Επαγγελματικός οδηγός

Κατεβάστε τις εφημερίδες σε μορφή pdf


Παλαιότερες ψηφοφορίες - Aρχείο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | Νέα Ιωνία: Το Μήτσο Κασόλα παρουσίασε ο Ιωνικός Σύνδεσμος
Τελευταία ενημέρωση:Δευτέρα,01/03/2010

 Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010 ο Ιωνικός Σύνδεσμος στο πλαίσιο του κύκλου «Σημαντικοί Νεοέλληνες Πεζογράφοι» παρουσίασε τον συγγραφέα Μήτσο Κασόλα.
Η Πρόεδρος του Ι.Σ. Καλλιόπη Στεριάδου καλωσόρισε το συγγραφέα και το κοινό, ευχαρίστησε το Μήτσο Κασόλα για την αποδοχή της πρόσκλησης και συντόνισε την εκδήλωση.
Ο συγγραφέας μίλησε ο ίδιος για το έργο του με τρόπο που συγκίνησε το ακροατήριο.
Άρχισε με τα δύο του βιβλία για το Νίκο Καββαδία, έναν ποιητή που όπως έγινε φανερό αγαπά πολύ. Συνέχισε με το ποιητικό του έργο, το οποίο αριθμεί πέντε ποιητικές συλλογές.
Οι περιπέτειές του εξ αιτίας του δικτατορικού καθεστώτος, τον ανάγκασαν να εκπατρισθεί στην Αγγλία κατ’ αρχάς και κατόπιν στην Αμερική. Καρπός των περιπετειών αυτών υπήρξε «Η άλλη Αμερική», χρονικό που τιμήθηκε το 1974 με το Α΄ Κρατικό Βραβείο.
Μίλησε επίσης για τα δέκα μυθιστορήματά του. Αναφέρουμε τα πιο γνωστά: «Ο Πρίγκιπας» ένας λαϊκός ήρωας που έδωσε ο ίδιος στον εαυτό του αυτόν τον τίτλο και όλοι στο τέλος τον αποκαλούσαν μ’ αυτόν. Το βιβλίο αυτό, που προβλήθηκε και ως τηλεοπτική σειρά, χάρισε στο Μήτσο Κασόλα το Α΄ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος του έτους 1982. Αναφέρθηκε επίσης στο βιβλίο του «Αγγελίνα», το οποίο περιγράφει το κατόρθωμα μιας ηλικιωμένης γυναίκας να συγκεντρώσει γύρω της όλους τους σκορπισμένους στα πέρατα της γης συγγενείς της, με την καλλιέργεια της προσδοκίας ότι τους είχε συμπεριλάβει στη διαθήκη της. Και το μυθιστόρημα αυτό μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη με τον τίτλο «Ο θησαυρός της Αγγελίνας». «Ο Πρίγκιπας», «Η Αγγελίνα» και το «Το γένος το ιερό και το όσιο» αποτελούν μια τριλογία «πολλαπλών αναγνώσεων και πολλαπλών καταγμάτων της φυλής μας» όπως ο ίδιος ο συγγραφέας μας λέει χαρακτηριστικά. Τέλειωσε με αναφορά στο μυθιστόρημα ερωτικού πάθους, όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, «Ερμιόνη».
Ανάμεσα στις αναφορές του, οι ηθοποιοί Ειρήνη Μελά, Γιάννης Καρούνης, Αντώνης Χατζής και η σκηνοθέτρια Αγγελική Κασόλα «έπαιξαν» κομμάτια και απέδωσαν μ’ ένα πολύ παραστατικό και εκφραστικό τρόπο στιγμιότυπα από όλο το έργο του συγγραφέα.
Ο Μήτσος Κασόλας και οι ηθοποιοί με την καθοδήγηση του ίδιου και της Αγγελικής Κασόλα χάρισαν στα μέλη και τους φίλους του Ιωνικού Συνδέσμου που την παρακολούθησαν, μια αξέχαστη και ασυνήθιστη λογοτεχνική βραδυά.
 kasolas 003.jpgNewsletters
Πληκτρολογίστε το ον/μο σας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email) και πατήστε

Αναζήτηση άρθρων