Επαγγελματικός οδηγός

Κατεβάστε τις εφημερίδες σε μορφή pdf


Παλαιότερες ψηφοφορίες - Aρχείο

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 | Άνετη αν και μειούμενη η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στους γειτονικούς Δήμους
Τελευταία ενημέρωση:Πέμπτη,24/09/2015

....

Στη Νέα Ιωνία το μεγαλύτερο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, σε Λυκόβρυση – Πεύκη της ΝΔ....

Στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου ο λαός ανέδειξε και πάλι άνετο νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας του την πολυπόθητη 2η ευκαιρία, όπως ζητούσε κι ο επικεφαλής του και Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Έτσι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καλείται να διαχειριστεί τη δύσκολη εξίσωση της εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου, αλλά και να ελαφρύνει κάπως τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας, όπως υποσχέθηκαν τα δύο κόμματα προεκλογικά. Μια εξίσωση που δύσκολα θα βγει.

Στα χαρακτηριστικά της εκλογικής διαδικασίας ήταν η ταυτόχρονη μείωση, τόσο σε ποσοστά όσο και σε απόλυτο αριθμό ψήφων, όλων των κομμάτων που μπήκαν στην οκτακομματική πια Βουλή, εκτός του νεοεισελθόντος κόμματος της Ένωσης Κεντρώων του Β. Λεβέντη (το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν μπορεί να συγκριθεί με προηγούμενα μιας και η κοινή κάθοδος γίνεται για πρώτη φορά). Αυτό το γεγονός είναι απόρροια της πρωτοφανούς για τα ελληνικά εκλογικά δεδομένα αποχής που άγγιξε το 44% των εγγεγραμμένων στους καταλόγους! Έτσι, η αποχή αναδείχθηκε ένας από τους μεγάλους νικητές των εκλογών, δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, το ΠΑΣΟΚ που επανέκαμψε με τη συμμαχία του με τη ΔΗΜΑΡ και, φυσικά, την Ένωση Κεντρώων.

Μεγάλη χαμένη των εκλογών η ΝΔ που δεν μπόρεσε να συσπειρώσει τους δυσαρεστημένους και να κερδίσει την ψήφο τους, ανοίγοντας αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας στο κόμμα της Συγγρού και στην εμφάνιση και πάλι πλήθους μνηστήρων για τη θέση του επικεφαλής του κόμματος. Όσον αφορά τα αίτια της ήττας, μάλλον θα μεταφερθούν...στις καλένδες της εσωκομματικής διαπάλης για την ανάδειξη αρχηγού. Έτσι γίνεται συνήθως στα αρχηγοκεντρικά κόμματα, το μείζον είναι ο αρχηγός κι όχι το πρόγραμμα του κόμματος.

Έτερος των μεγάλων χαμένων του κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, το Ποτάμι που κατρακύλησε από το 6,05% και τους 373.924 ψήφους του Ιανουαρίου στο 4,09% και τους 222.106 ψήφος το Σεπτέμβριο. Όπως φαίνεται, η στρατηγική της απόλυτης ταύτισης του κόμματος με το μνημόνιο και τις απαιτήσεις των δανειστών που ακολούθησε ο Στ. Θεοδωράκης δεν προσέλκυσε τη συμπάθεια των ψηφοφόρων, αντίθετα έδιωξε πολλούς προς άλλους εκλογικούς σχηματισμούς! Το γεγονός της συρρίκνωσης του Ποταμιού ανάγκασε το Στ.Θεοδωράκη να εξαγγείλει εξελίξεις στο κόμμα με τη διεξαγωγή συνεδρίου στο τέλος του έτους και ανάδειξη νέου επικεφαλής, αν αυτό κριθεί απαραίτητο από τις διαδικασίες.

Τέλος, πολύ μεγάλος χαμένος των εκλογών είναι το αντιμνημονιακό μέτωπο που προσπάθησε να εκφράσει, μέσα από ένα πολύ βραχύ και πιεσμένο από τις ημερομηνίες αγώνα, η Λαϊκή Ενότητα των στελεχών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γεγονός είναι πως τα χρονικά περιθώρια για να μπορούσε η Λαϊκή Ενότητα να εξιδεικεύσει το πρόγραμμα της και να προσελκύσει ευρύτερα στρώμματα απογοητευμένων από τη μνημονιακή μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απελπιστικά στενά. Ακόμα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη του μετώπου θα πρέπει να εξετάσουν πολύ σοβαρά το γεγονός του ότι μεγάλο μέρος των απογοητευμένων αριστερών ψηφοφόρων διάλεξε την αποχή ως έκφραση της δυσαρέσκειας του κι όχι τη Λαϊκή Ενότητα. Αναμένονται εξελίξεις και σε αυτόν τον χώρο με πρώτη και κύρια την ανασύνταξη δυνάμεων και τη δημιουργία κομματικής υπόστασης με το ιδρυτικό συνέδριο να αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Το ΚΚΕ κράτησε, με μικρές απώλειες, τις δυνάμεις του και φαντάζει μέσα σε αυτό το συντηριτικοποιημένο Κοινοβούλιο ως η μόνη αντισυστημική δύναμη αντίστασης.

Τέλος, για την Ένωση Κεντρώων το μόνο που μπορεί να ειπωθεί είναι συγχαρητήρια στον Β. Λεβέντη για την επιμονή του που επιβραβεύτηκε με την επιτέλους είσοδο του στη Βουλή και η ευχή σε αυτούς που την εμπιστεύθηκαν...να μη φτύνουν τον κόρφο τους όταν θα βλέπουν τους βουλευτές του να ψηφίζουν μετά χαράς τον ένα μετά τον άλλο τους μνημονιακούς εφαρμοστικούς νόμους!

Τώρα, μια ανάλυση των αποτελεσμάτων στους Δήμους της περιοχής μας δείχνει πως τα φτωχότερα και τα εργατικά στρώματα στράφηκαν και πάλι προς τον ΣΥΡΙΖΑ, εμπιστευόμενοι τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Του έδωσε με λίγα λόγια μια ακόμα ευκαιρία να κυβερνήσει αναγνωρίζοντας του πως το προηγούμενο διάστημα πάλεψε με τους εταίρους και δανειστές, άσχετα αν στο τέλος συνθηκολόγησε. Η αλήθεια είναι πως το κόμμα του Αλ. Τσίπρα έχασε 1,83% (37,63% από 39,46%) και 7.576 ψήφους (36.853 από 44.429) της εκλογικής που πέτυχε τον Ιανουάριο στους 5 γειτονικούς Δήμους της Β. Αθήνας (Ν. Ιωνία, Λυκόβρυση – Πεύκη, Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα, Ηράκλειο, Μεταμόρφωση), όμως και πάλι η επικράτηση ήταν κάτι παραπάνω από πειστική. Το μεγαλύτερο ποσοστό του το κυβερνών κόμμα το πέτυχε στη Νέα Ιωνία με 41%, το οποίο ανεβαίνει στο 44,46% συνυπολογίζοντας το ποσοστό του κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝΕΛ. Αμέσως μετά έρχεται η Μεταμόρφωση, όπου ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 39,94%, ενώ στο Δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας το κυβερνών κόμμα απέσπασε το 37,87% των ψήφων. Ακολούθησε το Ηράκλειο με 36,19% (ήταν η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση καθώς στις προηγούμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 39,04%) και, τέλος, το μικρότερο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε – παραδοσιακά – στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης με 33,14%.

Στο Δήμο Λυκόρυσης – Πεύκης καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων που εμπιστεύθηκε τη ΝΔ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέσπασε το 29,66% των ψήφων, έχοντας μια στατιστική άνοδο περίπου 3 μονάδων (στατιστική η άνοδος γιατί σε απόλυτο αριθμό ψήφων η ΝΔ έχασε 117 ψήφους!). Γενικά, η ΝΔ κατέγραψε ποσοστιαία άνοδο σε όλους τους 5 γειτονικούς Δήμους παρότι σε απόλυτο αριθμό ψήφων έχασε. Η άνοδος αυτή είναι αποτέλεσμα της αυξημένης αποχής και ως εκ τούτου της επεξεργασίας μικρότερου αριθμού ψήφων. Το αμέσως επόμενο αποτέλεσμα η ΝΔ το κατέγραψε – πάλι παραδοσιακά – στο Ηράκλειο με 25,03%. Ακολούθησε ο Δήμος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας με 23,93%, ενώ τα μικρότερα ποσοστά του κόμματος του Β. Μεϊμαράκη καταγράφηκαν στους Δήμους της Μεταμόρφωσης με 21,26% και στη Ν. Ιωνία με 19,63%.

Το ΚΚΕ είχε τη μεγαλύτερη εκλογική απήχηση – παραδοσιακά – στη Ν .Ιωνία με 9,54%, ενώ στους υπόλοιπους δήμους τα ποσοστά ήταν: Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα 7,74%, Ηράκλειο 7,32%, Μεταμόρφωση 7,31% και το μικρότερο ποσοστό του – παραδοσιακά – καταγράφηκε στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης με 5,78%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως σε όλους του Δήμους εκτός του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης το ΚΚΕ κατέλαβε την 3η θέση στις εκλογές.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη – ΠΑΣΟΚ κατέγραψε 5,51% στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης και ακολούθησαν: Ν. Ιωνία 5,23%, Ηράκλειο 4,88%, Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα 4,65% και το μικρότερο ποσοστό της καταγράφηκε στη Μεταμόρφωση με 4,31%.

Το Ποτάμι πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό του στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης με 7,41% και ακολούθησε το Ηράκλειο με 5,61%, γεγονός που δείχνει πως το εμπιστευθηκαν οι ψηφοφόροι των Δήμων με το μεγαλύτερο ποσοστό του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου (κάτι δείχνει αυτή η σημειολογική επισήμανση). Ακολούθησαν οι Δήμοι Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας με 4,69%, Μεταμόρφωσης με 4,04% και το μικρότερο ποσοστό του κόμματος του Στ. Θεοδωράκη καταγράφηκε στη Ν. Ιωνία με 4,02%.

Για τους ΑΝΕΛ του Π. Καμένου το καλύτερο αποτέλεσμα καταγράφηκε στη Μεταμόρφωση με 4,55% και ακολούθησε το Ηράκλειο με 3,93%. Στο Δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας οι ΑΝΕΛ πήραν 3,83%, στη Ν. Ιωνία 3,46% και, τέλος, το μικρότερο ποσοστό του συγκυβενρώντος κόμματος καταγράφηκε στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης με 3,42%

Η Ένωση Κεντρώων κέρδισε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων της Μεταμόρφωσης που της έδωσαν 4,06% και ακολούθως του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης με 3,90%. Στους υπόλοιπους Δήμους το κόμμα του Β. Λεβέντη κατέγραψε: Ηράκλειο 3,87%, Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα 3,70% και Ν. Ιωνία 3,48%.

Τέλος, η Λαϊκή Ενότητα που – εκτός του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης – κατέγραψε ποσοστά πάνω από το πανελλαδικό της που την άφησε εκτός Βουλής, είχε το μεγαλύτερο εκλογικό ποσοστό της στη Ν. Ιωνία με 3,39% και ακολούθησαν οι Δήμοι: Ηράκλειο 3,23%, Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα 3,21%, Μεταμόρφωση 3,05% και Λυκόβρυση – Πεύκη 2,77%.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως τα ποσοστά της εκλογικής συμμαχίσας ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΕΕΚ κινήθηκαν πολύ πιο πάνω από το πανελλαδικό ποσοστό της (0,86%) με το Δήμο Ηρακλείου να της δίνει το μεγαλύτερο ποσοστό, 1,41%, ενώ ακολούθησαν : Ν. Ιωνία με 1,37%, Μεταμόρφωση με 1,26%, Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα με 1,25% και Λυκόβρυση – Πεύκη με 1,14%.

Όσον αφορά την αποχή, κατέγραψε σημαντικά μικρότερα ποσοστά καθώς ο μ.ο. συμμετοχής κυμάνθηκε στο 65,16%, πολύ πιο πάνω από το 56,57% της Επικράτειας! Η μεγαλύτερη συμμετοχή ψηφοφόρων καταγράφηκε στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης με 69,54% και ακολούθησαν: Ηράκλειο με 66,83%, Μεταμόρφωση με 66,41%, Ν. Ιωνία με 61,88% και Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα με 61,16%.


Βασίλης ΠολυχρόνηςNEAIONIA1.jpg
METAMORFVSH1.jpg
HRAKLEIO1.jpg

PEFKI1.jpg
FILADELFEIA-XALKHDONA1.jpgNewsletters
Πληκτρολογίστε το ον/μο σας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email) και πατήστε

Αναζήτηση άρθρων