σε ένα μικρό έργο προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ (Αλιευτικό Καταφύγιο Παλαιάς Φώκαιας)”. Ή τα ‘αντιπλημμυρικά STOP’, καθώς 9 μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα έχουν διαλυθεί, 7 έργα και 5 κρίσιμες Μελέτες καρκινοβατούν, ενώ δεν έχει ούτε καν γίνει δημοπράτηση σε 14 σημαντικά έργα και 4 κρίσιμες Μελέτες σε περιοχές που πλημμυρίζουν”.
Ο πρώην Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεόδωρος Σχινάς στην τοποθέτηση του ανέδειξε την καταστρατήγηση της δημοκρατίας στη λειτουργία και την ίδια την υπόσταση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Σημείωσε ότι οι μεθοδεύσεις που έγιναν από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. και υιοθετήθηκαν πρόθυμα από την Διοίκηση Πατούλη κατέπεσαν ως αντισυνταγματικοί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δημιουργώντας ένα άνευ προηγουμένου δημοκρατικό έλλειμμα στη λειτουργία (και) της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Στηλίτευσε επίσης την πολιτική επιλογή της Διοίκησης Πατούλη να μην παραβρίσκεται κανείς από την Παράταξη της Διοίκησης δια ζώσης στη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά μέσω τηλεδιάσκεψης, με πρόσχημα τον κορωνοϊό, επιλογή η οποία στηρίχθηκε νομοθετικά με φωτογραφική ρύθμιση από την πολιτικά ομογάλακτη της Διοίκησης της Περιφέρειας Κυβέρνηση της Ν.Δ.
Κατέληξε επισημαίνοντας ότι τα άδεια έδρανα της συμπολίτευσης στη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ακόμη και στο κορυφαίο ζήτημα του Προϋπολογισμού θα στιγματίζουν ανεξίτηλα την Διοίκηση Πατούλη.
Στο κοινωνικό κράτος που “κάθε μέρα και με κάθε προϋπολογισμό φτωχότερο”, αναφέρθηκε ο Στέλιος Κοροβέσης, αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι “στις Λαϊκές αγορές φέτος χωρίς κουπόνια και με το market pass των 70 λεπτών ημερησίως!!!, ούτε σεντ σε αυτούς που έστω και αυτά τα λίγα τα έχουν ανάγκη”. Διατηρήθηκαν όμως οι δυνατότητες και οι πλουσιοπάροχες εγγραφές για τα attica tv και για τους ημέτερους. Κάθε μέρα όλο και περισσότερο η Περιφερειακή αρχή αποδεικνύει ότι κοινωνικές παροχές, προγράμματα όπως το ‘ρεύμα για όλους’, αδύνατα νοικοκυριά και ευάλωτες ομάδες, όπως οι ρομά, δεν είναι από τις πρώτες επιλογές της”.
Η Κατερίνα Λογοθέτη, μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ότι “η ευαισθησία της σημερινής Διοίκησης για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής του Πειραιά εξαντλήθηκε σε καθυστερήσεις και μεθοδεύσεις στη δημοπράτησή τους με αποτέλεσμα τη διάλυση και την τεράστια καθυστέρηση εκτέλεσης των έργων. Πέντε έργα για τα οποία η Διοίκηση Πατούλη παρέλαβε από την προηγούμενη Περιφερειακή Διοίκηση έτοιμες μελέτες και ήταν υπερώριμα για να προχωρήσουν και να θωρακίσουν την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Έργα στην παλιά Κοκκινιά, στη Νίκαια, στο Κερατσίνι -Δραπετσώνα, στον Κορυδαλλό και στο Πέραμα, σε περιοχές που στο παρελθόν, εμφάνιζαν μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα με υπαρκτούς κινδύνους τα οποία οραματίστηκε η προηγούμενη Διοίκηση Δούρου και Γιώργου Γαβρίλη και που δυστυχώς παραπαίουν. Και παραπαίουν όχι μόνο γιατί δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά γιατί οι μεθοδεύσεις των διαγωνισμών καθυστέρησαν την έναρξη τους και την μελλοντική ολοκλήρωσή τους παρατείνοντας την έκθεση κινδύνου των πολιτών του Πειραιά.
Η Βάσω Βερελή, μέλος της Οικονομικής Επιτροπής αναφέρθηκε στην εγκληματική ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου και ανέδειξε το γεγονός ότι η Διοίκηση Πατούλη δεν προώθησε ούτε στο ελάχιστο την υπόθεση της δημοπράτησης της Β’ φάσης της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου, τη δημιουργία του δημόσιου οικολογικού πάρκου. Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι ο Περιφερειάρχης σε Δελτίο Τύπου έλεγε ότι η Β φάση θα έχει δημοπρατηθεί ενός του 2020 και όμως δύο χρόνια μετά αυτό δεν έχει γίνει. Την ίδια στιγμή ούτε καν έχει ολοκληρωθεί η Α’ φάση του έργου που αφορά υποδομές, η οποία έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο 6 εκ ευρώ με τη Διοίκηση να εγγράφει πιστώσεις μόλις 1.5 εκ ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ούτε μέσα στο 23 προβλέπεται η ολοκλήρωση των εργασιών υποδομών.
“Για πρώτη φορά βλέπουμε τόσες συμβάσεις έργων και μελετών να διαλύονται”, παρατήρησε, μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του το αναπληρωματικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, Γιώργος Μπαλάφας. “Η πλειοψηφία των έργων στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής είτε απλά έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό χωρίς να έχουν συμβασιοποιηθεί και δημοπρατηθεί είτε έχουν βαλτώσει. Χαρακτηριστικά παραδείγματα : έργο ομβρίων στα Βριλήσσια, τρίγωνο Φραγκοπούλου στην Κηφισιά, το υπόγειο πάρκινγκ στη Νέα Ιωνία, αντιπλημμυρική προστασία στην περιοχή του Περισσού και Δημαρχείο Αγίας Παρασκευής. Προχειρότητα και ανευθυνότητα”. Ο ίδιος σχολίασε επίσης ότι η Αντιπεριφερειάρχης του Βόρειου Τομέα κ. Κεφαλογιάννη, στην ομιλία της που προηγήθηκε, ουσιαστικά επιβεβαίωσε τα λεγόμενά του, αφού στην θητεία της δεν κατάφερε να προχωρήσει κανένα έργο!
“Είναι αδιανόητο η χρεοκοπία και η διάλυση της Περιφέρειας από την Διοίκηση Πατούλη να αφορά την υγεία μιας και Περιφερειάρχης είναι ο πρόεδρος του ΙΣΑ”, τόνισε ο Σπύρος Αγγέλης, αναπληρωματικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής. “Μετά από 3.5 χρόνια δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον εξοπλισμό των νοσοκομείων με μηχανήματα αξίας 41.600.000 που εξασφάλισε η Ρένα Δούρου, εγκατέλειψαν έτοιμη προμήθεια για τα στρατιωτικά νοσοκομεία και ανακαινίσεις τεσσάρων νοσοκομείων απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία τους. Η μεγαλύτερη όμως αστοχία που βαραίνει τη θητεία τους είναι ότι δεν προμήθευσαν κάποιο δημόσιο νοσοκομείο με το μηχάνημα cyber knife, ένα εξειδικευμένο μηχάνημα θεραπείας καρκινοπαθών, που βέβαια έχουν ιδιωτικά κέντρα, αφήνοντας έτσι χιλιάδες αρρώστους αβοήθητους στη λογική του κέρδους”.
Τη διαπίστωση ότι “για άλλη μία χρονιά η Διοίκηση της Περιφέρειας δεν έχει όραμα, δεν έχει ούτε ένα μεγάλο έργο και προγραμματισμό για τον αθλητισμό”, είπε χαρακτηριστικά η Ζωή Βαρέλη – Στεφανίδη, μέλος της Επιτροπής Αθλητισμού – Πολιτισμού. “Δυστυχώς θα φύγετε και θα έχετε διαλύσει τον αθλητισμό συμμετέχοντας στην λογική της Κυβέρνησης”, δίνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα τα κλειστά της Νέας Σμύρνης και Καπαγέρωφ που παραμένουν ημιτελή ενώ με παραδείγματα σκιαγράφησε την εγκατάλειψη των αθλητικών υποδομών από τη Διοίκηση Πατούλη.
“Εκεί ψηλά στον Υμηττό, υπάρχει κάποιο μυστικό;” έθεσε το ρητορικό ερώτημα η Ελένη Βασιλοπούλου, μέλος της Επιτροπής Αθλητισμού – Πολιτισμού, εξηγώντας : “Από την διάλυση του αντιπλημμυρικού Καρέα -Ηλιούπολης και το ναυάγιο της ανακατασκευής του παιδικού σταθμού, πρώην ΠΙΚΠΑ, στην Δάφνη, μέχρι την κυβερνούπολη στην Πυρκάλ, για την οποία το Περιφερειακό συμβούλιο δεν έχει την παραμικρή ενημέρωση ,οι ευθύνες είναι ορατές! Δεν καλύπτονται ούτε από τους προβολείς των δημοσίων σχέσεων, ούτε από την επιλεκτική κατανομή κονδυλίων για πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε όποιον σας χτύπησε την πόρτα και εσείς “χτυπήσατε την πλάτη”!!
Η Χρυστάνθη Αυλωνίτου, μέλος της Επιτροπής Αθλητισμού και Πολιτισμού, ανέδειξε τις σοβαρές καθυστερήσεις της Διοίκησης για την προώθηση της εμβληματικής αντιπλημμυρικής μελέτης ολόκληρης της Δυτικής Αθήνας. Μια μελέτη που δημοπρατήθηκε από τη Διοίκηση της Ρένας Δούρου και της οποίας το περιβαλλοντικό τμήμα υποβλήθηκε από τον Ανάδοχο στις αρχές του 2020. Από τότε και παρά την πάροδο 3 ετών, δεν έχει εγκριθεί με κύρια την ευθύνη της νυν Διοίκησης. Συγκεκριμένα ενώ ήλθε ως θέμα στο ΠΕΣΥ στο τέλος Μαΐου η Διοίκηση την απέσυρε και δεν λήφθηκε απόφαση. Έκτοτε δεν έχει κανένα βήμα με συνέπεια μια τόσο κρίσιμη μελέτη να έχει βαλτώσει.
“Ο Προϋπολογισμός είναι σε αντικοινωνική και αντιαναπτυξιακή κατεύθυνση”, παρατήρησε, μεταξύ άλλων, η Περιφερειακή Σύμβουλος Καίτη Θεοχάρη, εξηγώντας ότι η σημερινή Διοίκηση χαρακτηρίζεται από ανυπαρξία πολιτικών για την παιδική προστασία, την καταπολέμηση της φτώχειας, την στήριξη και την προστασία των ηλικιωμένων, των γυναικών παρότι ιδιαίτερα στην διάρκεια της πανδημίας εντάθηκαν τα φαινόμενα της έμφυλης βίας. Ίδια απουσία πολιτικών για τους Ρομά: “ενώ ορίσατε εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο για τους Ρομά η μόνη πρωτοβουλία που πάρθηκε ήταν 10 ημέρες κατασκήνωσης για παιδιά Ρομά”.
“Εμείς με όραμα, πρόγραμμα, τρόπο και στόχευση, ξεκινήσαμε αναπτυξιακά έργα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ανάπτυξη των νησιών και της Τροιζηνίας. Τα έργα αυτά σήμερα βρίσκονται σε διακοπή ή εξελίσσονται με πολύ αργούς ρυθμούς, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Παρατήρησε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Χατζηπέρος, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Νήσων. “Τα έργα αυτά είναι ο βιολογικός καθαρισμός των Σπετσών, η βελτίωση και αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού των Μεθάνων, ο δρόμος Δρυόπης – Γαλατά, τα λιμάνια της Πέρδικας και της Αγίας Μαρίνας στην Αίγινα και βέβαια το κορυφαίο έργο του υποθαλάσσιου αγωγού για την υδροδότηση της Αίγινας με νερό ΕΥΔΑΠ από τη Σαλαμίνα”. “Εμείς σας παραδώσαμε τα έργα αυτά σε πλήρη εξέλιξη και δυστυχώς κινδυνεύουν να μείνουν στη μέση με τις αρνητικές συνέπειες σε ότι αφορά τις εγγυήσεις των μηχανημάτων και την αύξηση του κόστους κατασκευής”.
“Με το έλλειμμα προϋπολογισμού στο τέλος του 2022 να φθάνει στα 156 εκατομμύρια ευρώ, η Περιφέρεια Αττικής είναι στα πρόθυρα της χρεωκοπίας”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων η πρώην Αντιπεριφερειάρχης Έργων Βασιλική Λάσκαρη. “Αλλά και το σημαντικότερο, οι πολλαπλές απ΄ ευθείας αναθέσεις και οι διαγωνισμοί της μιας προσφοράς με μικρή έκπτωση αποτελούν τις κυριότερες αιτίες που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα”. “Υπάρχουν 17 έργα των οποίων οι συμβάσεις έργων έχουν διαλυθεί. 10 από αυτά είναι αντιπλημμυρικά, τα 6 κτιριακά και το 1 είναι οδοποιίας, η πεζογέφυρα επί της οδού Παναγούλη στη Ν. Ιωνία. Εμβληματικά αντιπλημμυρικά έργα όπως το ρέμα Σαπφούς αλλά και αυτά που συμβάλλουν στην οδική ασφάλεια και υπάρχουν στο πρόγραμμα εκτελεστέων από το 2019 όπως οι κόμβοι στο Σκαραμαγκά, η πεζογέφυρα στο Πέραμα, ο δρόμος Διονύσου -Ν,Μάκρης δεν ξεκίνησαν”.
Η Περιφερειακή Σύμβουλος Γιώτα Παππά αναφέρθηκε στη Δυτική Αττική που “διανύει την χειρότερη μορφή εγκατάλειψης στην ιστορία της”, υπογραμμίζοντας την “αδιαφορία για τα μεγάλα έργα υποδομής που διασφαλίζουν την ζωή και την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους, τη διασπάθιση του Δημοσίου χρήματος με τις περισσότερες μελέτες και έργα να έχουν δρομολογηθεί με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης”. “Την περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος με την λειτουργία της χωματερής στο διηνεκές”. “Έχουμε ΣΔΙΤ, εξασφαλισμένες ποσότητες για εργολάβους και δημιουργία υποδομών “ενεργειακής αξιοποίησης”, μιας πρακτικής ΜΗ επιλέξιμης και ΜΗ χρηματοδοτούμενης από την Ευρωπαϊκή Ένωση”.
Στο μείζον ζήτημα της Αττικής Ριβιέρας αναφέρθηκε η Περιφερειακή Σύμβουλος Νατάσα Κατρανίδου, τονίζοντας ότι εδώ και τρία χρόνια η πολιτική της Διοίκησης Πατούλη είναι “μπαλώματα και διάλυση”. Παρατηρώντας συγκεκριμένα ότι πρόκειται για τη “Διοίκηση που επί τρία χρόνια εγκατέλειψε το «ωριμότατο» έργο του Δημόσιου Οικολογικού Πάρκου στον Φαληρικό Όρμο, που επί τρία χρόνια δεν κατάφερε καν να τελειώσει την Α Φάση του έργου, που όφειλε να είναι έτοιμη το αργότερο τον Σεπτέμβριο του 2020, τη Διοίκηση που επί τρία χρόνια δεν έκανε τίποτε για τρία μείζονα έργα ποδηλατοδρόμων που ήταν εντός Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων το 2019 και που απαιτούσαν μόνο τελική ωρίμανση και επικαιροποίηση υπαρχουσών μελετών, με δεσμευμένα χρήματα στον Προϋπολογισμό”.