Επαγγελματικός οδηγός

Κατεβάστε τις εφημερίδες σε μορφή pdf


Παλαιότερες ψηφοφορίες - Aρχείο

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ | Ελληνικός τουρισμός: Μας αφορά όλους, για εξαιρετικό λόγο.
Τελευταία ενημέρωση:Δευτέρα,20/11/2017

....
Γράφει η Πόπη Μαγουλά, Οικονομολόγος M.Sc.,
Επενδυτικός Σύμβουλος για μεγάλες επενδύσεις στον τουρισμό και σε ακίνητα   ...

  Όλοι γνωρίζουμε ότι ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός για τη χώρα μας. Η σημερινή όμως πραγματικότητα φωνάζει και πρέπει να εισχωρήσει βαθιά στη συνείδηση του κάθε Έλληνα, ώστε να αποτυπωθεί το μήνυμα πως η χώρα μας μπορεί να γίνει ηγέτιδα στον τομέα του τουρισμού και να ωφεληθούν άμεσα ακόμη περισσότεροι Έλληνες από αυτό.
Θα προσπαθήσω να το πω με πιο απλά λόγια: Εκτιμώ ότι όσοι Έλληνες ασχολούνται σήμερα σωστά και με επαγγελματισμό με οποιονδήποτε τρόπο με τον τουρισμό ευημερούν και προοδεύουν, δεν ξενιτεύονται οι ίδιοι ή τα παιδιά τους για να βρουν δουλειά, τραβούν μπροστά με χαμόγελα.


  Όσες φορές έχω επισκεφθεί πρόσφατα την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κω, βλέπω πάντα την ίδια εικόνα: ο τόπος σφύζει από ζωή, ευημερία, πρόοδο και χαρά. Αυτή η εικόνα σιγά – σιγά έχει αρχίσει να μεταφέρεται και στο κέντρο της Αθήνας μας.

 

Ας τοποθετηθούμε πιο συγκεκριμένα στο θέμα.

 

  Στην Ελλάδα διαθέτουμε άφθονο και λαμπερό ήλιο με περισσότερες από 300 ημέρες με ηλιοφάνεια το χρόνο, με υπέροχη θάλασσα και παραλίες. Έχουμε 6,000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες (από τα οποία μόνο τα 117 κατοικούνται), 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής και 486 παραλίες βραβευμένες το 2017 με γαλάζια σημαία (που είναι το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές). Αυτό μας τοποθετεί στην 2η παγκόσμια θέση των καθαρών ακτών.


  Είναι ενδιαφέρον επίσης ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο για την οποία εδώ και 2,5 χρόνια έχουν φωτογραφηθεί και τα 16.000 χιλιόμετρα της ακτογραμμής της, μέτρο-μέτρο από χαμηλό ύψος από την διεθνή οπτική ταξιδιωτική ηλεκτρονική πλατφόρμα tripinview (www.tripinview.com). 
Έτσι, οι ταξιδιώτες μπορούν να δουν τις παραλίες και τους τόπους διακοπών τους όπως πραγματικά είναι, μέσα από το κομπιούτερ τους.

 

  Βέβαια, η χώρα μας δεν διαθέτει μόνον ήλιο και θάλασσα. Διαθέτει εκατοντάδες τοποθεσίες με απαράμιλλη φυσική ομορφιά (όπως τα Μετέωρα και τα χωριά του Πηλίου και της Πίνδου για παράδειγμα), υπέροχη κουζίνα βασισμένη στη διάσημη πλέον Μεσογειακή διατροφή ενώ κάθε τόπος και χωριουδάκι έχει να δείξει με περηφάνια τη δική του Ιστορία και λαογραφία από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα.
Η Ελλάδα γέννησε τον Πολιτισμό, την Τέχνη, τη Μουσική, τον Αθλητισμό, τα Φεστιβάλ, το Θέατρο. Υπέροχα βαριά η κληρονομιά μας….

 

  Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την Ελληνική Φιλοξενία και το φιλότιμο δημιουργούν ένα δυνατό τουριστικό προορισμό στην ανταγωνιστική διεθνή τουριστική σκακιέρα.
Η χώρα μας κατάφερε τα τελευταία κυρίως χρόνια να εδραιώσει την διεθνή εικόνα της με την αντίληψη ότι πρόκειται για έναν ΑΣΦΑΛΗ και ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ τουριστικό προορισμό που είναι μοναδικός στον κόσμο, έχοντας ευχαριστημένους ταξιδιώτες!

 

Ας δούμε τώρα τα νούμερα και τις προοπτικές του τουρισμού για την Ελλάδα:

 

  Η άμεση συμβολή του στο παραγόμενο προϊόν της χώρας (ΑΕΠ) ανέρχεται στο 9.8% (2015) όμως η άμεση και η έμμεση επίπτωσή του στο ΑΕΠ ανέρχεται περίπου στο 24% (εκτιμήσεις από ΣΕΤΕ, ΚΕΠΕ και ΙΟΒΕ).
Είναι ενδιαφέρον το ότι περισσότερο από το 50% του ΑΕΠ των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας μας, παρά την εποχικότητά του, δημιουργείται από τον τουρισμό. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης και της Σκιάθου (για παράδειγμα) δεν ασχολούνται πια με την καλλιέργεια τοπικών τους προϊόντων όπως στο παρελθόν αλλά πολύ λιγότερο, διότι ασχολούνται με τον τουρισμό.

 

  Αναφορικά με τον αριθμό των εργαζομένων, η άμεση και έμμεση απασχόληση στον τομέα του τουρισμού έχει υπερβεί τις 800 χιλιάδες άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τριμηνιαίας Έρευνας Εργατικού Δυναμικού, στην αιχμή του απασχολεί πλέον περισσότερο από 10% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας (δηλαδή 1 στους 10).

 

  Τα επίσημα νούμερα για τις «αφίξεις εισερχόμενων ταξιδιωτών» το 2015 ήταν 26.1 εκατομμύρια, με 188 εκ διανυκτερεύσεις, και με μέση διάρκεια παραμονής τις 7.2 ημέρες. Το 2016 μας επισκέφτηκαν περίπου 28 εκ ταξιδιωτών ενώ για φέτος αναμένουμε μεγάλη άνοδο και θα πλησιάσουμε τα 31 εκ. ταξιδιώτες.
Προσέξτε τον επίσημο στόχο του ΣΕΤΕ (επίσημο Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) για τις αφίξεις το 2021: 34.8 εκατομμύρια ταξιδιώτες (δηλαδή αύξηση 33% σε σχέση με το 2015).

 

Με βάση την «‘Έρευνα Συνόρων» που διενεργεί το κράτος:

 

Το 2015 το 60% των ταξιδιωτών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα προήλθε από τις εξής 7 χώρες: Π.Γ.Δ.Μ., Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία και Τουρκία ενώ οι επισκέπτες από τη μακρινή και πανίσχυρη Κίνα ήταν κάτω από το .5%.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι αναμένουμε ανατροπή του εντός της επόμενης 3ετίας.
Η Κίνα είναι σήμερα η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού διεθνώς. Από τα 1.385.700.000 που είναι το σύνολο του Κινεζικού πληθυσμού το 2017 (και αντιπροσωπεύει το 18% του πληθυσμού της γης σύμφωνα με τον ΟΗΕ), τα 120 εκ ταξιδεύουν ήδη εκτός χώρας και τα 15 εκ από αυτούς επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ευρώπη. Στην Ελλάδα αναμένουμε τουλάχιστον 1 εκ. Κινέζους τουρίστες κάθε χρόνο, από το 2020 και μετά. Επειδή ταξιδεύουν κυρίως κατά το δικό μας χειμώνα, αυτό θα ενισχύσει ποικιλοτρόπως την δομή του τουρισμού και τα έσοδα της χώρας.

 

  Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στην σημαντικότατη ανάπτυξη του τουρισμού της Αθήνας κατά τα τελευταία 2 χρόνια. Η Αθήνα έχει εισχωρήσει πλέον επίσημα στην Ευρωπαϊκή λίστα των CITY BREAK πόλεων ενώ έχει και πολλούς επισκέπτες και τον χειμώνα οι οποίοι έρχονται για να συμμετάσχουν σε συνέδρια, εκθέσεις, για να επενδύσουν (έχουμε πολλούς Αμερικάνους, Ισραηλινούς, ΄Άραβες και Τούρκους σήμερα) αλλά και για να ψωνίσουν (πχ οι Κύπριοι).

 

  Ένα CITY BREAK (είναι η διεθνής ονομασία για τον τουρισμό των πόλεων κυρίως τα Σαββατοκύριακα) στην Αθήνα της απέραντης ιστορίας και σύγχρονης ζωντάνιας προσφέρει δυνατές εμπειρίες στον ταξιδιώτη: Από την περιήγηση του στους αιώνες μέσα από την Ακρόπολη, το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, το θέατρο του Διονύσου, τον Ναό του Ολυμπίου Διός και το Καλλιμάρμαρο, μέχρι την περιήγηση τουλάχιστον στα 5 διάσημα μουσεία της (Ακρόπολης, Εθνικό-Ιστορικό, Κυκλαδικής Τέχνης, Μπενάκη, Εθνικό-Αρχαιολογικό), και στην Εθνική Πινακοθήκη και το Μέγαρο Μουσικής. Σίγουρα θα συνεχίσει αλλά με διαφορετικές εμπειρίες από τον περίπατο του στις γειτονιές του Ιστορικού κέντρου και στην «παλλόμενη» δυνατή νύχτα της Αθήνας.

 

  Φέτος έτυχε τον Αύγουστο να μένω στο Ιστορικό κέντρο και να βλέπω καθημερινά την ίδια εικόνα: τουρίστες, τουρίστες παντού, με χάρτες στα χέρια, καπέλα και χαμόγελα, να περπατούν στα σοκάκια κάτω από τον καυτερό ήλιο ακόμη και στους 43 βαθμούς. Είναι λογικό, είναι η απλή επιβεβαίωση των προηγούμενων.

 

  Η ανάπτυξη και βελτίωση της τουριστικής εικόνας της Αθήνας επιβεβαιώνεται και από πολλές επενδύσεις πού έχουν είτε ολοκληρωθεί ή βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη.
Θα αναφερθούμε ενδεικτικά σε κάποιες από αυτές: Το νέο πολυτελές ξενοδοχείο ELECTRA METROPOLIS στην πλατεία Συντάγματος, το ξενοδοχείο ATHENS TIARA που φώτισε την σκοτεινή άλλοτε πλατεία Ομονοίας, η μακροχρόνια ενοικίαση και ανακαίνιση του παλιού ξενοδοχείου La Mirage στην Πλατεία Ομονοίας, το ξενοδοχείο WYNDHAM ATHENS πιο χαμηλά, στην υποβαθμισμένη πλατεία Καραΐσκάκη, η ανακαίνιση και μετατροπή σε πολυτελή ξενοδοχεία 3 κτιρίων γύρω από την πλατεία Συντάγματος από τον όμιλο Λασκαρίδη (σε εξέλιξη), η πώληση του ΑΣΤΕΡΑ Βουλιαγμένης σε Άραβες και η διαχείριση του από έναν εκ των πλέον πολυτελών διεθνών ομίλων (Four Seasons), η πώληση και ανακαίνιση του Athens Ledra (Λεωφ Συγγρού) από μεγάλο Αμερικάνικο fund, η πώληση του ATHENS HILTON, η λειτουργία 4 μονάδων στο Ιστορικό κέντρο από τον όμιλο Κόκκαλη.

 

  Αν προσθέσουμε σε όλα τα παραπάνω και τις χιλιάδες δωματίων τα οποία προσφέρουν φτηνότερα και πιο σύγχρονα καταλύματα στον ταξιδιώτη μέσω των ηλεκτρονικών διεθνών πλατφορμών κράτησης όπως είναι η airb&b.com και η Booking.com, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα το μέγεθος της επιτελούμενης αλλαγής στον τουριστικό χάρτη της Αθήνας. Αν δεν πειστήκατε ακόμη, επιτρέψτε μου να σας προτείνω μία επίσκεψη στο airb&b.com αλλά και στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας.

 

 

 pmagoula.jpgNewsletters
Πληκτρολογίστε το ον/μο σας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email) και πατήστε

Αναζήτηση άρθρων