'/> Για όλα, με στοιχεία και αριθμούς | Έκφραση

Επαγγελματικός οδηγός

Κατεβάστε τις εφημερίδες σε μορφή pdf


Παλαιότερες ψηφοφορίες - Aρχείο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ | Για όλα, με στοιχεία και αριθμούς
Τελευταία ενημέρωση:Πέμπτη,07/03/2019

 .......

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του Επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών για τη Μεταμόρφωση και υποψηφίου Δημάρχου,Βασίλη Καραβάκου στο Δημοτικό Ραδιόφωνο "Επικοινωνία 94 fm" ........

Για το σήμερα αλλά και το αύριο της Μεταμόρφωσης μίλησε τον Επικοινωνία 94 FM ο υποψήφιος Δήμαρχος Μεταμόρφωσης Βασίλης Καραβάκος.


Η συνέντευξη δόθηκε στους δημοσιογράφους Χρήστο Ματζουράνη και Γιώργο Μισιάκα


(το ηχητικό ΕΔΩ)


94 FM: Περνάμε στο κομμάτι της συνέντευξης της ημέρας και θέλω να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Έχουμε τον Βασίλη Καραβάκο, υποψήφιο Δήμαρχο Μεταμόρφωσης, δημοτικό σύμβουλο εδώ και χρόνια, γνώστη, συνάδελφο πάνω απ’ όλα. Επειδή τον Βασίλη τον Καραβάκο τον ξέρουμε πολλά χρόνια από το επάγγελμα, από το κουρμπέτι που λέμε και πριν ασχοληθεί με την πολιτική, πριν «κολλήσει» το «μικρόβιο», να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο, να μιλήσουμε στον ενικό θα έλεγα. Με τον Βασίλη λοιπόν, καλημέρα Βασίλη, αν το δέχεσαι κι εσύ, εκτός αν θεωρείς πως πρέπει να κρατήσουμε μια σοβαροφάνεια, της υποψηφιότητας κι αυτά.


Βασίλης Καραβάκος: Καλημέρα, καλώς σας βρήκα. Δεν χρειάζεται ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον. Ο σεβασμός δεν βγαίνει μέσα από τους πληθυντικούς, βγαίνει μέσα από συμπεριφορές και πράξεις.


94 FM: Αφού είμαστε συνάδελφοι, θέλω το σχόλιό σου για την κεντρική πολιτική σκηνή. «Σπάσιμο» Δήμων δύο μήνες πριν τις εκλογές, συζητάμε, ξανασυζητάμε, δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει. Δηλαδή τώρα υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξέρουν που θα κατέβουνε Δήμαρχοι.


Βασίλης Καραβάκος: Δεν επιτρέπεται αυτό το πράγμα. Είναι λάθος προγραμματισμός, έλλειψη αποτελεσματικότητας, δεν ξέρω τι είναι. Δεν είναι δυνατόν, πέντε Δήμοι να μην ξέρουν ποιος θα είναι υποψήφιος που, να μην έχουν επιλυθεί ζητήματα. Να σας πω κάτι άλλο που δεν έχει επιλυθεί; Είχε πει ο υπουργός ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων 30%. Σήμερα, ακόμα, δεν υπάρχει νόμος.


94 FM: Το ρωτούσαμε αυτό Βασίλη. Η σημερινή Τροπολογία ήταν μια καλή ευκαιρία. Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ υποσχέθηκε δύο πράγματα ο κ. Χαρίτσης. Ένα είναι αυτό – η αύξηση του 30% να γίνει 50% – και για τις Δημοτικές Κοινότητες να πάνε οι δύο πρώτοι. Ούτε αυτό έχει περάσει.


Βασίλης Καραβάκος: Αυτό δεν το έχω προσέξει γιατί εμείς δεν έχουμε Κοινότητες εμείς. Το άλλο όμως το έχω προσέξει γιατί πρέπει να φτιάξουμε ψηφοδέλτιο. Με πόσους πάμε στη Μεταμόρφωση. Με 35 (δημοτικούς συμβούλους) ή με 41; Δεν το ξέρουμε αυτό.


94 FM: Προσέξτε τι γίνεται. Εσύ, ο κάθε υποψήφιος (Δήμαρχος) σε κάθε Δήμο, έχεις «δέσει» την υπόσχεση του υπουργού ότι θα το αυξήσει. Ό,τι και να γίνει, παραμένει η ποσόστωση των γυναικών. Δηλαδή εσύ κάνεις ένα ψηφοδέλτιο με 50, 41, κ.ο.κ. και μετά ενδεχομένως να πρέπει να διώξεις κάποιους από τους άντρες που έχεις, γιατί την ποσόστωση οφείλεις να την κρατήσεις.

Βασίλης Καραβάκος: Να σας βγάλω και την είδηση ότι εμείς έχουμε “πρόβλημα” με την ποσόστωση των ανδρών και όχι των γυναικών. Σε εμάς οι γυναίκες θα είναι σαφώς περισσότερες στο ψηφοδέλτιο.


94 FM: Λοιπόν, πάμε στα της Μεταμόρφωσης. Να εκμεταλλευτούμε τη δημοσιογραφική σου ιδιότητα και να μας περιγράψεις πως είναι το πολιτικό σκηνικό, αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Αντιστρόφως ανάλογοι 

είστε στα πλαίσια της απλής αναλογικής.


Βασίλης Καραβάκος: Ναι, έχουμε 5 δηλωμένες υποψηφιότητες αυτή τη στιγμή, έναντι 7 των προηγούμενων εκλογών. Αν ρωτούσατε την εκτίμησή μου, θα έλεγα ότι αυτό οφείλεται σε έναν δυναμισμό που δείχνουν δύο – τρεις κινήσεις. Παραδοσιακά η δημοτική αρχή, ο εκπρόσωπος ουσιαστικά της ΝΔ – και ας κρύβει τη λέξη – ο κ. Σαραούδας, που είχε έρθει εδώ, σε εσάς και μίλαγε για τη στήριξη “ενός κόμματος” που δεν ξέρουμε ποιο κόμμα είναι αυτό, δεν ειπώθηκε η λέξη στη συνέντευξη αυτή, κι εμείς που κινούμαστε στο χώρο της, με πολλά εισαγωγικά καθώς οι έννοιες έχουν γίνει ρευστές, «Κεντροαριστεράς» έχουμε έναν δυναμισμό που δεν αφήνει χώρο σε φιλοδοξίες ανθρώπων που ενδεχομένως έχουν τη λογική «να κατέβουμε να «τσιμπήσουμε» δύο έδρες, να παίξουμε αύριο ρόλο στα πράγματα». Ο πήχης έχει ανέβει λίγο ψηλά.Δεν κάνουμε μεταγραφές. Καιρός να πάνε σε “αγρανάπαυση” κάποιοι94 FM: Μάλιστα. Πάντως μειωθήκατε. Ενώ σε άλλους Δήμους αυξάνονται οι υποψηφιότητες ελέω απλής αναλογικής, σε εσάς μειώνονται. Πάμε τώρα στα του συνδυασμού Βασίλη. Με το ψηφοδέλτιο, αφού μπήκαμε έτσι, μιλώντας για ποσοστώσεις, τι γίνεται; Έχει κλείσει; Έχεις κρατήσει θέσεις;


Βασίλης Καραβάκος: Οπωσδήποτε. Κοιτάξτε, αν λέγαμε πως κλείνουμε με 35 ή 41 ανθρώπους, θα κλείναμε άμεσα με 35 ή 41 ανθρώπους. Βρίσκονται, υπάρχει ένα αξιόλογο δυναμικό πέριξ, το συζητάμε, θα το δούμε. Το βασικό είναι η λογική με την οποία φτιάχνουμε το ψηφοδέλτιο, δεν θα βρείτε «μεταγραφή» σε εμάς.94 FM: Αυτό. Μια περιγραφή του ψηφοδελτίου θα θέλαμε. Είναι νέος κόσμος, νέος και σε ηλικία και στα κοινά, είναι άνθρωποι της επιστήμης, του μόχθου, πως το έχεις φτιάξει; Πως έγινε η επιλογή;


Βασίλης Καραβάκος: Τα κριτήρια συμμετοχής είναι τα εξής: Πρώτον συμμετέχουν άνθρωποι που έχουν συμμετοχή στην κοινωνική ζωή της πόλης, δεύτερον συμμετέχουν άνθρωποι που έχουν το γνωστικό υπόβαθρο για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στην αυριανή Διοίκηση, τρίτον συμμετέχουν άνθρωποι οι οποίοι ασπάζονται κοινές θέσεις. Δεν μπορεί να είμαστε άνθρωποι που πρεσβεύουν π.χ. για το Κτήμα Δηλαβέρη άλλα ο ένας άλλα ο άλλος και να το κάνουμε μαζί γιατί πάμε να κάνουμε μοιρασιά κάποιας εξουσίας. Σε εμάς δεν υπάρχουν αυτά. Τέταρτον δεν συμμετέχει κανένας απ’ όσους έχουν σηκώσει το χέρι τους κι έχουν ενεργά διαμορφώσει τη Μεταμόρφωση την οποία έχουμε διαπιστώσει, στην οποία ζούμε σήμερα. Έχουν δικαίωμα οι άνθρωποι να αλλάζουν άποψη; Φυσικά κι έχουν δικαίωμα να αλλάζουν άποψη αλλά όταν έχεις υπηρετήσει μια πολιτική 4, 5, 6, 8 χρόνια, δεν μπορεί να σου «μυρίζει» τους τελευταίους 6, 8 μήνες αυτή η πολιτική. Κι όταν την έχεις υπηρετήσει αυτή την πολιτική κι αλλάζεις άποψη – ας πάρουμε την καλή πλευρά, ότι δεν φωνάζεις επειδή δεν σου έδωσε τη συγκεκριμένη θέση που ζήτησες, ας πούμε ότι είδες πως λάθος πηγαίνατε – καλό είναι να κάτσεις και λίγο σπίτι, μια “αγρανάπαυση”, λίγο να τα ξανασκεφτείς, να τα δεις τα πράγματα διαφορετικά; Δηλαδή δεν μπορεί να είσαι και αυτός που υλοποιούσε μια πολιτική και αυτός που την καταγγέλλει κι ευαγγελίζεται μια άλλη πολιτική. Αυτό δεν χωράει, τέτοιου είδους «συναλλαγές» δεν κάνουμε.Ανακοινώσαμε 20 υποψηφίους. Θα δείτε ότι στους 20 είναι 10 υποψήφιοι από το ψηφοδέλτιο του 2014, 10 καινούργιοι. Θα δείτε ότι είναι 10 άνδρες και 10 γυναίκες, σημειολογικό κι αυτό. Σε γνωστικό επίπεδο υπάρχουν πολλά πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, 13 στους 20. Χωρίς όμως να πιστεύω εγώ πως η γνώση απαραίτητα συνδυάζεται με τη μόρφωση ή την αποτελεσματικότητα, έτσι; Αυτό να το κάνουμε σαφές. Γιατί είναι άνθρωποι με πολύ μεγάλη κοινωνική μόρφωση, οι οποίοι δεν έχουν αυτό που λέμε το πτυχίο στο χέρι. Και ξέρουμε και πολλούς επικίνδυνους με πτυχία στο χέρι.


94 FM: Να σου πω και κάτι; Τη χώρα εδώ που τη φέρανε, οι πτυχιούχοι τη φέρανε. Υπουργοί, βουλευτές κι αυτά, δεν ήταν κανείς του Δημοτικού. Η κομματική καταβολή, η κομματική προέλευση Βασίλη, έπαιξε ρόλο στην επιλογή σου;


Βασίλης Καραβάκος: Όχι, όχι, δεν έπαιξε κανένα ρόλο. Εννοείται ότι δεν χωράνε εδώ ναζιστές, φασίστες, άνθρωποι που μισούν άλλους ανθρώπους. Εμείς έχουμε ένα πολυσυλλεκτικό, αλλά πολιτικό ψηφοδέλτιο. Προσέξτε γιατί εδώ υπάρχει μια παρανόηση. Εμείς έχουμε πολύ ισχυρή πολιτική βάση, οι θέσεις μας είναι πολιτικές θέσεις. Δεν είμαστε “τα καλά παιδιά που αγαπάμε την πόλη, για τα παιδιά μας” και λοιπά. Αυτά, αυτές τις ανούσιες κουβέντες που ακούμε παντού. Γιατί, να είμαστε ειλικρινείς, τον Πάσαρη αν τον ρωτήσεις, θα σου πει ότι αγαπάει την πόλη και τους ανθρώπους, δεν θα σου πει κανένας «εγώ μισώ τα παιδιά, μισώ την πόλη». Αγαπάμε την πόλη, ναι, που θέλουμε να την πάμε είναι το θέμα, πως το σκέφτεται ο καθένας. Αυτό έχει να κάνει με την πολιτική κι εμείς έχουμε ισχυρή πολιτική βάση. Το τι θα ρίξει ο καθείς στην κάλπη των εθνικών εκλογών ή των ευρωεκλογών μας είναι παντελώς αδιάφορο, όπως μας είναι αδιάφορο και τι ομάδα είναι.


94 FM: Πως έγινε η στελέχωση του ψηφοδελτίου; Καταλαβαίνεις, ρωτάμε αυτό γιατί αυτό είναι το επίκαιρο, είμαστε στα πρόθυρα των τελικών ανακοινώσεων, οπότε ο κόσμος ενδιαφέρεται να γνωρίσει πέρα από τους υποψηφίους Δημάρχους – γιατί εσάς σας ξέρει, ο Βασίλης έχει ανακοινώσει πως θα είναι υποψήφιος από την επομένη των εκλογών του 2014 – το θέμα είναι να γνωρίσει τους συνεργάτες. Πως έγινε αυτή η στελέχωση, θέλω να πω, πήγες εσύ με την ομάδα σου κι έκανες προτάσεις σε κάποιους ανθρώπους ή ήρθαν και σας βρήκαν ή και τα δύο;


Βασίλης Καραβάκος: Όλοι όσοι συμμετέχουν, είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει τη «Συμμαχία Πολιτών», έχουν παραστεί στις εκδηλώσεις της «Συμμαχίας», έχουν ακούσει τις θέσεις της, έχουν συμμετάσχει σε δράσεις της. Δεν είναι κανένας από αυτούς που είναι υποψήφιοι, ο οποίος να μας προέκυψε την προηγούμενη εβδομάδα, μη έχοντας παρακολουθήσει και μη έχοντας συμμετάσχει πουθενά. Όλοι, ένας προς έναν, και οι 20 που ανακοινώσαμε, είναι σε αυτή την κατηγορία.


94 FM: Υπάρχει ένα πλαίσιο αρχών που καλούνται οι υποψήφιοι να συμφωνήσουν; Κι αυτό ποιο είναι; Ή είναι ένα δυναμικό πλαίσιο το οποίο μπορείς να το διαμορφώσεις, δηλαδή να έρθει ένας και να σου πει «Βασίλη εγώ θέλω να κάνουμε κι αυτό, συμφωνείς, βαλ’ το στο πρόγραμμα».


Βασίλης Καραβάκος: Οι διαδικασίες οι δικές μας δεν είναι προσωπικές, είναι συλλογικές. Η βάση της συγκρότησης είναι η Ιδρυτική μας Διακήρυξη, αυτή που είχαμε καταθέσει το 2013. Εμπλουτίστηκε με το Πρόγραμμα κι εμπλουτίζεται και με εκθέσεις που προέκυψαν στην πορεία. Η λογική όμως παραμένει η ίδια, δεν έχει μεταβληθεί. Ας πούμε για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτος ο Δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών. Αυτό προκύπτει και από τα γεγονότα και από τους αριθμούς. Θα συζητήσουμε φαντάζομαι στη συνέχεια, την πρότασή μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην πόλη μας. Αυτή δεν προκύπτει επειδή εμείς έχουμε κάποιο δόγμα ότι πρέπει να είναι έτσι ή αλλιώς, προκύπτει από στοιχεία και αριθμούς. Είμαστε υπέρ της δημόσιας διαχείρισης για παράδειγμα, των οικονομικών του Δήμου. Είμαστε υπέρ του Αθλητισμού και του Πολιτισμού για όλους. Είμαστε υπέρ της προσφοράς του Δήμου στην κοινωνία, ενάντια στη λογική της ανταποδοτικότητας. Αυτά για εμάς είναι βασικά ζητήματα. Είμαστε υπέρ της αξιοποίησης του Κτήματος Δηλαβέρη ως χώρου πρασίνου, αναψυχής, ελαφρών αθλητικών χρήσεων και πολιτισμού (ανοιχτού θεάτρου). Όποιος θεωρεί πως στο Δηλαβέρη πρέπει να κάνουμε εστιατόρια, νεροτσουλήθρες, δεν είναι στην ίδια αντίληψη με εμάς, έχει άλλη αντίληψη. Αυτά δεν μπορείς να τα «παντρέψεις».


94 FM: Τα θέματα αυτά τα ξέρουνε οι άνθρωποι που έρχονται να συνεργαστείτε μαζί; Ξέρουνε, είναι συνειδητοποιημένοι οι Μεταμορφωσιώτες για τα θέματα που «τρέχουν» στην πόλη τους; Δηλαδή έρχονται «διαβασμένοι» σ’ εσένα για να δηλώσουν συμμετοχή;


Βασίλης Καραβάκος: Τηρουμένων των αναλογιών και πάντα μιλάμε για συγκεκριμένες συνθήκες, συγκεκριμένες κοινωνίες, οι άνθρωποι στη «Συμμαχία Πολιτών» έχουν γνώση για το τι μιλάμε. Έχουμε κάνει προσπάθεια εμείς σ’ αυτό, δεν το έχουμε αφήσει έτσι. Προσπαθούσα να κάνω μια αποτίμηση πριν έρθω εδώ και είδα ότι έχουμε ανεβάσει 110 βίντεο ως τώρα με τις θέσεις μας, όχι με το κόψιμο πίτας και τις χειραψίες, αλλά με θέσεις, τοποθετήσεις, Δημοτικά Συμβούλια, ημερίδες, κ.λ.π. κι έχουμε εκδώσει ως τώρα, 310 ανακοινώσεις που η καθεμιά δεν καλύπτει μία δράση, μπορεί να καλύπτει και δύο και τρεις δράσεις. Οι θέσεις μας λοιπόν είναι ευρύτατα διατυπωμένες και με σαφήνεια. Τώρα, ο καθένας έχει τη δική του ικανότητα πρόσληψης αυτών που ακούει αλλά είμαστε σαφέστατοι προς όλες τις κατευθύνσεις. Διότι, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν έχει νόημα μέσα στην ίδια δημοτική παράταξη να «παντρέψεις» τρεις διαφορετικές απόψεις. Όποιος το κάνει αυτό, έχει ένα στόχο: Να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη». Να σηκωθεί ο Καρπέτας για παράδειγμα και να κάτσει ο τάδε. Εμείς δεν έχουμε τέτοιο στόχο. Εμείς έχουμε στόχο να αλλάξουμε ριζικά τις πολιτικές που ασκούνται στη Μεταμόρφωση.


94 FM: Ελλείψει της μείζονος μειοψηφίας, μετά και την παραίτηση Τζίτζιφα, ένιωσες λίγο μέσα σε αυτή την πενταετή θητεία, να πέφτει στις πλάτες σου και να τραβάς κουπί μόνος σου στην αντιπολίτευση, στα Δημοτικά Συμβούλια κυρίως;


Βασίλης Καραβάκος: Ναι. Αυτό συνέβη πάρα πολλές φορές αλλά δεν το θεώρησα βάρος, μια χαρά ήτανε, εμάς μας αρέσει αυτό το πράγμα. Άλλωστε γι’ αυτό μπήκαμε εκεί. Δεν μεμψιμοιρήσαμε, ούτε τα βάλαμε με τη λαϊκή επιλογή του 2014 που μας είπε «πάρτε 9% και βγάλτε ένα σύμβουλο στο Δημοτικό Συμβούλιο». Μας είπε ουσιαστικά «πηγαίνετε να μάθετε το μάθημα κι ελάτε να εξεταστείτε». Εμείς το μάθαμε πολύ καλά το μάθημα, δουλέψαμε πολύ καλά όλο αυτό το διάστημα. Εξάλλου δεν είναι ο αριθμός των συμβούλων που κάνει αντιπολίτευση. Η τρίτη παράταξη (Σαραούδα) είχε 2 συμβούλους και στη συνέχεια τους έκανε 3 και 4 και 5. Στα βασικά ζητήματα της πόλης, συμπαρατάχθηκε όμως με τον κ. Καρπέτα. Δηλαδή δημοτικά τέλη, υπόθεση του οικοπέδου, διαχείριση απορριμμάτων (όταν εμείς μιλάγαμε για ανακύκλωση στην πηγή, λέγανε ότι θα φέρουμε ΧΥΤΑ στη Μεταμόρφωση, δηλαδή πράγματα ανήκουστα), 2ο Λύκειο, συμπαρατάχθηκαν στη μία πλευρά. Εμείς είχαμε μια πολιτική και την πήγαμε μέχρι τέλος.Ήμασταν αποφασισμένοι να δουλέψουμε και τα καταφέραμε94 FM: Γι’ αυτό κυρίως το ρώτησα. Γιατί στην προηγούμενη θητεία ο κ. Καρπέτας είχε σοβαρά ενδοπαραταξιακά προβλήματα αλλά σε αυτή τη θητεία ήταν συμπαγής και η δημοτική του ομάδα και είχε και «πατερίτσες» από τη μεριά της αντιπολίτευσης. Ήταν πιο δύσκολος ο ρόλος σας;


Βασίλης Καραβάκος: Κοιτάξτε, δεν ήταν πολύ δύσκολος για εμάς. Θέλω να σας πω το εξής: Τα Δημοτικά Συμβούλια όπως λειτουργούν, είναι αποστεωμένα. Τα παρακολουθεί λίγος κόσμος, εμείς ερχόμαστε σε μια προαποφασισμένη διαδικασία. Δηλαδή το ότι από τη συμπολίτευση δεν μίλαγε κανένας, ότι ο Δήμαρχος είχε αναφερθεί στους δημοτικούς του συμβούλους, ανθρώπους μιας ηλικίας, μιας επαγγελματικής και κοινωνικής υπόστασης, λέγοντάς τους «ούτε κιχ εσείς» κι «έχω βάλει φίμωτρο» και αυτοί οι άνθρωποι δεν μιλάγανε, ότι δεχόντουσαν να γίνονται ψηφοφορίες χωρίς να σηκώνουν το χέρι τους, ήταν δεδομένο. Αυτό που ακουγόταν από την τύποις Πρόεδρο – λέω τύποις γιατί πραγματικός Πρόεδρος ήταν ο κ. Καρπέτας, Πρόεδρος, Δήμαρχος, Γραμματέας κι όλα τα υπόλοιπα – ήταν κατά πλειοψηφία κατά. Το υπέρ δεν ακούστηκε ποτέ. Φυσικά οι άνθρωποι αποδέχτηκαν αυτόν τον ρόλο κι έχουν ευθύνη γι’ αυτό που αποδέχτηκαν. Χαρακτηρίζει τον καθένα το τι αποδέχεται σε όλη αυτή τη θητεία. Εμείς δεν είχαμε πρόβλημα. Τον δικό μας τον ρόλο τον αποδεχτήκαμε μια χαρά, μπορούσαμε να τον παίξουμε διότι ήμασταν αποφασισμένοι εξαρχής να μπούμε στον Δήμο και να δουλέψουμε σαν να είμαστε Διοίκηση, όσους συμβούλους κι αν έχουμε και νομίζω ότι το έχουμε πάει καλά. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που είμαστε μια δημοτική κίνηση που δεν έχει από πίσω της κόμμα, δεν έχει κομματικούς μηχανισμούς, δεν έχει βουλευτές, δεν έχει τίποτα. Σε εμάς δεν παρεμβαίνει κανένας. Δεν έχει άλλους ας πούμε ισχυρούς φίλους κι όμως περπατάει πάρα πολύ καλά. Είμαστε οι μοναδικοί που αποτολμήσαμε δύο δημόσιους απολογισμούς. Η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει, κανένας άλλος δεν έχει κάνει. Και ο δεύτερος δημόσιος απολογισμός ήταν ένα χρόνο πριν, ανοιχτή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, δεν τόλμησε κανένας. Κι αν δείτε τι εκδηλώσεις έχουν κάνει οι άλλες παρατάξεις, ο κ. Δήμαρχος έχει κάνει κάποιες απόπειρες να συζητήσει δήθεν το Τεχνικό Πρόγραμμα, λέω δήθεν γιατί πήγε να το συζητήσει όταν το Τεχνικό Πρόγραμμα μας είχε έρθει ως εισήγηση για το Δημοτικό Συμβούλιο. Ένα δήθεν με κεφαλαία όμως. Η δε παράταξη του κ. Σαραούδα σε όλη την πενταετία έκανε δύο ανοιχτές εκδηλώσεις οι οποίες ήταν πίτες, ευχές δηλαδή και λοιπά. Εμείς βγήκαμε στην κεντρική πλατεία και ήταν ένα στοίχημα έτσι;


94 FM: Τώρα βέβαια έτσι όπως μου τα περιγράφεις Βασίλη, τώρα με την απλή αναλογική, με αυτούς θα κληθείς να κάνεις χωριό την επόμενη μέρα, είτε είσαι Δήμαρχος είτε είσαι από την άλλη πλευρά. Εκτός αν υπάρχει στρατηγική πρώτης Κυριακής, θα μας τα πεις αυτά. Αυτή είναι μία λογική που έχει ακολουθήσει ο κ. Καρπέτας, που δεν συνάδει με την απλή αναλογική, έτσι όπως μας την περιγράφεις δηλαδή, οπότε πως θα κάνετε χωριό;


Βασίλης Καραβάκος: Κοιτάξτε να δείτε, εμείς είμαστε παράταξη που στη λογική μας είναι οι συνεργασίες. Το κάναμε από την πρώτη μέρα που μπήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Καταρχάς οι ίδιοι είμαστε αποτέλεσμα συνεργασίας, πρώτον. Δεύτερον από την ώρα που μπήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητήσαμε από την αντιπολίτευση δεκάδες φορές, να καταθέσουμε κοινά αιτήματα, να υπογράψουμε κείμενα, να καταθέσουμε μαζί προσφυγές, κ.λ.π. Μέρος της αντιπολίτευσης ανταποκρίθηκε σε αυτή την ιστορία, σε αυτές τις προτάσεις με προθυμία και με θετικό τρόπο. Και για να μη μιλάμε γενικά, εμένα δεν θα με ακούσετε να λέω «μέρος της αντιπολίτευσης», ονόματα: Με τον κ. Χαρίση, επικεφαλής των «Νέων Οριζόντων», με τον Δημήτρη ο Ρεντζή – ο οποίος ήταν δημοτικός σύμβουλος με τον κ. Χαρίση, ανεξάρτητος στη συνέχεια – συνυπογράψαμε σχεδόν το σύνολο των προσφυγών για το περίφημο οικόπεδο και την υπόθεση των δημοτικών τελών, γιατί έχουμε καταθέσει στην αρχή για τα δημοτικά τέλη, όπου εκεί είναι εξόφθαλμο αυτό που συμβαίνει. Οι άνθρωποι ανταποκρίθηκαν αμέσως. Επίσης, στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε συμφωνήσει σε ποσοστό άνω του 80% με τον κ. Νάνο ο οποίος δεν είχε συνυπογράψει τις προσφυγές μας για το οικόπεδο. Υπήρξαν και λίγα σημεία στα οποία έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Σαραούδα. Αυτό λοιπόν είναι για εμάς κουλτούρα. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα δείξει τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει. Σίγουρα υπάρχει μία δυσκολία. Ποια είναι η δυσκολία; Ότι η απλή αναλογική ισχύει στους συμβούλους κι όχι στο Δήμαρχο. Η θέση μας είναι ότιέπρεπε να έχουμε εκλογή ενός γύρου και ο Δήμαρχος να εκλέγεται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Διότι σήμερα στέλνεις να εκλεγεί κάποιος από το λαό και του στερείς το «εργαλείο» με το οποίο, την πολιτική που εγκρίνει ο λαός θα την κάνει πράξη, δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό είναι οξύμωρο. Δεν είναι απλή αναλογική αυτό το πράγμα. Εμείς λέγαμε απλή αναλογική, εκλογή δημοτικών συμβούλων από τον πρώτο γύρο κι εκλογή του Δημάρχου από τους 27, ώστε εκεί, αυτός που εκλέγει τον Δήμαρχο να αναλαμβάνει την ευθύνη της στήριξης εμπράκτως.


94 FM: Το θέμα είναι ότι είσαι πολύ αυστηρός – και καλά κάνεις – με τις αρχές σου, ότι «ξέρεις τι, εγώ έχω αυτές τις αρχές, απαράβατες, θέλω ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν για την πόλη και όχι γι’ αυτούς που πάνε για την καρέκλα». Πως θα καταφέρεις να το διυλίσεις αυτό μετά την επόμενη μέρα των εκλογών και να ξεκαθαρίσεις ένα τοπίο – καλά, βέβαια είστε άνθρωποι που γνωρίζεστε χρόνια μεταξύ σας εκεί πέρα όλοι – πως θα καταφέρεις να ξεκαθαρίσεις και να δεις ότι με αυτόν αξίζει να συνεργαστώ;


Βασίλης Καραβάκος: Δεν είναι προσωπικά τα ζητήματα, τα ζητήματα είναι πολιτικά. Να σας πω για παράδειγμα: Πιστεύω ότι όταν φέρουμε την πρότασή μας για την ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή δηλαδή και μείωση του όγκου των απορριμμάτων από τους 13,5 χιλιάδες τόνους στους 6 – γιατί αυτός είναι ο στόχος μας – δεν θα βρεθεί κάποιος να πει όχι. Δεν είναι ανάγκη να έχεις δώσει ανταλλάγματα και καταλαβαινόμαστε: Ούτε αντιδημαρχίες ούτε «δουλίτσες» κάτω απ’ το τραπέζι, κ.λ.π. Δεν είναι ανάγκη να κάνεις τέτοια. Νομίζω ότι αν κάποιοι ενδιαφέρονται για την πόλη έτσι όπως το λένε, δεν θα πούνε όχι σ’ αυτό. Θα πούνε όχι στη μετατροπή των δημοτικών τελών, του υπερβάλλοντος ποσού, σε δυνητικό τέλος για να αγοράσουμε το Κτήμα Δηλαβέρη, να τελειώνουμε πλέον με αυτή την ιστορία και να δημιουργήσουμε έναν χώρο πρασίνου, αναψυχής;


94 FM: Επιστρέφουμε στη συνέντευξή μας με τον Βασίλη τον Καραβάκο, υποψήφιο Δήμαρχο Μεταμόρφωσης, επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών για τη Μεταμόρφωση» και δημοτικό σύμβουλο. Είπαμε το προηγούμενο μισάωρο για το ψηφοδέλτιο, πως ετοιμάστηκε δηλαδή η ομάδα και ποιες οι βασικές αρχές για την υποψηφιότητα του Μαΐου. Πάμε όμως να δούμε και να κάνουμε συγκεκριμένα αυτά που ενδιαφέρουν περισσότερο τον κόσμο. Δηλαδή τι θα κάνει ο Βασίλης ο Καραβάκος και η ομάδα του αν εκλεγούν στο Δήμο. Και πάμε να τα πάρουμε ένα – ένα: Πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει παραδοσιακά ένας Δήμαρχος, είναι να είναι η πόλη του καθαρή. Να είναι καθαρά τα πεζοδρόμια, υποτίθεται πως το θεωρούμε αυτονόητο. Το ζήτημα είναι να πας και δυο βήματα παραπάνω, να κάνεις μια ανακύκλωση που θα σου μειώσει το κόστος, να μπορείς να κάνεις και μια μείωση στα δημοτικά σου τέλη, να μπορείς να πεις ότι έχω μια μοντέρνα πόλη που δεν πετάει τη μπανανόφλουδα και τη θάβει στο ΧΥΤΑ της Φυλής που έχει γεμίσει, να μπορείς να σκεφτείς και λίγο εναλλακτικά. Βασίλη το Πρόγραμμά σου. Και καταρχάς σε τι φάση είναι η καθαριότητα αυτή τη στιγμή.ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ DEBATE – ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜΑΖΙ


Βασίλης Καραβάκος: Να πούμε δυο λόγια πριν μπούμε σε αυτό γιατί, ξέρετε, στις συνεντεύξεις αυτές κάνουμε μονολόγους για να είμαστε ειλικρινείς, ρωτάτε εσείς, απαντάω εγώ αυτά που θέλω. Έχω καταθέσει την πρόταση από τον Γενάρη στη Μεταμόρφωση να μην κάνουμε μονολόγους ο καθένας από εμάς και να λέει αυτά που θέλει, να μη λέει για Προγράμματα. Γιατί αν αρχίσουμε να μιλάμε για Προγράμματα, θα μιλήσουμε τρεις ώρες και από αυτά που θα σας πούμε, τα μισά δεν μπορούν να γίνουν, είναι να ‘χαμε να λέγαμε. Και ο κόσμος το ‘χει καταλάβει, ότι αυτή την εποχή ακούς πολύ «θα, θα, θα…». Εμείς καταθέσαμε την πρόταση και είπαμε να βγούμε όλοι μαζί στην πόλη, οι πέντε υποψήφιοι, να βγούμε στο κέντρο, να βγούμε στην κάθε γειτονιά, να στήσουμε μια εξέδρα και να έρθει ο κόσμος. Να ακούσει τον καθένα από εμάς, σε 10 λεπτά τι έχει να πει, να θέσει ερωτήσεις, να κάνουμε κι έναν δεύτερο γύρο (σαν ένα δημόσιο debate) για να καταλάβει κι ο κόσμος τι λέμε. Κι εδώ είναι και μια μεγάλη πρόκληση για εσάς, διότι είστε το μεγαλύτερο ΜΜΕ που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή κι έχετε την τεχνική δυνατότητα. Οργανώστε το. Οργανώστε το για να δοκιμαστούν οι αλήθειες μας στο διάλογο και στην αντιπαράθεση. Διότι ο καθένας μόνος του λέει πολλά παραμύθια.Διαλογή στην πηγή, το αύριο της διαχείρισης απορριμμάτων


94 FM: Αλήθεια, σε τι φάση βρίσκεστε τώρα με το θέμα της καθαριότητας;


Βασίλης Καραβάκος: Η καθαριότητα είναι στη φάση που ήταν και πριν 15 χρόνια. Δηλαδή περνάνε τα απορριμματοφόρα, μαζεύουν τα σκουπίδια, τα πάμε στη Φυλή και θάβονται τα σκουπίδια εκεί. Έχουμε ένα αμαξοστάσιο της συμφοράς, το πληρώνουμε ακριβά, συνθήκες τριτοκοσμικές για τον κόσμο εκεί, καμία λύση δεν έχουμε δώσει. Τι λέμε εμείς τώρα; Αυτή η ιστορία με την αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά και τη διαχείρισή τους είναι πολύ σημαντική, διότι πέρα από την καθαριότητα έξω από το πεζοδρόμιό μας, έχουμε και το ζήτημα ότι σε 2 χρόνια η Φυλή τελειώνει. Εκεί λοιπόν θα βρεθούμε με τα σκουπίδια έξω από τις πόρτες μας διότι και να μπορείς να τα μαζέψεις, δεν θα έχεις που να τα πας. Εμείς λέμε στο κομμάτι που μας αναλογεί – είναι μικρό, δεν μπορούμε να καθορίσουμε εμείς το μέλλον της διαχείρισης στην Αττική – να μειώσουμε με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο τις ποσότητες τις οποίες εκτρέπουμε στη Φυλή προς ταφή. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Πρέπει να ξεκινήσουμε από το άλφα. Πρώτος στόχος: Μείωση του όγκου των απορριμμάτων, χρειάζεται καμπάνια για να κατανοήσει ο κόσμος ότι δεν πρέπει να δημιουργούμε απορρίμματα εύκολα. Δεύτερον: Επαναχρησιμοποίηση. Να μπούμε στη λογική του «ό,τι μπορώ να το ξαναχρησιμοποιήσω, να μην το πετάξω στον κάδο». Ένα παράδειγμα ας πούμε, εκεί που παίρνουμε τους καφέδες, παίρνουμε μία θήκη με 4 καφέδες, μοιράζουμε τους καφέδες στην παρέα μας, ας δώσουμε τη θήκη πίσω, δεν υπάρχει κανένας λόγος να την πετάξουμε στον κάδο της ανακύκλωσης. Ας το πάρει το μαγαζί να το ξαναχρησιμοποιήσει. Ας πάμε τώρα στα πιο μεγάλα όμως. Ανακύκλωση: Η ανακύκλωση είναι θλιβερή όπως γίνεται στην Αττική. Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίηση Ανακύκλωση εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα, δεν ενδιαφέρεται για την ανακύκλωση αυτή καθαυτή, ενδιαφέρεται να πάρει τα χρήματα που αντιστοιχούν στο τέλος της ανακύκλωσης και το πετυχαίνει. Το αποτέλεσμα είναι κακό όμως για την κοινωνία. Εμείς λέμε λοιπόν ότι στο πρώτο διάστημα, ένα εξάμηνο, να γίνει ενημέρωση της κοινωνίας σε καταιγιστικούς ρυθμούς ώστε να γίνει κατανοητό για ποιο πράγμα μιλάμε. Γιατί πρέπει να γίνει ανακύκλωση, τι σημαίνει ανακύκλωση, ποιος είναι ο στόχος και ποιο είναι το όφελος του καθενός. Μετά το εξάμηνο, εφαρμογή της διαλογής στην πηγή, δηλαδή στα σπίτια μας, στα μαγαζιά μας, συλλέγουμε ξεχωριστά χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο σε μικρά καδάκια, ο Δήμος θα τα δώσει αυτά. Για να διανείμεις στα σπίτια 100 χιλιάδες κάδους, 20 χιλιάδες μονάδες από 5 καδάκια στον καθένα, το ποσό είναι μηδαμινό. Θα το κάνουμε αυτό ως Δήμος. Θα μαζεύεις το χαρτί, το γυαλί, το αλουμίνιο, το μέταλλο και το οργανικό ξεχωριστά. Θα δημιουργήσουμε 6, 7, 8 αποθήκες μέσα στον Δήμο μας, να μπορείς να δώσεις το υλικό σου. Υλικό το οποίο θα το πιστώνεσαι. Δεν θέλεις να μπεις στη διαδικασία να το δώσεις; Θα έχουμε εμείς τον μηχανισμό που θα το παραλάβει, απλά δεν θα το πιστώνεσαι εσύ προσωπικά. Δίνουμε κίνητρο με αυτόν τον τρόπο στον καθένα, να δώσει και να έχει λαμβάνειν από αυτή την ιστορία.


94 FM: Βασίλη έχεις κάνει κάποια μελέτη, πρόχειρη έστω τρόπον τινά, γιατί ο κόσμος νιώθει πραγματικά ότι θα κάνει ανακύκλωση μόνο όταν θα έχει οικονομικό όφελος. Θέλω να πω ότι αν καταφέρεις και θάβεις λιγότερα, θα σου στοιχίζει και λιγότερα σαν Δήμος. Άρα θα σου στοιχίζουν οι ανταποδοτικές υπηρεσίες λιγότερα, οπότε θα μπορείς να κάνεις και μια μείωση στα δημοτικά τέλη. Έχεις κάνει έστω έναν πρόχειρο υπολογισμό, αν πάει το σχέδιό σου καλά, τι μπορείς να κάνεις, αν μπορείς να κάνεις κάποια καλύτερη τιμή στον κόσμο στα δημοτικά τέλη;


Βασίλης Καραβάκος: Για την αποκομιδή των απορριμμάτων ξοδεύουμε 3,3 εκατομμύρια το χρόνο περίπου. Η μείωση είναι περίπου στο εκατομμύριο, δηλαδή 30% μείωση από την εναλλακτική διαχείριση. Το ποσό αυτό επιστρέφεται στους Δημότες, είναι ανταποδοτικά τα δημοτικά τέλη. Αυτό γυρίζει στον κόσμο πίσω. Ταυτόχρονα θα δώσουμε διάφορα κίνητρα. Αυτό θα έχει να κάνει με τα καταστήματα, με εκπτωτικές κάρτες, κ.ο.κ. Θέλουμε να σπρώξουμε τον κόσμο να το χρησιμοποιεί, να το κάνει με χαρά, να το κάνει επειδή θα έχει όφελος αλλά προσέξτε: Δεν είναι όφελος μόνο το τι βάζουμε στην τσέπη μας, είναι και το τεράστιο κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος.Και ο κόσμος νομίζω σε αυτό ότι θα λειτουργήσει. Αν το δείξεις και το εξηγήσεις με έναν τρόπο πειστικό, ο κόσμος μπορεί να λειτουργήσει και να έχουμε πρωτοφανή αποτελέσματα. Δεύτερον, κλαδέματα. Το έχω φέρει επανειλημμένα το θέμα στον Υπάρχει η δυνατότητα στον Δήμο μας σε ένα χώρο να υπάρχουν κλαδοτεμαχιστές, να μπορούμε να δημιουργούμε πέλετ κι έτσι χρειάζεται να φορτώνουμε τα κλαδέματα και να τα πηγαίνουμε στο ΕΜΑΚ στη Φυλή όπου πηγαίνουν ατελώς, όταν δεν γίνεται παιχνίδι. Γιατί γίνεται και παιχνίδι με τα κλαδέματα. Παίρνει τηλέφωνο ο κόσμος για να πετάξει και του λένε, κάνει το φορτηγό 130 ευρώ, να έρθει και να πάρει τα κλαδέματά σου. Για να γίνει το παιχνίδι «μιλήστε με τον αντιδήμαρχο και ξέρετε ο αντιδήμαρχος, για εσάς θα το κάνουμε», το γνωστό ρουσφετάκι. Αυτό ωθεί κόσμο να μην πάρει κανένα τηλέφωνο και τα πετάει στον πράσινο κάδο. Από τον πράσινο κάδο θάβονται με 100 ευρώ τον τόνο κόστος. Για ποιο λόγο να μην τα συλλέγουμε στην περιοχή μας, δημιουργώντας πέλετ; Είναι καύσιμη ύλη. Γιατί να μη δούμε τη δυνατότητα, 4 σχολεία της πόλης να έχουν καυστήρες πέλετ;


94 FM: Τώρα θα σε βάλω σε δύσκολα σημεία Βασίλη. Ξέρεις γιατί; Επειδή αυτά ωραία τα λέμε αλλά πάντα ξέρεις που πασχίζουμε; Στο που θα γίνουν αυτά. Είσαι αποφασισμένος εσύ να σπάσεις αυγά; Γιατί η Μεταμόρφωση έχει ΒΙΟΠΑ. Έχει χώρους πρόσφορους να φιλοξενήσει τέτοιες δομές, που δεν τις θέλει ο κόσμος. Γιατί όλοι θέλουν την ανακύκλωση, όλοι θέλουμε να φύγουμε από το ΧΥΤΑ αλλά κανείς δεν τα θέλει κοντά στο σπίτι του. Εκεί θα χρειαστεί και πολιτική σύγκρουση.


Βασίλης Καραβάκος: Να σας πω ένα παράδειγμα λοιπόν; Επειδή εμείς αυτά που λέμε, τα κάνουμε και πράξη. Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας βρήκε ένα εξαιρετικό οικόπεδο στον παράδρομο της Εθνικής Οδού στου Βλάχου, επί της Αναγεννήσεως. Για τα απορριμματοφόρα και για εσωτερική μεταφόρτωση. Ένα κτίριο 5 χιλιάδες τ.μ. ημιτελές, μαζί με το οικόπεδο, μαζί με το οικόπεδο σε τιμή 1,2 εκατομμύριο ευρώ. Έχει να κάνει και με το οικόπεδο το δικό μας, που πάει να πάρει με 2 εκατομμύρια ο κ. Καρπέτας από το πουθενά. Κάποιοι, που δεν γνωρίζουν οι άνθρωποι, ξεσηκώθηκαν διότι θα γίνει εδώ αμαξοστάσιο και θα γίνεται μεταφόρτωση απορριμμάτων, κ.ο.κ. Επιχειρήθηκε να γίνει μία συζήτηση. Κάποιοι που λένε πως φέρνουν το νέο, το καινούργιο στην πόλη μας – μιλώ για τον κ. Σαραούδα γιατί θέλω να λέω ονόματα – το έφεραν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εγώ ήμουν κάθετος. Μακάρι να το κάνουν και θα ζητήσουμε κι εμείς να κάνουμε εσωτερική μεταφόρτωση εκεί. Δεν έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα από αυτές τις εγκαταστάσεις, εφόσον λειτουργούν με τον τρόπο που πρέπει. Κι εδώ είμαστε για να λειτουργούν έτσι. Κι οι ενεργοί πολίτες δεν είναι για να παρακολουθούν μόνο, είναι για να παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους. Κι αν κάτι δεν λειτουργεί σωστά, να το υποχρεώσουν να λειτουργεί σωστά. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι. Εξάλλου, το να έχεις κλαδοτεμαχιστές και να δημιουργήσεις πέλετ, ούτε μυρίζει ούτε τίποτα. Έπειτα στη Μεταμόρφωση έχουμε και τη Βιομηχανική Περιοχή και μπορούμε να δημιουργήσουμε εκεί εγκαταστάσεις για κομποστοποίηση.


94 FM: Αυτή τη στιγμή Βασίλη, οι υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου, οι ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου Μεταμόρφωσης ασκούνται αποκλειστικά από το Δήμο; Δεν υπάρχει παρέμβαση ιδιώτη.


Βασίλης Καραβάκος: Φυσικά, ναι. Στις άκρες, στις παρυφές υπάρχει ιδιώτης που κλαδεύει δέντρα, κάνει τέτοιες δουλειές, είναι πολύ μικρές συμβάσεις αυτές όμως και είναι πράγματα που δεν μπορεί να τα κάνει η υπηρεσία, δεν υπάρχει το αντίστοιχο προσωπικό. Είναι του πεντοχίλιαρου. Κοιτάξτε, εμείς είμαστε της λογικής που λέει ότι εμείς θέλουμε να έχουμε σταθερό και μόνιμο μηχανισμό, να ασχολείται με όλες αυτές τις εργασίες. Επειδή όμως δεν θα περιμένουμε τη Δευτέρα Παρουσία, πότε θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, χρειάζεται να παίρνουμε όλα τα μέτρα τα οποία είναι αναγκαία. Ταυτόχρονα διεκδικούμε τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών, διεκδικούμε την επάρκεια προσωπικού και πόρων ώστε να μπορεί ο Δήμος να λειτουργήσει. Να θέσω μια σειρά από ζητήματα; Εμείς θέλουμε να ανοίξουμε στη Μεταμόρφωση το πεδίο της Δημοκρατίας και της Διαφάνειας. Θα μου πείτε, λόγια είναι αυτά. Δεν είναι λόγια. Λεφτά είναι αυτά. Τι σημαίνει Δημοκρατία και Διαφάνεια σε έναν Δήμο;


Το είπαμε και το κάναμε94 FM: Το είπες καλά, λόγια είναι. Γιατί συνήθως όλοι το έχουν στα προεκλογικά τους προγράμματα. Ακούμε για δημόσιο διάλογο, διαφάνεια, πετάς και μια ηλεκτρονική διακυβέρνηση μέσα, όμως που έχουν γίνει πράξη αυτά;


Βασίλης Καραβάκος: Έχουν γίνει πράξη στη Μεταμόρφωση. Όλους αυτούς μπορείτε να τους ψέγετε, εμάς όχι. Εμείς το είπαμε και το κάναμε. Εμείς είπαμε “θα είμαστε κοντά σας” και το κάναμε. Εμάς μπορούν να μας πουν ότι τους ζαλίσαμε, όχι ότι τους θυμηθήκαμε προεκλογικά. Είμαστε οι μοναδικοί, εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει άλλη δημοτική κίνηση που να έκανε δύο δημόσιους απολογισμούς.


94 FM: Θα το θυμάσαι αυτό και όταν γίνεις Δήμαρχος, αν θα γίνεις;


Βασίλης Καραβάκος: Στα αμοιβαία κεφάλαια λέμε πως οι πρότερες αποδόσεις δεν εγγυώνται τις μελλοντικές αλλά στην πολιτική συνήθως οι πράξεις συνεχίζονται. Σήμερα, αυτό που λέω στον κόσμο είναι “μη μας ρωτάτε τι θα κάνουμε. Ρωτήστε μας τι κάναμε από τότε που μας δώσατε την ψήφο σας μέχρι τώρα.” Τι κάναμε; Μήπως το κλείσαμε και πήγαμε σπίτι κι ερχόμαστε 6 μήνες προ των εκλογών να σας πούμε ότι είμαστε όμορφοι και θα δεσμευτούμε προσωπικά; Σε τι να δεσμευτείς; Δεσμεύτηκες το 2014. Τι έκανες από αυτά. Τίποτα δεν έκανες, εξαφανίστηκες. Εμείς λοιπόν μιλάμε για Δημοκρατία και Διαφάνεια γιατί βγήκαμε, κάναμε 40 ανοιχτές συγκεντρώσεις στην πόλη, οι 2 ήταν μεγάλες, οι δημόσιοι απολογισμοί μας. Δώσαμε τις θέσεις μας σε όλη την πόλη, έχουμε κάνει έξι εκδόσεις εφημερίδας. Έχουμε περπατήσει 1.100 χιλιόμετρα. Όλα αυτά λοιπόν αποτελούν κάποιες εγγυήσεις. Και γιατί λέμε Δημοκρατία και Διαφάνεια; Δημοκρατία τι είναι; Παράδειγμα: Συζητάς Τεχνικό Πρόγραμμα. Έχεις 1,5 με 2 εκατομμύρια στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Αντιστοιχούν στην τάδε περιοχή 200 χιλιάρικα. Συζητάς με τους ανθρώπους εκεί. Πείτε μας τα 70 από αυτά, το έργο που θα κάνουμε, θα το αποφασίσετε εσείς. Εσείς θα μας το πείτε κι εμείς θα το υλοποιήσουμε. Στα υπόλοιπα, έχουμε μια άποψη εμείς, θα σας ακούσουμε. Θέλουμε να έχουμε άποψη. Αυτό λοιπόν είναι Δημοκρατία κι είναι και Διαφάνεια στη διαχείριση. Όταν ένα έργο έχει προκύψει μέσα από τη θέληση των κατοίκων, να ξέρετε, είναι και πολλαπλά αποδοτικό. Δηλαδή αυξάνεται η προστιθέμενη αξία του. Αυτό αν το κάνεις, έχεις μεγάλο οικονομικό όφελος. Θα μοιράσουμε την εξουσία. Πως θα την μοιράσεις την εξουσία; Έχουμε άτυπες και τυπικές μορφές «εξουσίας» στο Δήμο. Συλλογικότητες, εξωραϊστικοί σύλλογοι, έχουμε εθνικοτοπικούς συλλόγους (Ηπειρωτών, Ρουμελιωτών, κ.λ.π.) κι έχουμε πολιτιστικούς συλλόγους και συλλόγους Γονέων. Σε όλους αυτούς πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα, μέσω πόρων που θα έχουν από τον Δήμο και μέσω στήριξης, να πραγματοποιούν δράσεις. Αυτές, προστιθέμενες, δημιουργούν μια μεγάλη κίνηση στο Δήμο. Φυσικά, υπάρχει ένα πλαίσιο που είναι και γι’ αυτούς το πλαίσιο της Διαφάνειας και γι’ αυτούς και της Δημοκρατίας, δηλαδή εκλογές σε συλλόγους στα μυστικά, δεν επιτρέπονται. Πρέπει οι σύλλογοι να είναι ανοιχτοί σε όλη την κοινωνία, όποιος θέλει να συμμετέχει. Εμείς θέλουμε να μοιράσουμε σε αυτόν τον κόσμο. Είναι στο Πρόγραμμά μας οι τακτικές συνελεύσεις της γειτονιάς. Τις κάναμε ως αντιπολίτευση με έναν δημοτικό σύμβουλο. Φανταστείτε ως Διοίκηση.


94 FM: Ναι, γιατί εκεί πάσχει. Δεν πολυενδιαφέρεται ο κόσμος.


Βασίλης Καραβάκος: Δεν πολυενδιαφέρεται όταν δεν σε παίρνει στα σοβαρά. Όταν αποδείξεις ότι αυτό που λες, το εννοείς και το κάνεις πράξη, τότε σε παίρνει στα σοβαρά. Σ’ εμάς, στην ανοιχτή συγκέντρωση που κάναμε στην πλατεία στις 30 του Μάη, περάσανε πάνω από 350 άνθρωποι. Και καμιά διακοσαριά ήταν ακροβολισμένοι στα γύρω μαγαζιά, κάνοντας κρατήσεις τραπεζιών για να έρθουν να μας ακούσουνε. Έχει ξανασυμβεί αυτό; Δεν έχει ξανασυμβεί. Αλλά, σου λέει, αυτοί το κάνουν στα σοβαρά αυτό που κάνουν.


94 FM: Μια και το λες αυτό, για τις συνελεύσεις, τι είναι αυτό που ζητάει ο κόσμος στη Μεταμόρφωση περισσότερο;


Βασίλης Καραβάκος: Να σας πω: Υπάρχουνε θέματα με το πράσινο, με πρακτικά ζητήματα, δηλαδή πεζοδρόμια, ασφαλτοστρώσεις, κ.λ.π. Υπάρχουν θέματα με τα σχολεία. Ένα σοβαρό θέμα που το βάζει πολύς κόσμος, είναι ο φωτισμός. Είμαστε μια σκοτεινή πόλη.


94 FM: Δηλαδή ουσιαστικά, μιλάμε για θέματα καθημερινότητας απ’ ότι καταλαβαίνω. Όχι φτιάξε μου μια πισίνα ή ένα ακόμα πολιτιστικό κέντρο.


Βασίλης Καραβάκος: Υπάρχουν θέματα αθλητισμού, δεν φτάνουν τα γήπεδα. Η Μεταμόρφωση έχει μισό ποδοσφαιρικό γήπεδο, το άλλο μισό ανήκει στη Λυκόβρυση.


Που πήγαν τα 24.000.000 από τα δημοτικά τέλη;94 FM: Βάζεις πολύ ψηλά το θέμα Δημοκρατία και Διαφάνεια στη διαχείριση του Δήμου γιατί είναι αυτό στο οποίο πάσχει τώρα ο Δήμος της Μεταμόρφωσης;


Βασίλης Καραβάκος: Είναι προφανές. Να σας πω ένα παράδειγμα: Έχουμε ακούσει από τον κ. Καρπέτα πως βρήκε τον Δήμο καταχρεωμένο και πως τον εξυγίανε τον Δήμο. Εμείς δώσαμε στοιχεία στη δημοσιότητα ότι ο δανεισμός ήταν 13,1 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι κανένας τρομερός δανεισμός. Το τοκοχρεολύσιο ήταν συνολικά 1,6 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Το ποσοστό επί του προϋπολογισμού ήταν κάτω από 10%, με ορίζοντα λήξης το 2021. Κι ενώ έχουν δώσει τα μισά χρήματα, έρχονται και κάνουν μια αναχρηματοδότηση και τα στέλνουν το 2032. Τα στέλνουν στους επόμενους. Αυτό μπορείς να πεις ότι μπορεί να παίξει, μπορεί και να μην παίξει, αν δεν υπήρχε όμως μια άλλη παράμετρος: Από το 2011 και μετά, με τις μισθοδοσίες να έχουν κατακρημνιστεί επειδή έφυγε το 30% του προσωπικού και μειώθηκε 40% η μισθοδοσία, έχουμε περίσσευμα στα δημοτικά τέλη, το οποίο δεν είναι σύννομο. Τα 8 αυτά χρόνια της διοίκησής του δηλαδή, ο κ. Καρπέτας έχει μαζέψει 24 εκατομμύρια ευρώ.


94 FM: Δεν έχουν γίνει μειώσεις στα δημοτικά τέλη;


Βασίλης Καραβάκος: Φυσικά και όχι. Και το ομολογεί ότι είναι σοβαρά πλεονασματικά ο κ. Καρπέτας. 13 Αυγούστου του 2013, με έγγραφό του στην ΚΕΔΕ που ζητά εναγωνίως να παρθεί νομοθετική ρύθμιση που να βάζουμε χέρι στα ανταποδοτικά. Το λέει ο ίδιος. Τη λέξη βέβαια «πλεονασματικά» δεν έχει τολμήσει ποτέ να την πει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το γράφει όμως σε έγγραφο προς την ΚΕΔΕ κι εγώ το προσκόμισα το έγγραφο. Εγώ λέω λοιπόν: Βρήκες 13,1 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια. Όλοι οι Δήμοι είχανε δάνεια. Εδώ στο Ηράκλειο έλεγα αστειευόμενος ότι του Βλασσόπουλου θα του πάρουν κάποια στιγμή την καρέκλα με κατάσχεση, δεν θα έχει που να κάτσει. Οι κατασχέσεις πέφτανε βροχή. Τα ληξιπρόθεσμα δεν τα αναφέρω καθόλου γιατί τα χρωστάγαν οι Δήμοι και τα πλήρωσε άλλος, το κεντρικό κράτος και παρακρατεί ένα ποσοστό από τους ΚΑΠ. Δεν είναι άξιο της συζήτησης αυτό. Τα 24 εκατομμύρια αυτά στα οποία αναφέρθηκα νωρίτερα, πως αποτιμώνται, σε ποιο έργο, που είναι το έργο της Μεταμόρφωσης; Να μιλήσω για τη διαχειριστική ανεπάρκεια; Απλά ζητήματα. Πήραμε τον βρεφονηπιακό σταθμό από την Περιφέρεια στην Κυβέλης, στην Καναπίτσα, 1 εκατομμύριο ευρώ. Το ίδιο διάστημα πήρε το Ηράκλειο στην Χρυσανθέμων τον άλλο βρεφονηπιακό. Επί διοίκησης Βλασσόπουλου, τον ολοκλήρωσε η διοίκηση Μπάμπαλου. Η διαφορά ήταν ότι το Ηράκλειο τον ολοκλήρωσε μέσα στις προθεσμίες, 31 Δεκεμβρίου του 2015. Τα 2 εκατομμύρια καταβλήθηκαν κανονικά από το ΕΣΠΑ. Η Μεταμόρφωση φυσικά δεν ολοκλήρωσε εντός των προθεσμιών. Άρα 400 χιλιάρικα τα πληρώσαμε από την τσέπη μας. Ο κ. Καρπέτας λέει ότι φταίει ο… Βαρουφάκης που ήταν υπουργός Οικονομικών κι έκανε κακή διαπραγμάτευση. Το ρίχνει στον κ. Βαρουφάκη γιατί φαίνεται άλλον υπουργό Οικονομικών είχε η Μεταμόρφωση και άλλον το Ηράκλειο. Δηλαδή υπάρχουν ζητήματα τέτοια κι αυτά, ξέρετε, δεν είναι τρομερά δύσκολο να τα λύσεις. Δεν είναι καμιά τρομερή επιστήμη, θέληση χρειάζεται για να τα λύσεις.


Του κλείσαμε ραντεβού του Δημάρχου να πάει να του το ανακοινώσουν! Αυτό το σχολείο δημοπρατείται....94 FM: Αυτό που θέλω να ρωτήσω, είναι για το 2ο Λύκειο της πόλης. Νομίζω το κορυφαίο ζήτημα παιδείας στη Μεταμόρφωση διότι «πάσχει», δεν έχει ένα δεύτερο Λύκειο και τώρα τα παιδιά είναι εδώ στο Διαδημοτικό Ηρακλείου – Μεταμόρφωσης, το οποίο δημοπρατείται.


Βασίλης Καραβάκος: Θα σου πω. Προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος μας είπε, του ξέφυγε δηλαδή, ότι από την ΚΤΥΠ Α.Ε. του είχαν πει ότι δεν πρόκειται να γίνει γιατί “τότε ήσουν αντίθετος με τις αποθήκες που ήταν να φτιάξουμε”, εκεί που δημοπρατείται το σχολείο που λες τώρα. Αυτό δεν το ξέραμε εμείς, το ήξερε (όπως λέει ο κ. Καρπέτας). Εμείς μόλις πήραμε είδηση ότι δεν πρόκειται να το πάρουμε, λέμε “πρέπει να τελειώνουμε, χρειάζεται άμεσα σχολείο». Το φέρνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και λέμε να εγκαταλείψουμε τη λύση Λαμπάκη, δεν πρόκειται να γίνει και να πάμε στο μεγάλο οικόπεδο του ΟΣΚ. Και καταψηφίζει ο κ. Καρπέτας, η παράταξή του, και η παράταξη του κ. Σαραούδα. Μαζί. Καταψηφίζουν τη μοναδική και προφανή λύση που υπήρχε για σχολείο.


Βαλσαμωμένο πουλί τους δίνεις και τους φεύγει από τα χέρια!


94 FM: Το οικόπεδο του ΟΣΚ βολεύει όμως γεωγραφικά, να πάνε τα παιδιά;


Βασίλης Καραβάκος: Εμείς θέλουμε διδακτήρια. Το ποια πινακίδα και ποιο θα λειτουργεί που, είναι εύκολο να το λύσεις. Μπορείς ένα σχολείο να το αλλάξεις. Να αλλάξεις τη χρήση του και χωροταξικά να εξυπηρετήσεις με αυτόν τον τρόπο, όλο τον κόσμο. Από το να μην έχεις καθόλου σχολείο, βρέθηκε ένα 12τάξιο σχολείο στα καλά καθούμενα. Πήγαμε στο υπουργείο, απουσία του κ. Καρπέτα και του κ. Σαραούδα και πήγαμε να κάνουμε “φασαρία” και μας λέει το υπουργείο «που είστε εσείς, δικαιούστε ένα σχολείο ακόμα, γιατί δεν το έχετε πάρει»! Του κλείσαμε ραντεβού του Δημάρχου να πάει να του το ανακοινώσουν! Αυτό λοιπόν το σχολείο δημοπρατείται.

Να σας πω και κάτι άλλο; 18 Φεβρουαρίου του 2016 η ΚΤΥΠ έδωσε το σχολείο στη Μεταμόρφωση, στις 22 Φεβρουαρίου του 2016 στη Νέα Φιλαδέλφεια απέναντι από το Άλσος, εκεί στον «Έσπερο» που λέμε εμείς. Η Νέα Φιλαδέλφεια σήμερα, τελείωσε θεμελίωση, υπόγειο και φτιάχνει το ισόγειο. Στη Μεταμόρφωση τι είπαμε ότι γίνεται; Δημοπρατείται. Δηλαδή είμαστε πίσω ένα χρόνο. Ξέρετε γιατί; Να σας το πω λαϊκά; Βαλσαμωμένο πουλί τους δίνεις και τους φεύγει από τα χέρια! Αυτό συμβαίνει. Γιατί στη Νέα Φιλαδέλφεια, όταν πηγαίνει ο Δήμαρχος στην ΚΤΥΠ, έπαιρνε και την Επιτροπή Αγώνα μαζί, έπαιρνε και 10 ανθρώπους μαζί, οι αντιδήμαρχοι ήταν κάθε εβδομάδα στην ΚΤΥΠ, ο Δήμαρχος ήταν μια φορά το μήνα στην ΚΤΥΠ για το σχολείο, οι υπηρεσιακοί τους ζαλίζανε συνέχεια, γιατί ξέρουμε ότι για να κινήσεις τα γρανάζια, πρέπει να ασχοληθείς. Αν δεν ασχολείσαι με αυτά και παλεύεις 2 χρόνια πως θα πάρεις το οικόπεδο Κούρου στον Κηφισό και με αντικειμενική 250 χιλιάρικα, πας να δώσεις 2 εκατομμύρια – γιατί γι’ αυτό παλεύει 2 χρόνια ο κ. Καρπέτας – τότε δεν παίρνεις το σχολείο.


94 FM: Ο Δήμαρχος που αποδίδει όλη αυτή την καθυστέρηση; Μήπως είναι μικροκομματική σκοπιμότητα, ότι δεν είναι «της κυβέρνησης» για παράδειγμα;


Βασίλης Καραβάκος: Δεν έχει Βαρουφάκη τώρα για να την αποδώσει, δεν την αποδίδει.


94 FM: Ένας δόκιμος, λογικός χρόνος να τελειώσει το σχολείο αν όλα πάνε καλά, δημοπρατηθεί και προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία, ποιος είναι;

Βασίλης Καραβάκος: Με μια σοβαρή Δημοτική Αρχή, με εμάς Δημοτική Αρχή, το Φλεβάρη του 2022 θα εγκαινιάσουμε τη λειτουργία του σχολείου.


Φωτισμός, κοιμητήριο, γήπεδα, πολιτισμός, ανάπλαση Κέντρου


94 FM: Πάμε στα άλλα θέματα τώρα. Μέσες – άκρες είπαμε και για την καθημερινότητα.


Βασίλης Καραβάκος: Πάμε στον φωτισμό, LED. Κι αν για το Δηλαβέρη μπορούν να υπάρξουν δεύτερες σκέψεις, για τον φωτισμό, να φωτίσεις την πόλη σου με LED και να εξοικονομήσεις χρήματα, μπορεί να υπάρχει άλλη άποψη; Δεν υπάρχει. Εμείς το θέσαμε το 2014 στο Δημοτικό Συμβούλιο, τους είπαμε «προχωρήστε». Είμαστε στο 2019 και διαγωνισμός δεν έχει βγει.


94 FM: Κάτσε Βασίλη, «προχωρήστε» με οποιοδήποτε τρόπο; Γιατί ακούμε κριτική ας πούμε, για το πρόγραμμα που εκμεταλλεύονται οι Δήμοι μέσω δανειοδότησης από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων. Έστω κι έτσι, εσύ είσαι υπέρ;


Βασίλης Καραβάκος: Μα εμάς δεν μας χρειάζεται δανειοδότηση. Ταμείο 11 εκατομμύρια ευρώ έχει ο Δήμος.


94 FM: Σου λέει ότι εφόσον μου τα βάζει και μου κρατάει και καλά το όφελος που θα έχω, γιατί να μην πάρω δάνειο;


Βασίλης Καραβάκος: Εγώ λέω ότι κι αυτό θα το συζητάγαμε, αρκεί να ερχόταν στο Δημοτικό Συμβούλιο εμπράκτως, η πρόθεση να αλλάξει ο φωτισμός.


94 FM: Έχει πουθενά LED η Μεταμόρφωση;


Βασίλης Καραβάκος: Έχει LED η Μεταμόρφωση. Είναι η οδός Τατοΐου από τη διασταύρωση που λέμε εμείς και κάτω. Ξέρετε γιατί έχει LED εκεί όμως; Επειδή εκείνο το κομμάτι είναι της Περιφέρειας και όχι του Δήμου. Τα μοναδικά LED, ένας δρόμος που χαίρεσαι να κυκλοφορείς και να οδηγείς. Στην Τατοΐου σήμερα, εκεί που είναι το νεκροταφείο, 2 η ώρα τη νύχτα περπατάς άφοβα. Εμείς το έχουμε θέσει από το 2014. Όλη η πόλη! Είπαμε πόσο θέλει, 2 εκατομμύρια; Δίνουμε 750 χιλιάρικα το χρόνο για το ρεύμα, θα πέσουμε στα 250, σε 4 χρόνια το έχουμε αποπληρώσει, το έχουμε εξοφλήσει. Έχουμε τελειώσει. Άλλα 500 χιλιάρικα μείωση στα δημοτικά τέλη από εκεί.


94 FM: Κάτσε γιατί είδα το ρολόι τώρα και έχουμε 3 λεπτάκια. Με το περίφημο οικόπεδο τι έχει γίνει;


Βασίλης Καραβάκος: Θεωρούμε ότι έχει τελειώσει. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη όμως στους θεσμούς και επαγρυπνούμε. Το λέω ευθέως. Στην ένατη προσφυγή μας έγινε δεκτή. Επαγρυπνούμε.


94 FM: Ταχέως. Ελεύθεροι χώροι.


Βασίλης Καραβάκος: Κτήμα Δηλαβέρη, είναι στρατηγικής σημασίας, σημείο αναφοράς για την πόλη και ευρύτερα. Χώρος αναψυχής, πρασίνου, ελαφρού αθλητισμού, κουλουάρ στίβου 200 μέτρων κι ανοιχτό θέατρο για καλοκαιρινό φεστιβάλ όπως στο Βύρωνα το «Μελίνα Μερκούρη» και το Θέατρο Πέτρας. Διαδημοτικό Κοιμητήριο. Έχουμε την πρόταση που θα την απευθύνουμε στο Ηράκλειο, στη Λυκόβρυση – Πεύκη, στη Νέα Ιωνία, να βρούμε έναν χώρο λίγο πιο έξω, όλοι μαζί να φτιάξουμε ένα Κοιμητήριο, να είναι κάτι αντίστοιχο με του Σχιστού στον Πειραιά, με ανθρώπινες συνθήκες για τους επισκέπτες και τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν, με κανονικές συνθήκες, όχι αυτό το αίσχος που έχουμε. Εννοείται πως δεν μπορεί να είναι μέσα στην πόλη. Οι διαδημοτικές συνεργασίες θα μας ωθήσουν.


94 FM: Αθλητικοί χώροι Βασίλη. Θα αρκεί το Δηλαβέρη αν γίνει όπως γίνει για να καλύψει ή θέλει κι άλλα;


Βασίλης Καραβάκος: Όχι, όχι, δεν φτάνει. Εμείς θέλουμε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, είναι το ΒΙΟΠΑ όπου μπορούμε να βρούμε τον χώρο κι έναΚλειστό ακόμα στο οικόπεδο της ΚΤΥΠ όπου δημιουργείται το σχολείο σήμερα, περισσεύουν 10 στρέμματα και υπάρχει ο χώρος. Θα το διεκδικήσουμε για να γίνει εκεί. Έχουμε ιδιαίτερα σχέδια για το κομμάτι του Πολιτισμού, θέλουμε να κάνουμε ζωντανή την πόλη. Θα αναπλάσουμε το Κέντρο, δίνοντας μελέτη από Τατοΐου μέχρι Κλεισθένους, ολόκληρο το Κέντρο, για να προσελκύσουμε την πόλη να ζει στην πόλη, γιατί η Μεταμόρφωση κοιμάται στη Μεταμόρφωση. Οι πολλοί κάτοικοι δε ζουν εδώ, απλά κοιμούνται.


Χαμένα και τα 3.000.000 της Περιφέρειας


94 FM: Ποια; Τα «open Mall» ή κάτι άλλο;


Βασίλης Καραβάκος: Όχι, όχι, το αντίστροφο εμείς θα κάνουμε. Αφού μελετήσουμε τι χρειαζόμαστε, θα ψάξουμε τη χρηματοδότηση. Τα «openMall» είναι μια χρηματοδότηση και «προσάρμοσε την πόλη σου στη χρηματοδότηση». Δεν είναι αυτό σωστό, αυτό είναι λάθος. Εμείς θα κάνουμε το αντίθετο. Θα πούμε, έτσι τη θέλουμε την πόλη με μελέτη και συζήτηση με τους κατοίκους και μετά θα ψάξουμε τη χρηματοδότηση. Μπορούμε να το κάνουμε. 3 εκατομμύρια ευρώ η Περιφέρεια τα εγγράφει στον Προϋπολογισμό τρια χρόνια τώρα κι η δημοτική αρχή φυσικά δεν μπόρεσε να τα πάρει. Δεν μπόρεσε να τα αξιοποιήσει.karanepikoin94.jpgNewsletters
Πληκτρολογίστε το ον/μο σας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email) και πατήστε

Αναζήτηση άρθρων