20 εκ. κρατική χρηματοδότηση η Ελευσίνα, 12 η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο δανείζεται 5!

|||

|||

..

..

..

 Το κύριο άρθρο της Έκφρασης που κυκλοφορεί:

 

Ο Δήμος Ελευσίνας κατάφερε να εξασφαλίσει 20 εκ. ευρώ κρατική χρηματοδότηση για αγορά γης και αναπλάσεις. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης 12 εκ για απαλλοτριώσεις γης και ο Δήμος Ηρακλείου δανείζεται 5 εκ ευρώ, αρνούμενος την κρατική χρηματοδότηση!

 

Αυτή η εντυπωσιακή εξέλιξη (των χρηματοδοτήσεων των Δήμων Θεσσαλονίκης και Ελευσίνας) εκθέτει ανεπανόρθωτα τη διοίκηση του Δήμου Ηρακλείου.

 

 

Η ΕΚΦΡΑΣΗ συνομίλησε με τον Δήμαρχο Ελευσίνας Αργύρη Οικονόμου για την επιτυχημένη αυτή προσπάθεια.

 

Ο κ. Οικονόμου εξήγησε πως η χρηματοδότηση των 20 εκατομμυρίων εξασφαλίστηκε με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για έργα αναπλάσεων, έργα αγορών, απαλλοτριώσεων ώστε να προετοιμαστεί ο Δήμος για τον θεσμό της Πολιτισμικής Πρωτεύουσας 2023. Ο χώρος των 20 στρεμμάτων θα αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου, δημιουργίας πάρκου αναψυχής και αθλοπαιδιών, τόσο για τους κατοίκους της πόλης όσο και για τους επισκέπτες.

Τα στρέμματα αυτά άνηκαν στην Εθνική Τράπεζα και ο Δήμος Ελευσίνας στόχευε από παλιά στην απόκτηση τους. Ο Δήμος σε διαπραγματεύσεις με την τράπεζα κατάφερε να πετύχει την απαλλοτρίωση του χώρου με κόστος 1.2 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν μπορούσε ή δεν ήθελε η διοίκηση Μπάμπαλου;

 

Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκαλεί μείζον πολιτικό ζήτημα για την διοίκηση του Νίκου Μπάμπαλου. Θυμίζουμε ότι το βασικό επιχείρημα για τη σύναψη δανείου ήταν ότι τα αρμόδια Υπουργεία δεν μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την απαλλοτρίωση του Φιξ από τον Δήμο αλλά να το αγοράσουν και να δώσουν τη χρήση του στο Ηράκλειο. Χρησιμοποίησε κάθε είδους πρόσχημα, απαίτησε ακόμα και την εκταμίευση εντός 3 ημερών (!) της προσφερόμενης από το Υπουργείο Ανάπτυξης χρηματοδότησης για την αγορά του χώρου από το Υπουργείο Πολιτισμού! Βασικό επιχείρημα ήταν ότι η κρατική χρηματοδότηση θα καθυστερούσε πολύ και έτσι θα χανόταν η δυνατότητα απόκτησης του σε αυτή την τιμή. Βέβαια σχεδόν ένα χρόνο από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για σύναψη δανείου η διαδικασία έχει παγώσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, λόγω των πολλών παραλείψεων της σύμβασης. Εκκρεμεί ακόμα να κριθούν απο το Ελεγκτικό Συνέδριο οι 16 διορθώσεις που επέβαλλε προηγούμενη απόφασή του, για να καταφέρει η διοίκηση Μπάμπαλου να φτάσει στην ολοκλήρωση της λήψης του δανείου.

Και η Θεσσαλονίκη χρηματοδοτείται!

Νεότερη εξέλιξη φέρνει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τη δημοτική αρχή Μπάμπαλου! Ο Δήμος Θεσσαλονίκης χρηματοδοτείται με 12.019.680 ευρώ για απαλλοτριώσεις στην περιοχή του τερματικού σταθμού Ν. Ελβετία, του Μετρό Θεσσαλονίκης! (Δείτε το σχετικό ΦΕΚ)

Η εξέλιξη αυτή απογυμνώνει από κάθε επιχείρημα το Δήμο Ηρακλείου αφού από διάφορες πλευρές αποδεικνύεται ότι η χρηματοδότηση είναι εφικτή, αρκεί να τη διεκδικήσει κάποιος. Στην περίπτωση μάλιστα του Κτήματος ΦΙΞ η χρηματοδότηση ήταν “στο τραπέζι” από τον αρμόδιο Υπουργό και αυτός που την αρνήθηκε ήταν ο Δήμαρχος Ηρακλείου Ν. Μπάμπαλος!

 

 

Σχετικό Θέμα:        Διαβάστε στην Έκφραση (20.07.2022) που κυκλοφορεί