Οι Ρώσοι, Ουκρανοί και Αμερικανοί διαπραγματευτές θα πραγματοποιήσουν τις πρώτες τριμερείς συνομιλίες τους στο Άμπου Ντάμπι την Παρασκευή, δήλωσε ο στενός συνεργάτης Πούτιν Γιούρι Ουσάκοφ, μετά τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τους απεσταλμένους του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Μόσχα.
Οι χαρακτηρισμοί των συνομιλιών ως “εξαιρετικά ειλικρινείς”, που σημαίνει ” εξηγηθήκαμε ότι δεν κάνουμε πίσω” και το “χωρίς επίλυση του εδαφικού” ξεκαθαρίζουν τις προθέσεις της ρωσικής πλευράς!
Ο Πούτιν συνομίλησε για σχεδόν τέσσερις ώρες με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, τον γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, και τον Επίτροπο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αγορών, Τζος Γκρούνμπαουμ. Από ρωσικής πλευράς συμμετείχαν ο βοηθός του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, και ο απεσταλμένος επενδύσεων Κίριλ Ντμίτριεφ.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους, ο Ουσακόφ χαιρέτισε τις συνομιλίες ως «ουσιαστικές, εποικοδομητικές και εξαιρετικά ειλικρινείς».
Ο Ουσακόφ δήλωσε ότι η τριμερής ομάδα εργασίας για την ασφάλεια θα συναντηθεί για πρώτη φορά στο Άμπου Ντάμπι αργότερα την Παρασκευή. Πρόσθεσε ότι η ρωσική ομάδα με επικεφαλής τον ναύαρχο Ιγκόρ Κοστιούκοφ, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU, έλαβε οδηγίες από τον Πούτιν και θα πετάξει στα ΗΑΕ τις επόμενες ώρες.
Οι Witkoff και Dmitriev θα συναντηθούν ξεχωριστά στο Άμπου Ντάμπι για να συζητήσουν το εμπόριο Ρωσίας-ΗΠΑ, δήλωσε ο Ushakov.
Ο Ουσακόφ δήλωσε ότι η ρωσική πλευρά τόνισε για άλλη μια φορά ότι η ειρήνη μεταξύ Μόσχας και Κιέβου είναι αδύνατη «χωρίς την επίλυση του εδαφικού ζητήματος».
«Εξακολουθούμε να ενδιαφερόμαστε για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης με πολιτικά και διπλωματικά μέσα. Ωστόσο, εάν αυτό δεν συμβεί, η Ρωσία θα συνεχίσει να επιτυγχάνει τους στόχους της στο πεδίο της μάχης όπου τα ρωσικά στρατεύματα έχουν την πρωτοβουλία», δήλωσε.
Την Πέμπτη, ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Ουκρανό ηγέτη Βλαντιμίρ Ζελένσκι στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Αργότερα, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Air Force One ότι παραμένει αισιόδοξος για τη διαμεσολάβηση για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αναγνωρίζοντας παράλληλα το «περίπλοκο» ζήτημα των συνόρων.
«Υπήρχαν στιγμές που ο Πούτιν δεν ήθελε να κάνει συμφωνία και στιγμές που ο Ζελένσκι δεν ήθελε να κάνει συμφωνία. Τώρα νομίζω ότι και οι δύο θέλουν να κάνουν συμφωνία», είπε ο Τραμπ.
Η Μόσχα έχει απαιτήσει από την Ουκρανία να αποσύρει τα στρατεύματα από τμήματα της ρωσικής επικράτειας που ελέγχει και να αναγνωρίσει τα νέα σύνορα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και των δημοκρατιών Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ του Ντονμπάς. Ο Ζελένσκι έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο οποιωνδήποτε εδαφικών παραχωρήσεων.




