Στα δημόσια νοσοκομεία ετοιμάζονται να μπουν και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο προβλέπει οι ασθενείς τους να νοσηλεύονται σε ξεχωριστές πτέρυγες από τους υπόλοιπους – Για ξεκάθαρα σχέδιο ιδιωτικοποίησης κάνει λόγο ο Π. Παπανικολάου
Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νέο σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την είσοδο των ασφαλιστικών εταιρειών στα νοσοκομεία. Χωρίς να έχει δημοσιευτεί κάποιο προσχέδιο συμφωνίας, οι νοσοκομειακοί γιατροί επισημαίνουν ότι στόχος είναι οι εταιρείες να παρέχουν υπηρεσίες και να νοσηλεύουν ασθενείς μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται ακόμα και το σενάριο οι ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση να βρίσκονται σε διαφορετικές πτέρυγες πιο αναβαθμισμένες σε σχέση με τις υπόλοιπες. Οι γιατροί επισημαίνουν πως για αυτό ο υπουργός προχωρά σε ανακαινίσεις το τελευταίο διάστημα.
«Έχουμε πράγματι μία συζήτηση με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών και πιστεύω ότι θα έχουμε ανακοινώσεις σχετικά σύντομα, για το πως μπορούμε να κάνουμε μία συνεργασία με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ώστε να προσφέρουν ένα ασφαλιστικό προϊόν μέσα στο ΕΣΥ», το σχόλιο του υπ. Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, με το οποίο επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συνεργασία με τις ασφαλιστικές μέα στα δημόσια νοσοκομεία.
Π. Παπανικολάου: Θέλουν να εξαφανίσουν κάθε έννοια δημόσιας περίθαλψης
Μιλώντας στο Kontra Channel, ο Π. Πανανικολάου, Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, εξήγησε πως το νέο σχέδιο του υπουργείου ολοκληρώνει την προσπάθεια ιδιωτικοποίσης της υγείας. Όπως τόνισε η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει νομοθετήσει:
- Επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία (νόμιμο «φακελάκι», όπως το χαρακτήρισε)
- Ιδιωτικό έργο από γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων.
- Ιδιώτες γιατροί μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, λειτουργώντας με καθεστώς και αμοιβές ιδιωτικής κλινικής.
Παραμένουν οι ελλείψεις στο προσωπικό
Συμπληρώνοντας, ο Κ. Καταραχιάς, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, σημείωσε ότι το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας περνά μέσα από την υποστελέχωση των νοσοκομείων. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως στο νοσοκομείο «Έλενα», που εργάζεται, το 50% των οργανικών θέσεων είναι κενές. «Με 800 ευρώ το μήνα ψάχνει ο Μητσοτάκης νοσηλευτές», πρόσθεσε ο Π. Παπανικολάου, υπενθυμίζοντας, μάλιστα, ότι ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι από 01/01/2026 οι νοσηλευτές θα έμπαιναν στα βαρέα και ανθυγιεινά.




