+ 7.000.000 το χρέος για το Δήμο Ηρακλείου

Ολοκληρώθηκε και η αγορά του Φιξ και η υπερχρέωση του Δήμου

Η σοβαρά αμφιλεγόμενη αγορά από το Δήμο Ηρακλείου του κτήματος Φιξ μέσω δανεισμού ολοκληρώθηκε σύμφωνα με ανακοίνωσή του δημάρχου Νίκου Μπάμπαλου στο δημοτικό συμβούλιο. 

Η εξέλιξη αυτή εκτινάσσει το δανεισμό του δήμου άνω των 12 εκατομμυρίων ευρώ και αυξάνει δραματικά τις τοκοχρεολυτικές δόσεις σε μία περίοδο αυξημένης αστάθειας στα οικονομικά του.

Μπαίνει “μέσα” 1.300.000 η καθαριότητα

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο τομέας της καθαριότητας μπαίνει μέσα περίπου ένα 1.300.000 ευρώ το χρόνο όπως συνέβη το 2022 και θα συμβεί και το 2023. 

Η επιλογή της λύσης του τραπεζικού δανεισμού επιβαρύνει σοβαρά τα δημοτικά τέλη και το φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων αφού ένα μεγάλο τμήμα αυτών των εσόδων εκχωρούνται στην τράπεζα ως εγγύηση για την αποπληρωμή.

Αγώνας να μην πληρώσει το κράτος

Η εναλλακτική λύση, η αγορά δηλαδή από το κεντρικό κράτος όπως είχε προσφερθεί να κάνει ο υπουργός ανάπτυξης, δεν εξετάστηκε ποτέ σοβαρά από τη δημοτική αρχή του Νίκου Μπάμπαλου.

Ακυρώθηκε αμέσως μετά τη διατύπωση της, αφού ο δήμαρχος Ηρακλείου για να την αποδεχτεί ζήτησε τα χρήματα να είναι διαθέσιμα εντός τριών ημερών (!) κάτι που φυσικά όλοι γνωρίζουν ότι είναι αδύνατο να συμβεί, ακόμα και σε συναλλαγές ιδιωτών σε πολύ μικρότερα ποσά.

Ν. Μπάμπαλος “Σε τρεις μέρες θέλουμε την εκταμίευση αλλιώς δεν τα θέλουμε”

Σαφώς πρόκειται για προσχηματική απαίτηση, που στόχο είχε να αποκόψει κάθε δυνατότητα εναλλακτικής απόκτησης. Η εμμονή με την ιδιοκτησία του Κτήματος από το Δήμο Ηρακλείου ήταν πολύ ισχυρότερη από τον επερχόμενο κίνδυνο της καταχρέωσης του Δήμου, με σοβαρές συνέπειες για την πόλη.

“Προχωράμε στο επόμενο στάδιο” δήλωσε στο δημοτικό συμβούλιο ο Νίκος Μπάμπαλος “αυτό της αξιοποίησης του κτήματος Φιξ. Σύντομα θα φέρουμε στο δημοτικό συμβούλιο την πρόταση μας και θα συζητήσουμε αναλυτικά το μέλλον του κτήματος. Το κτήμα Φιξ θα προσφέρει πολλά στο Ηράκλειο” ανέφερε, μεταξύ άλλων, στη συνεδρίαση.