Επαγγελματικός οδηγός

Κατεβάστε τις εφημερίδες σε μορφή pdf


Παλαιότερες ψηφοφορίες - Aρχείο

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 | Β' ΑΘΗΝΑΣ : Ποιοι εκλέγονται βουλευτές, ποιοι μένουν εκτός, οι πρωταθλητές των σταυρών
Τελευταία ενημέρωση:Τρίτη,27/01/2015

....

Μένουν εκτός πολλοί πρωτοκλασάτοι....

Οι εκλογές τέλειωσαν για τα κόμματα, το αποτέλεσμα έχει κριθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλαμβάνει σε συνεργασία με τους ΑΝ. ΕΛΛ. Τις τύχες της χώρας σε αυτή την κρίσιμη καμπή, όμως για κάποιους η αγωνία παραμένει και θα κρατήσει για λίγο ακόμα. Ο λόγος για τους υποψήφιους των κομμάτων, οι οποίοι έχουν τη δική τους αγωνία για να διαπιστώσουν αν έπεισαν τους πλίτες της περιφέρειας τους κι αν αυτοί τους αντάμειψαν με τη σειρά τους με τον πολυπόθητο σταυρό που οδηγεί στην είσοδο τους στη νέα Βουλή.

Από την αρχή όλοι ήξεραν πως η Β' Αθήνας θα είναι περιφέρεια – σφαγείο υποψηφίων μιας και λόγω της έκτασης της και του αριθμού των βουλευτών που εκλέγονται ( 44 ) ελκύει πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη των κομμάτων που εκτίθενται στη λαϊκή ετυμηγορία με συνέπεια πολλοί απ' αυτούς να μένουν τελικά εκτός Βουλής. Πολλοί παλιοί κοινοβουλευτικοί άνδρες ( και γυναίκες ) και πρώην υπουργοί, προερχόμενοι κυρίως από τα κόμματα που ασκούσαν μέχρι πρότινος εξουσία, ένοιωσαν από πρώτο χέρι τη λαϊκή δυσαρέσκεια και “ πλήρωσαν το μάρμαρο ” της πολιτικής που ακολούθησαν τόσο οι ίδιοι όσο και τα κόμματα τους.

Βάσει των τελικών αποτελεσμάτων που εξέδωσε το ΥΠ. ΕΣ., ο ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθήνας απέσπασε το 37,08 % των ψήφων και εκλέγει 19 βουλευτές, 6 περισσότερους από όσους είχε στην προηγούμενη Βουλή. Η Ν. Δ. Με το 25,66 % των ψήφων που έλαβε εκλέγει 11 βουλευτές, 2 λιγότερους από τους 13 της προηγούμενης περιόδου, ενώ το νεόκοπο Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη με το 7,66 % που απέσπασε κατέλαβε την 3η θέση στην Β' Αθήνας και εκλέγει 4 βουλευτές. Το ΚΚΕ με 6,94 % επανεκλέγει 3 βουλευτές. Τον ίδιο αριθμό βουλευτών εκλέγει και η Χ. Α. Που πήρε το 5,73 % , ενώ οι ΑΝ. ΕΛΛ. με το 4,90 % που έλαβαν χάνουν 1 βουλευτή και θα έχουν 2 αντιπροσώπους τους από την περιφέρεια από τους 3 της προηγούμενης περιόδου. Τέλος, το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε για τα καλά τον “ λογαριασμό ” της δυσαρέσκειας των πολιτών και με το 3,40 % των ψήφων που πήρε εκλέγει 2 βουλευτές αντί των 4 που είχε στην προηγούμενη Βουλή.

Βάσει των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων σταυροδοσίας για τη Β' Αθήνας κι ενώ η ενσωμάτωση έχει φτάσει στο 98,24 % ( 2.395 από 2.438 ) των εκλογικών τμημάτων διακρίνουμε πως θα μας “ κουνήσουν μαντήλι ” τρανταχτά ονόματα του πολιτικού μας βίου. Έτσι, πρώην βουλευτές όπως η Ά. Χατζησοφιά, ο Οδ. Βουδούρης, ο Δ. Τσουκαλάς και η Φ. Κούβελα, αλλά και πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Σ. Παπαδόγιαννη, ο Γ. Τόλιος, ο Αντ. Νταβανέλος και ο Κ. Πουλάκης δεν θα βρίσκονται στη σύνθεση της νέας Κ. Ο. του κόμματος μιας και δεν κατάφεραν να εκλεγούν.

Στις τάξεις της Ν. Δ. Γίνεται το “ έλα να δεις ” με τους πρωτοκλασάτους που έμειναν εκτός νυμφώνος! Κρατηθείτε: Κ. Παπακώστα, Αργ. Ντινόπουλος, Γ. Μιχελάκης, Ζ. Ράπτη, Π. Παναγιωτόπουλος, Τ. Ιακωβίδου, Σ. Ησαΐας, Δ. Δαββέτας, όλοι ένας κι ένας και με θητεία σε υπουργικούς θώκους οι περισσότεροι!

Από τους υποψήφιους που εκτέθηκαν με το Ποτάμι δεν θα ξαναδούν τα κοινοβουλευτικά έδρανα η Αθ. Δρέττα και ο Π. Τατσόπουλος, ο οποίος δήλωσε πως αποχωρεί από την πολιτική,ενώ στη σύνθεση της νέας Κ. Ο. του ΚΚΕ δεν θα δούμε μετά από πολλά χρόνια τον Σπ. Χαλβατζή. Με τη Χ. Α. δεν επανεκλέγεται η Ελ. Ζαρούλια, ενώ στους ΑΝ. ΕΛΛ. παρατηρείται η απόλυτη ανανέωση μιας και οι παλιοί βουλευτές Γ. Δημαράς και Β. Καπερνάρος αποχώρησαν από το κόμμα κι έτσι τη 2η θέση μετά τον επικεφαλής Π. Καμένο εξασφαλίζει ο Θ. Παπαχριστόπουλος. Στις τάξεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν θα ξαναδούμε τον πρώην υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη, τον Π. Δήμα, ενώ απέτυχε να εκλεγεί και το δεξί χέρι του Ευ. Βενιζέλου Αφρ. Αλ Σαλέχ. Τέλος, στην...πολιτική σύνταξη βγαίνουν και οι Γ. Παπανδρέου, Θ. Μωραΐτης, Μ. Καρχιμάκης από το ΚΙ. ΔΗ. ΣΟ., όπως και ο Φ. Κουβέλης με όλα τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που δεν μπόρεσαν να πετύχουν την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση στη νέα Βουλή.

Πρωταθλητής της σταυροδοσίας αναδεικνύεται ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ καθηγητής Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος έχει λάβει μέχρι στιγμής την προτίμηση 135. 429 ψηφοφόρων του κόμματος, αφήνοντας πίσω του τον Γ. Δραγασάκη ( 96. 422 ) και τον Π. Κουρουμπλή ( 56. 906 ). Στη Ν. Δ. πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της στη Β' Αθήνας έρχεται ο μετακινηθείας από την Κέρκυρα Ν. Δένδιας ( 92. 420 ), ο οποίος άφησε πίσω του τον μέχρι πρότινος αδιαφιλονίκητο πρώτο Κ. Μητσοτάκη ( 89.178 ) και τον Άδ. Γεωργιάδη ( 70. 619 ). Πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του Ποταμιού στη Β' Αθήνας έρχεται ο Γρ. Ψαριανός ( 17. 805 ), ενώ ο Θ. Παφίλης ( 37. 914 ) είναι πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του ΚΚΕ. Στη Χ. Α. τους περισσότερους σταυρούς συγκεντρώνει ο Γ. Γερμενής ( 19. 538 ), στους ΑΝ. ΕΛΛ. ο Θ. Παπαχριστόπουλος ( 5. 963 ), ενώ την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει η Φ. Γεννηματά ( 21. 648 ).

Βασίλης Πολυχρόνης

Κάνοντας κλικ στις παρακάτω φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ποιοι είναι οι νεοεκλεγέντες βουλευτές της Β' Αθήνας ( ανά κόμμα και αριθμό σταυρών προτίμησης – οι εκλεγέντες με έντονα γράμματα ).vouleftes syriza1.jpg
vouleftes nd1.jpg
vouleftes potami1.jpg

vouleftes kke1.jpg
vouleftes x.a.1.jpg
vouleftes an.ell.1.jpg

vouleftes pasok1.jpgNewsletters
Πληκτρολογίστε το ον/μο σας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email) και πατήστε

Αναζήτηση άρθρων