Επαγγελματικός οδηγός

Κατεβάστε τις εφημερίδες σε μορφή pdf


Παλαιότερες ψηφοφορίες - Aρχείο

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ | Τα 'μάτια' τα δικά σου, τα 'μάτια' τα δικά μου
Τελευταία ενημέρωση:Πέμπτη,16/11/2017

...
Γράφει η κ. Τέτα Ηλιοπούλου, σύμβουλος ψυχικής υγείας
Σεϊζάνη 3, Ν. Ιωνία
Τηλ.: γραφ. 211 4068 113 & 6944 896279  ....
  Εξερευνώντας πώς ένας άνθρωπος σχηματίζει τη δική του πραγματικότητα για την πραγματικότητα ανατρέχουμε, αρχικά, στη βρεφική ηλικία.


Ήδη, μέχρι την ηλικία των δύο ετών, το βρέφος έχει αναπτύξει την νοητική ικανότητα να αναπαριστά μέσα του ένα γεγονός, ένα πρόσωπο ή ένα αντικείμενο που δεν βλέπει πια και να σχηματίζει απόψεις γι’ αυτό.


  Η λειτουργία της νοητικής αναπαράστασης συνεχίζει να εξελίσσεται καθώς το άτομο αναπτύσσεται και τείνει να αναπαριστά την πραγματικότητα κάνοντάς το με το δικό του προσωπικό τρόπο, τον υποκειμενικό.


Σε συνάφεια με αυτό, δημιουργεί νοητικές κατασκευές σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, υποθέσεις δηλαδή, απόψεις, ερμηνείες, πεποιθήσεις που λειτουργούν ως οδηγός στα βήματά του.


  Η διαδικασία λειτουργεί μέσα από ένα συνδυασμό στοιχείων προσωπικότητας, αλληλεπιδράσεων με το κοινωνικό περιβάλλον, στενό και ευρύτερο, αλλά και εκάστοτε περιστάσεων μέσα στις οποίες θα βρεθεί το άτομο.


Μάλιστα, γίνεται τόσο ανεπαίσθητα, φυσικά και αυτόματα που πολύ συχνά δεν παρεμβάλλεται η συνείδηση του ατόμου.
Ωστόσο, αποτελούν επιλογές που καθορίζουν τη στάση του.


  Συνεπώς, η υποκειμενικότητα, ως φυσικό επακόλουθο θα προκαλεί και μεροληπτικότητα, αποκλίνοντας σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό από τη πραγματικότητα. Έτσι, αιτιολογούνται οι περιπτώσεις ανθρώπων που αντιλαμβάνονται το ίδιο γεγονός με διαφορετικούς τρόπους.


  Η φύση του ανθρώπου, αλλά και των σχέσεων που δημιουργεί, από την αρχή ως το τέλος της ζωής του, φαίνεται να υποδηλώνουν την ανάγκη για έναν θετικό συναισθηματικό δεσμό. Στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται είναι η ευαισθησία στις ανάγκες και τις επιθυμίες του άλλου, η επίγνωση της συναισθηματικής κατάστασης του άλλου, η ανταπόκριση, η θέρμη, η επικοινωνία και ο συγχρονισμός των δύο μερών της σχέσης.


  Μια καλή ευκαιρία δίνεται στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία, όπου ο καθένας λειτουργεί ως ο καθρέφτης του άλλου. Η υποκειμενικότητα του καθρέφτη δεν μειώνει την αξία της λειτουργίας του. Δίνει, μάλλον, περισσότερες ευκαιρίες να δει ένα μέλος τον εαυτό του, όπως τον βλέπουν τα άλλα μέλη. Η αλληλεπίδραση σημαίνει και ανταλλαγή πολύτιμων πληροφοριών.


  Το να φτάσει κάποιος να βλέπει τον εαυτό του όχι μόνο όπως εκείνος νομίζει, αλλά και μέσα από τα μάτια παρατηρητών (που είναι κι εκείνοι έτοιμοι να ακούσουν την οπτική του άλλου) αποτελεί σκαλοπάτι ανόδου. Το να υπολογίζει την άποψη των άλλων, χωρίς να ‘χάνεται’ κάθε φορά που το κάνει αυτό, είναι κατά βάση πλεονέκτημα, ένα πολύτιμο κόσμημα στη προσωπικότητα.


  Οι εκφρασμένες σκέψεις, οπτικές και συναισθήματα τρέφουν τα μέλη, αλλά συγχρόνως, τα βοηθούν να βρίσκουν και να βάζουν το όριό τους.


  Εξάλλου, ποια ουσιαστική σχέση μπορεί να αντέξει χωρίς τη διαπραγμάτευση, ποιος εαυτός μπορεί να κατακτήσει την αυτογνωσία χωρίς τον άλλο μαζί ή και απέναντι κάποιες φορές;


  Δεν χρειάζεται, όμως, ιδιαίτερη προσπάθεια στην επιφανειακή προσέγγιση των σχέσεων, την εξαγωγή συμπερασμάτων με συνοπτικές διαδικασίες, την εσωτερίκευση, την απομόνωση, στοιχεία που μακροπρόθεσμα διαβρώνουν τη σχέση τόσο με τον εαυτό, όσο και με τους άλλους.


Εκτός αν ασυνείδητα επιθυμούμε τον άλλο ως μια/έναν υπέροχη/ο τροφό που καλύπτει τις ανάγκες μας και μοσχοπλένει την ψυχή μας από όλες τις ανησυχίες, τότε, μάλλον, θα απογοητευόμαστε αιωνίως.

Ολοκληρωμένο το άρθρο θα το βρείτε στο intusvita.blogspot.gr

Λειτουργούν δυο ομάδες αυτογνωσίας-θεραπείας:
Δευτέρα 17:45 – 19:15
Τετάρτη 19:30 – 21:00tetailiopoulou...jpgNewsletters
Πληκτρολογίστε το ον/μο σας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email) και πατήστε

Αναζήτηση άρθρων