10 Χρόνια από την δολοφονία του Π. Φύσσα

ΛΕΞ ΠΑΥΛΟΣ ΦΥΣΣΑΣ

.

Του Κωνσταντίνου Κυρίτση

.

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου με ξημερώματα Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο λιπασμάτων του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας συναυλία με αφορμή την συμπλήρωση δέκα χρόνων από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

.

.

Ήταν 18 Σεπτεμβρίου του 2013 όταν τα μέλη της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής δολοφόνησαν τον καλλιτέχνη της ραπ Παύλο Φύσσα, γνωστός με το ψευδώνυμο Killah P. Η δίκη που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια οδήγησε, τον Οκτώβριο του 2020, τον Ρουπακιά να κριθεί ένοχος για την δολοφονία, την Χρυσή Αυγή στο να χαρακτηριστεί επίσημα εγκληματική οργάνωση και πολλά από τα στελέχη της στην φυλακή.

.

Στις αρχές του ίδιου έτους, συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2013, μέλη της χρυσής αυγής είχαν δολοφονήσει τον Σαχζάτ Λουκμάν, 27χρονο άνδρα πακιστανικής καταγωγής. Ωστόσο το μουσικό background του Killah P, καθώς και το ότι επρόκειτο για δολοφονία με πολιτικά κίνητρα, έδωσε στο θέμα τεράστιες διαστάσεις και έκαναν τον ίδιο τον Παύλο Φύσσα αλλά και την μητέρα του Μάγδα παγκόσμια σύμβολα ενάντια στον φασισμό.

.

Από το 2013 και για όλα τα επόμενα χρόνια, με πρωτεργάτες την Μάγδα Φύσσα αλλά και τους φίλους του Παύλου, διοργανώνονται συναυλίες, αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και φεστιβάλ με σκοπό να μην ξεχαστεί ποτέ ο καλλιτέχνης, η δολοφονία και τα αίτια που την δημιούργησαν.

.

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου πολλές χιλιάδες κόσμος, στην πλειονότητα τους νέοι παρακολούθησαν την συναυλία μέρος του «ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ». Πήραν μέρος πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες όπως ο ΛΕΞ, ο Γιάννης Χαρούλης, ο Μίλτος Πασχαλίδης και άλλοι.

.

Την επόμενη μέρα, στις 18 Σεπτεμβρίου, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Κερατσίνι στην καθιερωμένη συγκέντρωση και πορεία στην μνήμη του Παύλου .