Επαγγελματικός οδηγός

Κατεβάστε τις εφημερίδες σε μορφή pdf


Παλαιότερες ψηφοφορίες - Aρχείο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ | Σε εγκατάλειψη τα Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής
Τελευταία ενημέρωση:Δευτέρα,25/02/2008Είναι γενικά διαπιστωμένο ότι η Ελλάδα, αν και μικρή χώρα,

βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις της Ευρώπης, αλλά και παγκοσμίως στα τροχαία ατυχήματα, από τα οποία δυστυχώς πολλά είναι θανατηφόρα. Οι αιτίες είναι πολλές. Μερικοί λένε ότι φταίει το οδικό δίκτυο.Άλλοι λένε ότι φταίνε τα παλιάς τεχνολογίας αυτοκίνητα. Ωστόσο, μια είναι η αλήθεια! Δεν έχουμε σωστή κυκλοφοριακή αγωγή. Κυκλοφοριακά πάρκα κατασκευάστηκαν και εγκαινιάστηκαν και τώρα υπάρχουν μόνον ως χώροι στους οποίους φυτρώνουν χόρτα και αγριολούλουδα. Πολλά από τα περίπου 100 πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής, που υπάρχουν σήμερα σε όλη τη χώρα, παραμένουν με τις πόρτες τους κλειστές.Τα περισσότερα από τα πάρκα κατασκευάστηκαν στην περίοδο 2000-2005 με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, το ύψος των οποίων υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 18 εκατ. ευρώ. Υποτίθεται πως η λειτουργία των πάρκων θα συνδεόταν με το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής, κάτι όμως που όπως φαίνεται ποτέ δεν συνέβη. Μέτρα για την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργία των πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής ζήτησε, ο υπουργός κ. Κ. Χατζηδάκης, να λάβουν οι 97 δήμοι της χώρας, στους οποίους έχουν κατασκευαστεί πάρκα με κονδύλια του υπουργείου Μεταφορών, πολλά από τα οποία σύμφωνα με καταγγελίες εμφανίζουν εικόνα πλήρους εγκατάλειψης. Ο υπουργός Μεταφορών υπενθυμίζει -στην επιστολή του- προς τους Δήμους ότι έχουν υποχρέωση να λειτουργούν τα ΠΚΑ, καταρτίζοντας πρόγραμμα επίσκεψης των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου και των γειτονικών τους, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Επίσης ζητά από τους δημάρχους:
-Να ενεργοποιήσουν άμεσα το ΠΚΑ του Δήμου τους προς όφελος της απόκτησης κυκλοφοριακής αγωγής από τους μαθητές,
-Να αναλάβουν κάθε ευθύνη για εργασίες αποκατάστασης-συντήρησης και καλλωπισμού των ΠΚΑ για την εύρυθμη λειτουργία τους, και
-Να αξιοποιήσουν το υλικό που έχει ήδη αποσταλεί από το ΥΜΕ και αφορά στην κυκλοφοριακή αγωγή των μαθητών, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τροχαία ατυχήματα στο Νομό Αττικής

 

Επίκαιρες ερωτήσεις για την οδική ασφάλεια και τα τροχαία ατυχήματα στο νομό Αττικής έκαναν πρόσφατα οι Βουλευτές του ΣΥΝ Φ.Κουβέλης και Α.Λεβέντης όπου αναφέρονται στα επίσημα στοιχεία της σταιτιστικής υπηρεσίας της Τροχαίας για το 2007 σύμφωνα με τα οποία:Έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα 1.449 άνθρωποι. Το 60% των ατυχημάτων αυτών συνέβησαν στο Νομό Αττικής και έχασαν τη ζωή τους 766 άνθρωποι.

Αναφέρεται επίσης ότι την ίδια χρονική περίοδο καταγράφηκαν και 1.812 σοβαροί τραυματισμοί από τροχαία ατυχήματα όπου πολλοί από τους βαριά τραυματισθέντες τελικά υπέκυψαν, ο δε συνολικός αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα φέρεται ότιανέρχεται για το έτος 2007 τουλάχιστον στους 2.000 , όπου το 60% αυτών είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών.
Τα βασικά αίτια των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευναςαποδίδονται κυρίωςστο κακό οδικό δίκτυο, την υπερβολική ταχύτητα, τη κατανάλωσηαλκοόλ, την παραβίαση σημάτων και την ομιλία σε κινητό.
Εξάλλου, η παράνομη ύπαρξη διαφημιστικών και άλλων πινακίδων κατά μήκος των οδών αποτελεί αιτία θανατηφόρων ατυχημάτων.
Σήμερα η χώρα μας κατέχει το θλιβερό προβάδισμα στον αριθμό των θυμάτων από οδικά ατυχήματα. Με 150 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων το 2006, βρίσκεται στη πρώτη θέση για την Ευρώπη των «15» και στη δεύτερη θέση για την Ευρώπη των «25», ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 83 νεκροί ανά εκατομμύριο κατοίκων».

 

 

 


Newsletters
Πληκτρολογίστε το ον/μο σας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email) και πατήστε

Αναζήτηση άρθρων