Επαγγελματικός οδηγός

Κατεβάστε τις εφημερίδες σε μορφή pdf


Παλαιότερες ψηφοφορίες - Aρχείο

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ | Σχετικά με την εφαρμογή της ΠΝΠ που αφορά την αύξηση των τετραγωνικών στην εστίαση
Τελευταία ενημέρωση:Παρασκεύη,22/05/2020

 .......

Ανακοίνωση της ΛΑ.ΣΥ. Ν.Ιωνίας .......

 Η εστίαση αποτελεί ένα πολυπληθή κλάδο τόσο στην Αττική όσο και στη Ν. Ιωνία, με χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν με διαφορετικές συμβάσεις (μερική απασχόληση, πλήρης, εκ περιτροπής κ.α.).

Η δραστηριότητά τους πραγματοποιείται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Οι εξωτερικοί χώροι πρέπει να είναι στην προβολή των ενοικιαζόμενων ή ιδιόκτητων καταστημάτων, σε πεζοδρόμια (αν έχουν το κατάλληλο πλάτος για να μην εμποδίζεται η κίνηση και η ασφάλεια των πεζών), πεζόδρομους και πλατείες, πάντα με την προϋπόθεση ύπαρξης ελεύθερου χώρου για περπάτημα και αναψυχή για όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κάτσουν σε τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων.

Αυτό συχνά είναι μία δύσκολη εξίσωση γιατί έρχεται σε σύγκρουση η κερδοφορία της επιχείρησης, με το κοινωνικό δικαίωμα στον ελεύθερο δημόσιο χώρο. Σε πολλές περιοχές, όπως και στη Ν. Ιωνία η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων έχει πάρει τα προηγούμενα χρόνια ανεξέλεγκτες διαστάσεις με την ανοχή των δημοτικών αρχών, που την ανταλλάσουν με πολιτική στήριξη, χορηγίες κ.α.

Για να καλύψουν τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση παραχωρούν αφειδώς τη δημόσια γη σε κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα, ειδικά σε καφέ και εστίαση.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έφερε πριν από 6 περίπου μήνες (Οκτώβρης 2019) η Λαϊκή συσπείρωση στο Δημοτικό συμβούλιο, το οποίο κατέληξε σε δεσμευτικές για τη Δημοτική Αρχή αποφάσεις, ότι αρχές του 2020 θα βάλει συγκεκριμένους κανόνες στην ανεξέλεγκτη λειτουργία αυτών των καταστημάτων σε ότι αφορά τα τραπεζοκαθίσματα, οι οποίοι θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα του λαού στην ελεύθερη πρόσβαση σε πεζοδρόμια και πλατείες και δεν θα παραβιάζουν το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο.

Αυτό το διάστημα, ενόψει της έναρξης λειτουργίας τους και με αφορμή τις αποστάσεις που πρέπει να υπάρχουν για να μην δημιουργείται συγχρωτισμός, ανοίγει το ζήτημα της αύξησης των χώρων που παραχωρούνται για τραπεζοκαθίσματα.

Η συζήτηση έχει αντικειμενική βάση, αφού στους προηγούμενους χώρους, τα τραπεζοκαθίσματα θα μειωθούν, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις η λειτουργία των καταστημάτων να είναι ασύμφορη.

Η κυβέρνηση βέβαια τεχνηέντως ανοίγει αυτό το ζήτημα προτάσσοντάς το ως μέτρο για την επιβίωση των επιχειρήσεων, αποφεύγοντας όμως τη συζήτηση για το αίτημα του αφορολογήτου ποσού στις 12.000 ευρώ, την κατάργηση της προκαταβολής φόρου, κι άλλα ζητήματα που βάζουν για την ανακούφιση τους οι ενώσεις των μικροεπαγγελματιών.

Κάτι ανάλογο έγινε και με τις προτάσεις που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση πριν ένα μήνα στο Δημοτικό Συμβούλιο (21/4/2020) για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων και των μικροεπαγγελματιών της πόλης μας, οι οποίες τεχνηέντως παραπέμφθηκαν σε διαπαραταξιακή επιτροπή χωρίς να έχει δοθεί καμιά απάντηση μέχρι σήμερα.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή, να φέρει άμεσα στο Δημοτικό συμβούλιο τα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει για την ανακούφιση των μικροεπαγγελματιών, έγκαιρα και πριν το άνοιγμα των καταστημάτων τους. Θα φέρει ακέραια την ευθύνη αν δεν προσδιορίσει συγκεκριμένα για κάθε περίπτωση πόσα τραπεζοκαθίσματα και που πρέπει να τοποθετηθούν, ώστε να μην γίνεται κατάχρηση και ο καθένας ερμηνεύει κατά το δοκούν την ΠΝΠ.

Ταυτόχρονα επαναφέρουμε τις προτάσεις που καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 21/4/2020 και ζητάμε να ψηφιστούν σαν ένα ελάχιστο μέτρο στήριξης των μικρών ΕΒΕ και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων δεδομένου ότι η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων που θα είναι προσωρινή να μην αποτελέσει το μοναδικό μέτρο στήριξής τους.


Γι’ αυτό, προτείνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας να αποφασίσει:


- Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για 4 μήνες για τα λαϊκά νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ το έτος, προσαυξημένο κατά 1.500 ευρώ για κάθε παιδί.

- Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για 4 μήνες για τους μικρούς ΕΒΕ του δήμου με εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ το έτος.

- Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Κατάργηση όλων των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών.

- Κατάργηση των τροφείων για όλες τις οικογένειες των οποίων τα βρέφη και τα νήπια φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου.

- Κατάργηση του ανταποδοτικού αντιτίμου όλων των αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων του δήμου.

- Τα σχολικά γεύματα να συνεχίσουν να δίνονται στις οικογένειες των μαθητών που τα δικαιούνται και ειδικά σε όσες οικογένειες έχουν χαμηλό εισόδημα ή έχουν απολυμένους από τις δουλειές τους γονείς.

Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο να αξιώσει για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού. Όπως και την ικανοποίηση των αιτημάτων των μικροεπαγγελματιών για το αφορολόγητο των 12000 ευρώ, της κατάργησης της προκαταβολής φόρου κ.ά. τα οποία προβάλουν και διεκδικούν, οι ενώσεις και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Κ. Κατιμερτζόγλου, Π. Τσουκαλάς, Θ. Χαμαλίδης, α. Ματθαίου, Ε. Μποτζιολήlaikhsyspeirosh222222222.jpgNewsletters
Πληκτρολογίστε το ον/μο σας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email) και πατήστε

Αναζήτηση άρθρων