5χρονο κοριτσάκι πέθανε από τσίμπημα σκορπιού – Εγκλωβισμένοι σε νησίδα στον Έβρο οι πρόσφυγες

|||

|||

..
..
..

Σύμφωνα με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, ένα 5χρονο κορίτσι πέθανε μετά από τσίμπημα σκορπιό. Το κορίτσι ήταν μαζί με μια ομάδα προσφύγων εγκλωβισμένοι σε μια νησίδα στον ποταμό του Έβρου για εβδομάδες.

Μάλιστα, αναφέρεται πως έχει τσιμπηθεί και η 9χρονη αδερφή της, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το “εφιαλτικό” ιστορικό της υπόθεσης

Όπως σημειώνει η efsyn.gr, στις 14 Ιουλίου μεταφέρθηκαν στην ίδια νησίδα που βρίσκονται σήμερα, ενώ, όπως έχουν καταγγείλει, ένας Σύρος πρόσφυγας της ομάδας έχασε τη ζωή του στην ελληνική όχθη του Εβρου ύστερα από βίαιη επιχέιρηση των ελληνικών αρχών και άλλοι δύο βρήκαν τραγικό θάνατο από πνιγμό, όταν έπεσαν στο ποτάμι από τη βάρκα κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους προς τη νησίδα από τις ελληνικές αρχές.

Παρά τις καταγγελίες οι ελληνικές αρχές δεν προχώρησαν στη διάσωση τους.

Αντιθέτως, όπως καταγγέλλουν οι πρόσφυγες, οι ελληνικές αρχές τους επαναπροώθησαν στην Τουρκία στις 26 Ιουλίου, αφού πρώτα τους χτύπησαν βίαια και τους κράτησαν παράνομα για ώρες σε χώρο κράτησης στην ελληνική όχθη.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι πρόσφυγες κρατήθηκαν στην Τουρκία σε κέντρο κράτησης. Υστερα από μερικές ημέρες οι τουρκικές αρχές τους πίεσαν να ξαναπεράσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, διαφορετικά θα τους απέλαυναν στην Συρία. Τους χώρισαν σε δύο ή περισσότερες ομάδες και τους σκόρπισαν σε διαφορετικά σημεία της περιοχής, όπου δεν είχαν τη δυνατότητα να γυρίσουν πίσω, καθώς τους περίμενε η απειλή των τουρκικών αρχών για επαναπροώθηση στη Συρία, ούτε τη δυνατότητα να φτάσουν στην ελληνική όχθη, όπου τους περιμένει η δολοφονική βία των ελληνικών αρχών και το σοβαρό ενδεχόμενο να τους γυρίσουν πίσω.

Το γεωγραφικό στίγμα που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.» τους απεικόνιζε την περασμένη εβδομάδα σε ελληνικό έδαφος ανατολικά του ποταμού. Την Κυριακή οι πρόσφυγες οδηγήθηκαν ξανά στη νησίδα ανατολικά του χωριού Κισσάρι, στην ίδια νησίδα όπου είχε ξεκινήσει η εφιαλτική τους περιπέτεια πριν από τρεις εβδομάδες. 

Δείτε ακόμα: Μεγάλο ναυάγιο στη Ρόδο – Πάνω από 30 οι αγνοούμενοι