3.300 ευρώ ο τόνος το λίπασμα! Πάρτι δίχως τέλος!

ΣΓΟΥΡΟΣ

Αδιανόητο πάρτι στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο καταγγέλλει ο Γιάννης Σγουρός!

Τινάζουν τη μπάνκα στον αέρα στο “παραπέντε” των εκλογών!

Τα ίδια κάνουν όλη την τετραετία!

Καλείται να πάρει θέση ο Νίκος Χαρδαλιάς, υποψήφιος του οποίου είναι ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Βασίλης Κόκκαλης

..

Η ανακοίνωση:


Να παγώσουν άμεσα όλοι οι διαγωνισμοί που προκηρύττει ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, του οποίου η διοίκηση έχει διοριστεί από την Περιφέρεια Αττικής ζητά ο Γιάννης Σγουρός.

..

Αφορμή για την παρέμβαση του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής υπήρξε η «βροχή» διαγωνισμών εξωφρενικού προϋπολογισμού άνω των 150 εκ. ευρώ που προκηρύχθηκαν αιφνιδιαστικά τέλη Ιουλίου και στην καρδιά του Αυγούστου.

..

Με δεδομένο ότι οι διαγωνισμοί, πρώτον, δεσμεύουν σε βάθος ακόμη και δύο θητειών τον φορέα και δεύτερον, ο διορισμένος από τον κ. Πατούλη πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ο Γιάννης Σγουρός καλεί τον κ. Χαρδαλιά να πάρει άμεσα θέση και να δηλώσει ευθέως εάν συμφωνεί με τις συγκεκριμένες απαράδεκτες πρακτικές και μεθοδεύσεις.  

..

Συγκεκριμένα μετά τον πρωτοφανή και σκανδαλώδη διαγωνισμό 21 εκ. € για να … απολυμαίνεται  για τα επόμενα 6 χρόνια ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Σχιστού προκηρύχθηκαν :

α) η με αρ. πρωτ. 11001/16-8-2023 διακήρυξη με τίτλο «Υπηρεσίες κομποστοποίησης επιλεγμένων τροφικών υπολειμμάτων», προϋπολογισμού 49.084.007,24 €. Σύμφωνα με το αντικείμενό της οι πολίτες της Αττικής θα πληρώνουν σχεδόν 5 εκ. € τον χρόνο τα επόμενα 5+5 χρόνια (προαίρεση) για την επεξεργασία περίπου 1000-1500 τόνων υπολειμμάτων καφέ, ψαριών και  πράσινων αποβλήτων (κλαδέματα κλπ) με σκοπό να παράγονται 1500 τόνοι πέλλετ λιπάσματος. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία το κόστος για την παραγωγή του λιπάσματος διαμορφώνεται στο ποσό των 3.300 € / τόνο !!!! , ποσό εξωφρενικό όταν για παράδειγμα το κόστος για την κατασκευή της ΜΕΑ Γραμματικού ανερχόταν σε 915 € / τόνο (55 εκ. € με ΦΠΑ για κατασκευή μονάδας δυναμικότητας 60.000 tn). Υπενθυμίζεται ότι στην Αττική παράγονται συνολικά 2 εκ. € τόνοι αποβλήτων ετησίως.  Ο συγκεκριμένος δηλαδή διαγωνισμός των 50 εκ. € αφορά μόλις στο 0,5 τοις χιλίοις των παραγόμενων αποβλήτων στην Αττική.  

..

97 εκ. για να μαζεύουν το χαρτί!

β)  Η με αρ. πρωτ. 11100/21-8-2023 διακήρυξη με τίτλο  «Προμήθεια συμπληρωματικού κινητού εξοπλισμού Προγράμματος Συλλογής Χαρτιού, μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) οκταετούς διάρκειας» προϋπολογισμού 97.312.100 €. Σύμφωνα με το αντικείμενο της διακήρυξης οι πολίτες της Αττικής θα πληρώνουν σχεδόν 6 εκ. € τον χρόνο τα επόμενα 8+8 χρόνια (προαίρεση) για την προμήθεια 60 ηλεκτρικών απορριμματοφόρων, 70 ηλεκτρικών μικρών φορτηγών και φορτιστών αποκλειστικά και μόνο για τη συλλογή στην πηγή έντυπου χαρτιού.

..

Γ) Η με αρ. πρωτ. 11121/22-08-2023 διακήρυξη με τίτλο «Προμήθεια καφέ καπακιών κάδων οργανικών απορριμμάτων 240Λ με βιοφίλτρο». Σύμφωνα με το αντικείμενο της διακήρυξης ο ΕΔΣΝΑ θα προμηθευτεί 4000 καπάκια κάδων βιοαποβλήτων με βιόφιλτρο για να αντικαταστήσει αυτά που σχετικά πρόσφατα προμηθεύτηκε χωρίς βιόφιλτρο. Η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί σε 3 -4 μήνες.

..

Όλα τα παραπάνω αδιανόητα συμβαίνουν : α) χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ολοκληρωθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής, χωρίς  δηλαδή να υπάρχει ξεκάθαρο, κοστολογημένο οδικό σχέδιο και συγκεκριμένη στοχοθεσία για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας από το 2020 και μετά (ο προηγούμενος ΠΕΣΔΑ κάλυπτε το διάστημα 2015-2020), β) χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση των δήμων της Αττικής για την διεξαγωγή διαγωνισμών τέτοιου οικονομικού ανταλλάγματος που θα δεσμεύσει μοιραία και τους δικούς τους προϋπολογισμούς την επόμενη δεκαετία, γ) χωρίς να έχει κατασκευαστεί ούτε ένα νέο μικρό ή μεγάλο έργο υποδομής !!!.

..

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι : «Έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα δημόσια την απροκάλυπτη και πρωτοφανή κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος μέσω του φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Αττικής, του οποίου η διοίκηση έχει διοριστεί από την Περιφέρεια Αττικής και εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τον εκλεκτό του κυβερνώντος κόμματος κ. Χαρδαλιά. Ο καθένας, δηλαδή η εκτελεστική εξουσία (κυβέρνηση), η δικαστική εξουσία (Ελεγκτικό Συνέδριο) και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού ας αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Όταν τα ανταποδοτικά τέλη εκτοξευθούν σε δυσθεώρητα ύψη ή όταν ο φορέας χρεοκοπήσει θα είναι αργά για (κροκοδείλια) δάκρυα και για απόδοση ευθυνών».

..

Και πρόσθεσε «Δεν μπορεί όταν η καθημερινότητα έχει γίνει αβίωτη για κάθε πολίτη λόγω της τρομακτικής ακρίβειας, φορείς του δημοσίου να πετάνε το δημόσιο χρήμα χωρίς να υπολογίζουν τίποτα δεξιά και αριστερά. Ζητάμε εδώ και τώρα να παγώσουν άμεσα όλοι οι διαγωνισμοί με παντελώς αχρείαστα ή δευτερεύουσας σημασίας αντικείμενα που δημοπρατεί ο ΕΔΣΝΑ προϋπολογισμού δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που υποθηκεύουν το μέλλον του, υπονομεύουν τη βιωσιμότητα των δήμων της Αττικής και βαρύνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, πλην των απολύτως αναγκαίων ώστε να επανεξεταστούν από τη νέα διοίκηση που θα προκύψει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη. Καλούμε τους συνυποψηφίους μας και δη τον ομογάλακτο της σημερινής διοίκησης  κ. Χαρδαλιά να πάρουν άμεσα θέση διότι η σιωπή απέναντι σε όσα απαράδεκτα και ανεπίτρεπτα συμβαίνουν ισοδυναμεί με συγκάλυψη και συνενοχή».