'/> Εργάσιμη μέρα: τάση και όρια στην επέκταση της | Έκφραση

Επαγγελματικός οδηγός

Κατεβάστε τις εφημερίδες σε μορφή pdf


Παλαιότερες ψηφοφορίες - Aρχείο

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ | Εργάσιμη μέρα: τάση και όρια στην επέκταση της
Τελευταία ενημέρωση:Σάββατο,09/02/2019

 .........

Η 9η εισήγηση της Ομάδας Μελετών της Εργατικής Λέσχης "Υδραγωγείο" από το "Κεφάλαιο" του Μαρξ - Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019 στις 9.00' μ.μ. στο κτήριο της Λέσχης (Ελ.Βενιζέλου 84,Άγαλμα Μητέρας - Ν.Ιωνία)  .........

Στην προηγούμενη εισήγηση είδαμε πως η παραγωγή της απόλυτης υπεραξίας επιβάλλει έναν διαχωρισμό της εργάσιμης ημέρας ανάμεσα σε χρόνο αναγκαίας εργασίας και σε χρόνο υπερεργασίας.
Ο αναγκαίος χρόνος είναι εκείνος όπου ο εργάτης παράγει για τον εαυτό του, για την αναπαραγωγή των μέσων διαβίωσής του (δηλαδή για την αναπαραγωγή του μισθού του) ενώ ο χρόνος υπερεργασίας είναι εκείνος όπου ο εργάτης παράγει την υπεραξία, και συνεπώς το κέρδος του καπιταλιστή. 
Είναι επομένως μια αναγκαία τάση της κεφαλαικής σχέσης η συνεχής προσπάθεια, από μέρος του καπιταλιστή, να παρατείνει όσο το δυνατόν περισσότερο την εργάσιμη ημέρα έτσι ώστε να αποσπάσει μεγαλύτερη υπεραξία από τους εργάτες του. 
Στην παρούσα εισήγηση “Eργάσιμη ημέρα: τάση και όρια στην επέκτασή της” θα δούμε πως ο παράγοντας χρόνος, η διαχείρισή του, κι ακόμη σημαντικότερα η πειθάρχηση μέσω του χρόνου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής.
Ακόμη, πως ο ίδιος αυτός παράγοντας του χρόνου αποτέλεσε, και συνεχίζει να αποτελεί, ένα από τα βασικά πεδία πάνω στα οποία διεξάγεται καθημερινά η ταξική πάλη μεταξύ εργατών και καπιταλιστών.  51492959_2292630204345483_2033328030067195904_n.jpgNewsletters
Πληκτρολογίστε το ον/μο σας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email) και πατήστε

Αναζήτηση άρθρων