Επαγγελματικός οδηγός

Κατεβάστε τις εφημερίδες σε μορφή pdf


Παλαιότερες ψηφοφορίες - Aρχείο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | Συναυλία από τη χορωδία του Δήμου Ηρακλείου
Τελευταία ενημέρωση:Τετάρτη,02/03/2011

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011, η Μεικτή Χορωδία του Δήμου Ηρακλείου Αττικής παρουσιάζει συναυλία με ένα ευρύ φάσμα έργων Ελληνικής Μουσικής στο Θεατράκι του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Ηρακλείου  
Διεύθυνση Χορωδίας : Νίκος Φυλαχτός.
Φωνητική διδασκαλία, σολίστ – υψίφωνος : Άννα Αθανασιάδου.
Συμμετέχουν οι σπουδαστές της τάξης του πιάνου Ωδείου Ριζοπούλου.
Ώρα προσέλευσης 19.30, ώρα έναρξης 20.00.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΙΚΟΥ ΦΥΛΑΧΤΟΥ:
Πολύμορφη μουσική προσωπικότητα: κλαρινετίστας, πιανίστας, καθηγητής θεωρητικών, μουσικολόγος-αναλυτής, μαέστρος χορωδιών, ενορχηστρωτής και συνθέτης (μέλος του ΕΣΣΥΜ από το 1979, της ΕΕΜ από το 1981 και μέλος--συνιδρυτής το 1987 με τον Άλκη Παναγιωτόπουλο--της Εταιρείας Ελλήνων Συνθετών). Γιος του γιατρού και διανοουμένου Φίλιππου Φυλακτού (από το Βελβενδό Κοζάνης) πήρε το όνομα του θείου του (ποιητή, αγωνιστή και αυτοδίδακτου μουσικού Νίκου Φυλακτού: Βελβενδό 1897-Ευκαρπία Νιγρίτας 1944, ο οποίος δολοφονήθηκε από ταγματασφαλίτες, αφού προηγουμένως είχε συνθέσει αρκετά τραγούδια που είναι ενσωματωμένα στη λαϊκή παράδοση της γενέτειράς του--όπως τα: «Μαρς του Βελβεντού»: 1934 και «Τραγούδι του Σωτήρου»: 1935--και τραγουδιούνται σ’ όλες τις τοπικές γιορτές. Σήμερα στο Βελβενδό, ο δρόμος που γεννήθηκε φέρει το όνομά του).
Ο Νίκος Φυλακτός ο νεότερος μεγάλωσε στην κωμόπολη Ζγκοζέλετς, εμφάνισε το μουσικό του ταλέντο από νωρίς καί άρχισε μουσικές σπουδές σε ηλικία 7 ετών. Το 1967 τελείωσε τη Μουσική Σχολή του Ζγκοζέλετς, έχοντας μάθειπιάνο-κλαρινέτο. Με μεταβατικό στάδιο τη δευτεροβάθμια Μουσική Σχολή του Βάουμπζιχ (όπου έπαιζε 2ο κλαρινέτο στη ΣΟ της πόλης) συνέχισε σπουδές διεύθυνσης ορχ.-σύνθεσης στην Ανώτατη Κρατική Μουσική Σχολή του Πόζναν (1972-77) με τους Σταν. Κουλβζίνσκυ και Φλ. Νταμπρόφσκυ (με τον οποίο δημιούργησε τους «Μαντριγκαλιστόν», χορωδιακό Σύνολο για την ερμηνεία έργων της Αναγέννησης) και συμμετείχε σε διάφορα διεθνή Σεμινάρια νέων συνθετών, ενώ το 1973 συνδημιούργησε με νέους Πολωνούς συνθέτες την Ομάδα Νέων Δημιουργών (με συναυλίες, διαλέξεις, αναλύσεις,κ.λπ..).
Έργα του έχουν παιχτεί σε Φινλανδία, Δ. Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία, Πολωνία, Βουλγαρία και Ελλάδα (όπου εγκαταστάθηκε το 1978, αν και χωρίς την ποθητή ελλ. ιθαγένεια--η οποία αποκτήθηκε το 1980). Στα πρώτα του έργα (της "τονικής περιόδου": 1962-68) ήταν επηρεασμένος από τη λαϊκή πολωνική και ελλ. μουσική παράδοση. Από το 1970 στρέφεται προς τα σύγχρονα ιδιώματα (αρχικά στο σειραϊσμό και αργότερα στον αλεατορισμό, ενώ από το 1990 γίνεται ο θεμελιωτής της Νέας Προγραμματικής Μουσικής--το Μανιφέστο της οποίας δημοσιεύτηκε το 1994 στο περιοδικό «Πνευματική Ιδιοκτησία» του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης, του οποίου είναι μέλος από το 1988).
 xorodiairakleio.jpgNewsletters
Πληκτρολογίστε το ον/μο σας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email) και πατήστε

Αναζήτηση άρθρων