6ημερο και 13 ώρες εργασία ανακοίνωσε ο Ά. Γεωργιάδης (video)

Έως και 13 ώρες εργασία την ημέρα σε δύο εργοδότες θα επιτρέπει το νομοσχέδιο που τίθεται σήμερα σε διαβούλευση, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης. Προστίθεται ακόμα και μία επιπλέον βάρδια το Σάββατο θεσμοθετώντας έτσι την 6ημερη εργασία.

6ημερο και 13 ώρες εργασία ανακοίνωσε ο Ά. Γεωργιάδης

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας θα προβλέπει τη δυνατότητα συμβάσεων με δύο διαφορετικούς εργοδότες, οι οποίες δεν θα ξεπερνούν τις 13 ώρες εργασία (8 ώρες η πρώτη και 5 η δεύτερη το μέγιστο). Το όριο τίθεται εκεί και όχι στις 16 ώρες, που είχε δηλώσει προ εβδομάδων ο κ. Γεωργιάδης, καθώς η ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει τουλάχιστον 11 ώρες ανάπαυσης για τους εργαζόμενους.

«Λέτε η Ευρωπαϊκή Ένωση να προτείνει σκλαβιά;», είπε ο κ. Γεωργιάδης σχετικά με την ευρωπαϊκή οδηγία που ενσωμετώται. «Εχουμε ήδη καθυστερήσει, είμαστε η τελευταίοι στην ΕΕ, γιατί έπρεπε να βρεθεί τρόπος ένταξης των ρυθμίσεων στο δικό μας Εργατικό Δίκαιο», είπε ο υπουργός.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Γεωργιάδη στην ΕΡΤ. Η συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο μετά το 8ο λεπτό.

«Ολοι όσοι το κάνουν παράδειγμα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που γίνεται κατά κόρον, το κάνουν παράνομα, γιατί δεν μπορούν να το δηλώσουν άρα υποχρεωτικά είναι μαύρο και ανασφάλιστο. Δουλεύεις οχτάωρο και μετά σε ένα γραφείο Τύπου για ένα τετράωρο κι αυτό το δεύτερο είναι παράνομο σήμερα. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι νόμιμο, υπό τον όρο ότι δεν θα παραβιάζονται οι 11 ώρες ανάπαυσης που ορίζει η ΕΕ», είπε στη συνέχεια και συμπλήρωσε:

«Κάτι που όλοι ξέρουμε ότι συμβαίνει, τώρα το κοιτάμε και λέμε ο Γεωργιάδης. Τόση φασαρία για να δοθεί νόμιμα το δικαίωμα να αυξήσουν το εισόδημα και να λαμβάνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές τους οι εργαζόμενοι», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Δουλειά και το Σάββατο με αυξημένη αμοιβή

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει ακόμα μία επιπλέον βάρδια το Σάββατο, η οποία θα πληρώνεται ως υπερωρία. Ο Υπουργός αναφέρθηκε κυρίως στο «πολύ μεγάλο έλλειμμα εργαζομένων στη βιομηχανία», όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν θα αφορά όλους τους κλάδους.

«Σήμερα που υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα εργαζομένων ειδικά στη βιομηχανία χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι παραπάνω ώρες για να βγαίνει η βάρδια και τις παραπάνω ώρες αυτοί τις πληρώνονται ως μαύρη εργασία. Οι εργαζόμενοι εισπράττουν μαύρα. Τώρα λέμε όχι. Θα δίνεται στους εργαζόμενους νόμιμα το Σάββατο πλήρης απασχόληση, αλλά υπερωριακή στο σύνολο της βάρδιας του δηλαδή ένα επιπλέον 8ωρο σε εξαήμερη εργασία και θα δικαιούται ρεπό», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.